Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Η ΕΕ ενισχύει με 2,2 δισ.ευρώ την Ελλάδα για τη Θεσσαλία

Η ΕΕ ενισχύει με 2,2 δισ.ευρώ την Ελλάδα για τη Θεσσαλία

0

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήθηκε εχθές στο Στρασβούργο με αντικείμενο  την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών και την στήριξη της Ευρώπης στη χώρα μας με οικονομικούς πόρους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και πως αποτελεί «μία Ένωση αλληλεγγύης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επενδύσεις αλλά και όσα πρέπει να γίνουν για τη στήριξη της χώρας μας από την Ευρώπη, λέγοντας ότι θα δοθούν έως και 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Η χώρα σας περνάει μία δύσκολη κατάσταση. Ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες. Θρηνούμε για τις ζωές που έχουν χαθεί. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες, είναι μία Ένωση αλληλεγγύης. Πολλές επενδύσεις θα είναι απαραίτητες για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των μέσων διαβίωσής των Ελλήνων.

Θέλω να εστιάσω σε συγκεκριμένα πράγματα: Να χρησιμοποιήσουμε χρήματα που δεν δαπανήθηκαν από την προηγούμενη περίοδο από τα Ταμεία Συνοχής. Κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης. Κοινή αγροτική πολιτική που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Να αποκατασταθούν αγροτικές υποδομές.

Έχουμε λοιπόν, δύο ταμεία από το προηγούμενο πρόγραμμα και πλέον έχουμε και το νέο πρόγραμμα για την Αγροτική Πολιτική, το οποίο θα δούμε και θα εξετάσουμε και την αγροτική πολιτική για του χρόνου. Όλα αυτά τα ταμεία θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα δάση και τις αγροτικές υποδομές που θα πρέπει να αποκατασταθούν.  Όλα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να κινητοποιήσει πόρους συνολικά έως και 2,25 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης είναι δίπλα σας για να μπορέσει να διοχετεύσει και κάποιους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και αν αυτό συμβεί, τότε του χρόνου θα μπορούμε να σας διαθέσουμε από εκεί 400 εκατομμύρια ευρώ.

Και φυσικά η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει και μερικούς κάποιους πόρους από την από το πρόγραμμα Νέα Γενιά 2, οπότε σίγουρα θα έχουμε πόρους και από εκεί. Θα δημιουργήσουμε task force που θα ξεκινήσει σε δύο ημέρες. Είμαστε δίπλα σας για να αναδημιουργήσουμε ό,τι καταστράφηκε».

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε στις δηλώσεις του, δείχνοντας παράλληλα και μία φωτογραφία της πλημμυρισμένης Μεταμόρφωσης:

«Ευχαριστούμε για την ταχεία σας ανταπόκριση. Στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές. Να επισημάνω τη βαρύτητα της κατάστασης. Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα υπέστη δύο τεράστιες φυσικές καταστροφές. Την πυρκαγιά και την κακοκαιρία Daniel. Eίχαμε τις χειρότερες πλημμύρες που έχουμε δει στην ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν έχουμε ξαναδεί τόση καταστροφή στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές μας. Το σημαντικότερο είναι οι απώλειες ζωής και να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους.

Στηριζόμαστε στην Ευρώπη για αυτό, η οικονομία μας είναι σε πολύ κατάσταση. Είμαστε σε θέση να καλύψουμε με πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού που έχουμε. Είναι επείγον η ΕΕ να δείξει τη μέγιστη ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα αμέσως και μακροπρόθεσμα. Έχουμε πόρους που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Θα υπάρξουν και χρηματικοί πόροι από την ΕΕ. Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψη του τέτοιες καταστροφές. Θα προσπαθήσω να έχουμε περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια από εκεί».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…