Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τα τερτίπια του καιρού τον Αύγουστο «έκαψαν» και το βαμβάκι

Τα τερτίπια του καιρού τον Αύγουστο «έκαψαν» και το βαμβάκι

0

Μειωμένη η παραγωγή – Σε απόγνωση οι αγρότες που δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

 

Εκτιμήσεις για 60 – 65 λεπτά το κιλό

 

Στην ίδια μοίρα με τους παραγωγούς σιτηρών, καλαμποκιού και  κηπευτικών βρίσκονται και οι βαμβακοπαραγωγοί που βλέπουν τόσο λιγοστό βαμβάκι στα χωράφια τους που δε θα  μπορέσουν να βγάλουν τα έξοδά τους! Τα τερτίπια του καιρού τον Αύγουστο με τους ανέμους και την παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία έκαψε τα χτένια όπως λέγεται στην γλώσσα του καλλιεργητή το άνθος του βαμβακιού με αποτέλεσμα να μειωθεί ο καρπός. Μεγάλο πρόβλημα έχει προκληθεί γενικά στην παραγωγή βαμβακιού της χώρας από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία που κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις κι αυτό θα έχει συνέπειες γενικά σ’ ολο  το φάσμα της αγοράς του βαμβακιού. 

Μειωμένη η παραγωγή του βαμβακιού – Σε απόγνωση οι αγρότες που δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

Όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος των αγροτών κ. Κώστας Δαλάτσης οι  βαμβακοκαλλιεργητές είναι σε απόγνωση καθώς το βαμβάκι είναι μια  καλλιέργεια με μεγάλο κόστος και φέτος λόγο του καιρού η παραγωγή είναι μειωμένη. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώνει: «Ήρθε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αλλά δεν έβγαλε αναγγελία γιατί λέει  δεν είχε 40 βαθμούς θερμοκρασία στην περιοχή μας. Αυτό δεν αληθεύει. Σε πολλές περιοχές είχε ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, οι άνθρωποι έπαθαν καταστροφές και δεν θα τους αποζημιώσουν. Φέτος είναι τραγική η κατάσταση. Στα σιτηρά οι τιμές ήταν 16 – 17 λεπτά στο μαλακό στάρι ενώ πέρσι 35 – 39 λεπτά. Τα καλαμπόκια είναι στα 18 – 20 λεπτά ενώ πέρσι στα 30 λεπτά.  Την ίδια στιγμή οι  αλευροβιομηχανίες ανεβάζουν το αλεύρι ενώ το στάρι πουλήθηκε σε μισή τιμή. Εδώ δεν υπάρχει αισχροκέρδεια; Η πολιτεία είναι απούσα από παντού! Κανένας έλεγχος!».

Εκτιμήσεις για 60 – 65 λεπτά το κιλό

Να σημειώσουμε ότι αναφορικά με το βάμβακι η περίοδος συγκομιδής θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, δηλαδή το πρώτο  10ήμερο του Οκτωβρίου. Το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό είδος:  Οι τρέχουσες τιμές Βάμβακος στις 27/09/2023 ήταν:  Διεθνής Τιμή εκκοκκισμένου 98.35 Cents / libra, Τιμή εκκοκκισμένου 2.06 € / κιλό, Τιμή σύσπορου 0.68 € / κιλό. Στην διαμόρφωση της τιμή θα παίξουν λόγο πολλοί παράγοντες. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι για 60 – 65 λεπτά. Μια τιμή που όπως λένε οι παραγωγοί δεν καλύπτει το κόστος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…