Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με 1, 40 ευρώ το λίτρο ανοίγει η κάνουλα του πετρελαίου θέρμανσης

Με 1, 40 ευρώ το λίτρο ανοίγει η κάνουλα του πετρελαίου θέρμανσης

0

Άρχισε σήμερα η διάθεση – Χωρίς επιδότηση στην αντλία – Μειωμένη η ζήτηση στην Ξάνθη

 

Πτώση τιμών στα καυσόξυλα –  Στα 200 ευρώ ο τόνος

 

Με δύο λεπτά χαμηλότερα από πέρσι αλλά χωρίς επιδότηση στην αντλία όπως πέρσι, ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τα Πρατήρια καυσίμων. Ειδικότερα στην Ξάνθη όπως μας ενημέρωσε το σωματείο Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης η τιμή θα κυμαίνεται από 1,40  – 1,45 το λίτρο όταν πέρσι η τιμή εκκίνησης είναι 1, 42 το λίτρο.

«Καλό χειμώνα» με 1,40 – 1,45 ευρώ/λίτρο πετρέλαιο θέρμανσης

Με τα μάτια στραμμένα στη Μέση Ανατολή και σύμμαχο τον καιρό, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια από τις εταιρείες εμπορίας. Μειωμένη σχετικά θεωρείται η τιμή εκκίνησης καθώς οι προβλέψεις των τελευταίων ημερών παρέπεμπαν σε τιμές που το τοποθετούσαν, στα 1,50 ευρώ το λίτρο. Χαρακτηριστική η αναφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) στην ιστοσελίδα της που αναφέρει ότι αν και αναμένονται ανατιμήσεις στις επόμενες παραδόσεις από τα διυλιστήρια στα καύσιμα κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφεται πτωτική τάση.

Μειωμένη η ζήτηση στην Ξάνθη

Όπως μας ανέφεραν οι  Πρατηριούχοι της Ξάνθης η ζήτηση είναι μειωμένη και οι παραγγελίες. Αυτό βεβαίως σχετίζεται με τον καλό καιρό αλλά ΄και το γεγονός ότι πολλές πολυκατοικίες έχουν αποθέματα. Οι καταναλωτές κρατούν στάση αναμονής μήπως και ανακοινωθεί κάποιο μέτρο επιδότησης  ή μήπως πέσει η τιμή. Πτώση παρουσίασε τις τελευταίες μέρες η βενζίνη που έφτασε από 2 ευρώ στα 1,78 ευρώ ωστόσο αναμένονται ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα.

Πτώση τιμών στα καυσόξυλα

Σημαντική πτώση τιμών παρατηρείται φέτος στα καυσόξυλα. Όπως μας αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ξανθιώτικη Φλόγα» Απτουλλάχ Κιασήφ φέτος πουλάει 200 ευρώ τον τόνο ενώ πέρσι η τιμή ήταν 300 ευρώ/τόνο. Επίσης η τιμή στο πέλετ είναι 380 – 400 ευρώ τον τόνο ενώ πέρσι 550 – 650 ευρώ. : «Φέτος οι τιμές είναι χαμηλές γιατί δεν έχει μεγάλη ζήτηση. Πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί προς το πετρέλαιο που δίνουν επιδότηση και η τιμή του είναι πιο χαμηλή από πέρσι. Έτσι η ζήτηση είναι πεσμένη. Οι παραγγελίες ελάχιστες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτές τις τιμές έως την Άνοιξη εκτός βέβαια αν υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Απτουλλάχ. Στο ερώτημα πόσο κοστίζει η θέρμανση με καυσόξυλα για ένα διαμέρισμα ή κατοικία 100 τ.μ. όλη τη σαιζόν ο κ. Απτουλλάχ υπογράμμισε ότι κομβικό ρόλο παίζει η μόνωση: «Ένα νοικοκυριό χρειάζεται περίπου 7 τόνους για να βγάλει τον χειμώνα Αν όμως έχει  καλή μόνωση και έχει κάνει ενεργειακή αναβάθμιση τότε μπορεί να κάνει εξοικονόμηση έως και – 50%!». Σ΄ ότι αφορά το πέλετ ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. μπορεί να καλύψει την θέρμανσή του με 1 – 1,5 τόνο: «Για τα διαμερίσματα συμφέρει το πέλετ που είναι και αυτόνομο.».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…