Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΣΠΑ: Επιδότηση 50% και για τις νέες επιχειρήσεις

ΕΣΠΑ: Επιδότηση 50% και για τις νέες επιχειρήσεις

0

Από μέσα Νοεμβρίου δύο νέα προγράμματα και ζεστό χρήμα 350 εκατ. ευρώ

Να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση με λεφτά μισά – μισά από το κράτος και τους ίδιους θα έχουν την ευκαιρία -και πάλι μετά από μια πενταετία- χιλιάδες νέοι και μελλοντικοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Με προσωπικό κεφάλαιο 20.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ και επιχορήγηση άλλα τόσα, θα μπορέσουν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι να στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Για πρώτη φορά μετά το 2018, έρχονται προγράμματα ΕΣΠΑ για νέους επιχειρηματίες και καινούργιες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.

Άμεσα, μέσα στον Νοέμβριο, ανοίγει παράθυρο για στήριξη δημιουργίας νέων τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και για νεοσύστατες επιχειρήσεις από νέους που έχουν ένα μικρό επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο θα λάβει 45%-50% επιχορήγηση. Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και των 80 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα μας έως το 2029.

Οπως εξηγεί ο κ. Παπαθανάσης,  «βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Μέσα από ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Και έτσι, νέες και νέοι μπορούν να βρουν δουλειά, συμπολίτες μας που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Για να μπορέσουμε όμως να επενδύσουμε τα περίπου 80 δισ. συνολικά που θα διατεθούν στη χώρα μας έως το 2029 (ή και πάνω από 80 δισ., αν υπολογίσει κανείς τα 36 δισ. με το νέο ΕΣΠΑ, τα 26 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και πάνω από 18 δισ. ευρώ από το ταμείο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μαζί με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης – ΕΠΑ) θα πρέπει να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που μπορούν να επιχειρήσουν αναπτυξιακά, αλλά και να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Η προδημοσίευση για δύο νέα προγράμματα αυτά είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα 21-27.antagonistikotita.gr/category/prodimosieuseis. Θα τρέχουν παράλληλα το τελευταίο δίμηνο του έτους. Θα διατεθούν συνολικά 350 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για τουριστικές ή και άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες, εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέσα στο 2023, βρίσκονται υπό σύσταση ή θα συστήσουν μέσα στη χρονιά.

Με κωδικούς Taxisnet, όλοι οι ενδιαφερόμενοι (και όχι μόνο οι λογιστές και οι οικονομικοί σύμβουλοι) θα μπαίνουν στην πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (opske.gr) για να κάνουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης. Στην ίδια πλατφόρμα τρέχουν ήδη ο Πράσινος και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Η περίμετρος των δικαιούχων θα καθορίζεται από συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ο κατάλογος των οποίων θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος. Έμφαση θα δοθεί στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Οι τελικές λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με την προκήρυξη των δράσεων, ωστόσο ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου να κυμαίνεται από 80.000 έως 400.000 ευρώ στον τομέα του τουρισμού ή από 40.000 έως 400.000 ευρώ στον τομέα του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Πηγή new money

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…