Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

0

Συντονισμός του αγώνα
Συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας μεταξύ των μελών και υποψήφιων συμβούλων είχε την Τετάρτη ο δημοτικός συνδυασμός Δύναμη για το Αύριο του Μανώλη Τσέπελη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ζήτα Παλλάς και εκτός της γνωριμίας των υποψηφίων μεταξύ τους συζητήθηκε και η στρατηγική του προεκλογικού αγώνα και πως αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Ακόμη συζητήθηκε η επίσημη παρουσίαση των μελών του συνδυασμού σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Τόπος και ημερομηνία δεν καθορίστηκαν, αλλά προφανώς σύντομα.
Γ.Δ.


Απαιτείται Πολιτικός Πολιτισμός
Κάθε προεκλογικός αγώνας είναι μια δοκιμασία, έχει τις δύσκολες πλευρές του που δημιουργούν ένταση, οξύτητα και αντιπαραθέσεις. Μαζί όμως εκφέρονται και λόγια, γίνονται δηλώσεις που ενίοτε ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας.
Στην προσπάθεια να τρωθεί ο ισχυρός αντίπαλος λέγονται και πράγματα που τραυματίζουν την προσωπικότητα του αντιπάλου, κι αυτό δεν είναι αποδεκτό από τους περισσότερους δημότες. Οι οποίοι επιθυμούν στον προεκλογικό λόγο να επικρατεί ένας στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός μεταξύ των ανθυποψηφίων.
Ψεύδη, υπερβολές, συκοφαντίες δεν πρέπει ν’ακουστούν και δεν επιθυμεί κανείς μια τέτοια εξέλιξη. Εξάλλου είμαστε «μικρό χωριό», όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε.
Γ.Δ.


Τηλεφωνικές απάτες συνέχεια
Τελειωμό δεν έχουν οι τηλεφωνικές απάτες. Συνεχίζονται κανονικά και δυστυχώς βρίσκουν θύματα τα οποία ξεγελώντας τους, τους αποσπούν χρήματα.
Όπως έγινε πρόσφατα στην Ορεστιάδα και την Καβάλα που συνολικά απέσπασαν ποσό 60.000 ευρώ.
Τηλεφωνούν και προσποιούνται γιατρούς ή αστυνομικούς οι οποίου τους δηλώνουν ότι συγγενικό τους πρόσωπο ενεπλάκη σε τροχαίο, ότι δήθεν είναι σε άσχημη κατάσταση και μια σειρά άλλες ιστορίες, ενώ ακούγονται κλάματα και επίκληση για βοήθεια. Όλα σκηνοθετημένα για να παρασύρουν τα θύματά τους και να τους αποσπάσουν χρήματα.
Το κόλπο παλιό, αλλά όπως όλα δείχνουν αποδίδει και μάλιστα αρκετά. Αυτονόητο ως εκ τούτου πως δεν πιστεύουμε τίποτε και δεν δίνουμε σημασία σε τέτοιες κλήσεις.
Γ.Δ.


Επισκέψεις χωρίς ουσία
Κάπου έχει παρεξηγηθεί η υπόθεση των επισκέψεων προεκλογικά σε διάφορους φορείς, οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες του νομού.
Τού’  ρχεται του υποψήφιου η επιθυμία να πάρει λίγα λεπτά δημοσιότητας; Πάει στο Νοσοκομείο (το θέμα πουλάει)  στην πρόεδρο. Άλλος πάει στο Επιμελητήριο, άλλη στα πανηγύρια, όπου συναντά περισσότερους εν δυνάμει υποψήφιους ψηφοφόρους.
Το θέμα των επισκέψεων είναι θεμιτό να γίνεται από τον επικεφαλής και μόνον, που θα συνοδεύεται από 2-3 συμβούλους που έχουν σχέση με το αντικείμενο του επισκέψιμου χώρου.
Κάποιοι λοιπόν γίνονται γραφικοί με τις χωρίς ουσία επισκέψεις, πέρα από το γεγονός ότι απασχολούν προέδρους, διευθυντές, διοικητές από τη δουλειά τους.
Γ.Δ.


Μια ζωή τα ίδια
Τώρα, αφού έγινε η μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία και «πνίγηκαν» πόλεις και χωριά, επιχειρήσεις και περιουσίες, όλοι μιλούν για ένα θέμα. Αυτό για αντιπλημμυρικά έργα.
Μάλιστα τονίζουν ότι δίνουν προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά. Εντάξει, τους πιστεύουμε ή έστω λένε οι περισσότεροι ότι τους πιστεύουν για το όψιμο ενδιαφέρον τους.
Τέλος πάντων, διακατεχόμενοι από καλή προαίρεση, έστω και τώρα, ελπίζουμε οι δημότες ότι περιφέρεια και δήμοι θα συνεργαστούν από κοινού για την εκτέλεση των έργων που πρέπει να γίνουν. Το μάθημα της Θεσσαλίας είχε ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίζει μόνη της τόσο υψηλά κόστη, επούλωσης των ζημιών.
Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως είτε έγινε σπατάλη των οικονομικών ποσών που πήραν περιφέρειες και δήμοι, είτε δεν διατέθηκαν καθόλου για αντιπλημμυρικά έργα που ήταν ο σκοπός της χρηματοδότησης.
-Κάτι σάπιο υπήρξε λοιπόν κι αυτό είναι το πρόβλημα. Οι παθογένειες, οι λαμογιές και η κακοδιαχείριση βγήκαν στο φως. Μια ζωή τα ίδια λάθη, τα ίδια προβλήματα που δεν λύνονται.
Γ.Δ.


Ξεκίνησαν οι προβλέψεις
«Τώρα, ναι, μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, αφού μάθαμε τους υποψηφίους όλων των συνδυασμών». Αυτή τη φράση άκουσα χθες στη φιλική συζήτηση της παρέας και τη θεώρησα σωστή και λογική. Διότι χωρίς ενημέρωση ως προς τους υποψήφιους που συμμετέχουν σε κάθε συνδυασμό , δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα.
Να δεις ποια «δυνατά» ονόματα συμμετέχουν στο συνδυασμό του Τσέπελη, του Μελισσόπουλου, του Κοντού, του Δημαρχόπουλου.
Διότι αυτά τα ονόματα θα φέρουν τις πολλές ψήφους, μη γελιόμαστε.
Γι’ αυτό εξάλλου είναι και περιζήτητοι από τους επικεφαλής.
Αφού λοιπόν υπάρχουν τα ονόματα, λογικό ήταν, ν’ αρχίσουν και οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.
Γ.Δ.


Ντέρμπυ στην Περιφέρεια
Εκείνο πάντως που δεν μπορεί να αποκλειστεί στις Περιφερειακές εκλογές – μη ξεχνάτε, έχουμε κι αυτές για την εκλογή περιφερειάρχη- είναι το ντέρμπι μεταξύ Μέτιου και Τοψίδη.
Εξάλλου, η αντιπαράθεση αυτή ξεκίνησε από τις προηγούμενες εκλογές και θα λήξει στις 8 Οκτωβρίου. Η κόντρα στηρίζεται και στο γεγονός της μικρής διαφοράς του 1,5% στις προηγούμενες εκλογές μεταξύ των δύο.
Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός των μετακινήσεων-προσχωρήσεων που υπήρξαν από τον Τοψίδη προς τον Μέτιο που είναι άγνωστο εάν συνεισφέρουν θετικά οι μετακινήσεις αυτές.
Πάντως, όπως κι αν αξιολογηθούν, η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή και καθοριστική. Ο ηττημένος φεύγει οριστικά από την σκηνή.
Γ.Δ.


Παρουσίαση Περιφερειακού συνδυασμού
Και μια και βρισκόμαστε στον χώρο της Περιφέρειας και των εκλογών που θα έχουμε κι εκεί, ιδού ένα νέο.
Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του περιφερειακού συνδυασμού «Μαζί για την Αλλαγή» από τον επικεφαλής Δαμιανό Καγκελίδη.
Να λοιπόν που άρχισε να ζεσταίνεται και το κλίμα των περιφερειακών εκλογών, στις οποίες εκλογές όλα τα κόμματα δίνουν μεγάλη σημασία ως προς το αποτέλεσμα αυτών, διότι με την πάροδο των χρόνων, το θέλει δεν το θέλει η κυβέρνηση, θα παραχωρήσει αρμοδιότητες για να καταστούν οι περιφέρειες αυτοδιοικούμενες όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Γ.Δ.


Αντιπλημμυρικά έργα εδώ και  τώρα
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και οι πλημμύρες στην Μαγνησία και  Θεσσαλία σίγουρα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που εμφανίστηκε με τον ακραίο και παρατεταμένο καύσωνα και θυελλώδεις ανέμους και είναι η αιτία για τις πυρκαγιές αλλά και για τον όγκο βροχής. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο Daniel είναι παιδί του καύσωνα που εξάτμισε τα επίγεια ύδατα και στην συνέχεια «βομβάρδισε» κυριολεκτικά με βροχή. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μια κλιματική κρίση όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελεί άλλοθι για όσα έπρεπε να έχουν γίνει σε έργα υποδομής. Μη ξεχνάμε ότι προηγήθηκε ο Ιανός και πάλι είχαμε πλημμύρες. Συνεπώς πρέπει να δοθεί έμφαση και  βαρύτητα στην πρόληψη και στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας.  Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ θετικό που η διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ αποφάσισε να ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιφερειακών ενοτήτων της. Δίνει βαρύτητα στον Έβρο και σωστά καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πυρκαγιών αλλά όχι  στην Ξάνθη. Στην Ξάνθη είναι θετικό που διπλασιάζει  το κονδύλι για την μίσθωση μηχανημάτων αλλά το  μοναδικό νέο έργο που ανακοινώθηκε στην λίστα είναι η «ενίσχυση του ανατολικού αναχώματος του ποταμού Νέστου και αντιπλημμυρική προστασία των παρανέστιων περιοχών, π/υ 3,5 εκ. €». Τα υπόλοιπα επτά είτε εκτελούνται όπως το μεγάλο αντιπλημμυρικό των 7,8 εκ. ευρώ στον Κόσυνθο είτε ολοκληρώθηκαν όπως η διευθέτηση του χειμάρρου στα Κιμμέρια ενώ κάποιοι είναι υπο δημοπράτηση (Λασπία – ρέματα).
Δεν βλέπουμε κανένα έργο που να αφορά την Βιστονίδα στην οποία εκβάλλουν  οι δύο χείμαρροι Κόσυνθος, Κομψάτος. Να θυμίσουμε ότι επί Νομαρχίας του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη συζητιόταν η αναγκαιότητα της οριοθέτησης της λίμνης Βιστονίδας και του καθαρισμού της από τις φερτές ύλες αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτε.
Μ.Ξ. 


Ενός κακού μύρια έπονται…
Μετά τις πλημμύρες μια υγειονομική βόμβα απειλεί τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Ήδη έχουν εμφανιστεί γαστρεντερίτιδες αλλά οι  επιστήμονες φοβούνται  πιο επικίνδυνες αρρώστιες από τα ποντίκια και τα νεκρά ζώα. Είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση με συμμετοχή του στρατού για να περισυλλεγούν  και να γίνει η καύση τους. Αλλά οι  συνέπειες δεν θα σταματήσουν εδώ. Όπως λένε οι επιστήμονες αυτά τα νερά θα περάσουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζονται και  καθότι μολυσμένα το μολυσματικό φορτίο θα μεταφερθεί στις καλλιέργειες και  στα ζώα μέσω των ζωοτροφών και άρα και στο πιάτο του καταναλωτή είτε ως γαλακτοκομικό προϊόν είτε ως κρέας. Συνεπώς το πρόβλημα που δημιούργησαν οι πλημμύρες μας αφορά όλους είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μουσικές γωνιές στο σκηνικό του 9ου Φεστιβάλ « Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Ακούσματα από κάθε γωνιά «τραβούν το βλέμμα» ντόπιων και επισκεπτών Σήμερα στις 19:00 επί …