Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Θολό τοπίο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

«Θολό τοπίο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

0

Αναβάλλεται το νομοσχέδιο ρύθμισης μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ

 

Σε αναμονή όσοι θέλουν να εκδώσουν άδειες – Αβεβαιότητα και  ασάφεια ταλαιπωρούν τον τεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο

 

Παρατείνεται  η αναμονή των ιδιοκτητών ακινήτων εκτός σχεδίου που περίμεναν την εξαγγελθείσα κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση μέσα στον Σεπτέμβριο  προκειμένου να ρυθμιστεί και να αποσαφηνιστεί η κατάσταση αναφορικά με το τι ισχύει για την εκτός σχεδίου δόμηση μετά τις τρεις ακυρωτικές αποφάσεις  του ΣτΕ μέσα στο καλοκαίρι.

Τα πάνω – κάτω στην εκτός σχεδίου δόμηση από τις αποφάσεις του ΣτΕ

Υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα, όπως ο χρόνος πρώτης εφαρμογής της υποχρέωσης για «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο δρόμο, οι αγροτικοί δρόμοι κ.λ.π. Ειδικότερα με το νόμο Χατζηδάκη  4750 /2020 καταργήθηκαν οι παρεκκλίσεις  δόμησης στα εκτός σχεδίου δόμησης. Όμως το υπουργείου έδωσε δύο χρόνια παράταση ως μεταβατική περίοδο στους ιδιοκτήτες να μπορέσουν να βγάλουν οικοδομική άδεια ώστε ένα κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης με το προηγούμενο νομικό καθεστώς  όπως καθορίζονταν από τον νόμο 3212/2003 και σύμφωνα με τον οποίο η οικοδοσιμότητα του οικοπέδου δεν εξαρτιόταν από το να έχει πρόσβαση σε χαρακτηρισμένο αγροτικό ή αστικό δρόμο 25 μέτρων. Αρκούσε μόνο να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα. Όμως με τις αποφάσεις του ΣτΕ  ανατρέπονται όλα» Να σημειώσουμε ότι η πρώτη απόφαση 176/2023 είχε βάλει τέλος στις οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Πάτμου επειδή δεν είχαν πρόσοψη σε αναγνωρισμένη οδό ακολούθησαν άλλες δύο. Οι αποφάσεις αυτές Αποτελούν  νομολογία που καταργεί την κατά παρέκκλιση όρων δόμησης του Π.Δ. 1985.

Αναβάλλεται  η νομοθετική ρύθμιση

Ο λόγος που το υπουργείο δεν εισάγει  νομοσχέδιο ρύθμισης είναι οι  πλημμύρες στην Θεσσαλία. Φημολογείται ότι ήταν έτοιμο να συμπεριληφθεί στο πρώτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος το φθινόπωρο όμως το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνθηκε. Αντιδράσεις υπήρξαν και από  12 περιβαλλοντικές οργανώσεις που σε κοινή ανακοίνωση, καλούν την κυβέρνηση να καταργήσει άμεσα την εκτός σχεδίου και τα ειδικά αδειοδοτικά μοντέλα οικιστικών «επενδύσεων» στην ύπαιθρο.

Αβεβαιότητα και  ασάφεια ταλαιπωρούν τον τεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο

Αυτή η αβεβαιότητα και η ασάφεια προκαλεί εκνευρισμό στον τεχνικό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Όπως σημειώνει ο  γενικός γραμματέας του ΤΕΕ – Θράκης, Βασίλης Ασημίδης: « Περιμέναμε να διευθετηθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι ισχύει στην εκτός σχεδίου δόμηση και  αυτό μας δυσκολεύει πολύ και εμάς σαν Μηχανικούς και όσους ήθελαν να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους.  Ανατρέπονται σχέδια, φρενάρουν αγροτικές , επιχειρηματικές δραστηριότητες και μειώνεται η αξία των οικοπέδων. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί και τον τεχνικό κόσμο, τους αγρότες και τους επιχειρηματίες. Πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς ισχύει κι αυτό καλείται να το κάνει η πολιτεία με νόμο. Υπάρχει ασάφεια γύρω από το θέμα και εμείς ως μηχανικοί δεν ξέρουμε τι να προτείνουμε στους πελάτες μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…