Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 25 Αυγούστου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 25 Αυγούστου 2023

0

Λίαν συντόμως
Δύο προϊόντα ευρείας κατανάλωσης λίαν συντόμως θα ακριβύνουν στα ράφια του Μάρκετ.
Το πρώτο θα είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά και το δεύτερο η σοκολάτα.
Δυσάρεστα νέα, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Τα κοπάδια μικρών και μεγάλων ζώων μειώνονται και η τιμή του γάλακτος θα εκτοξευτεί όχι από τους παραγωγούς αλλά από τις γαλακτοβιομηχανίες.
Παράλληλα χτύπησε σήμα κινδύνου για τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας και γεωγραφικής ένδειξης όπως η φέτα και η γραβιέρα, λόγω μειωμένης παραγωγής, που ένας λόγος είναι η χαμηλή τιμή παραγωγού που είναι αντικίνητρο γι’ αυτούς.
Ως προς την σοκολάτα, έφθασε ήδη σε ρεκόρ τιμής 46 ετών. Αιτίες δύο. Μειωμένη παραγωγή λόγω ξηρασίας και δεύτερο η σταθερά αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.
Ιδού λοιπόν τι δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στα γεωργικά προϊόντα.
Χθες σας έγραφα για την ακαρπία στις ελιές, σίγουρα θ’ ακολουθήσουν κι άλλα αγροτικά προϊόντα παγκόσμιας καταναλώσεως όπως το τσάι, ο καφές, φρούτα και λαχανικά και άλλα.
Γ.Δ.


Το θέμα είναι σοβαρό
Η όλη υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και πρέπει ν’αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τα αποδεκατισμένα κοπάδια, οι μειωμένες παραδόσεις γάλακτος, οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει την τελευταία διετία οι φυσικές καταστροφές, αλλά και η εγκατάλειψη εκμεταλλεύσεων από τους κτηνοτρόφους χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση, αποτελούν τα κομμάτια ενός παζλ που συνθέτει την εικόνα της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, η οποία φθίνει χρόνο με τον χρόνο και παράλληλα αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται και στην ελληνική μεταποίηση, αφού δημιουργούνται ελλείψεις στην πρώτη ύλη και αυξήσεις τιμών.
Στο διάστημα 2020-2022 το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, αίγες και πρόβατα) μειώθηκε κατά  12.584 ζώα, με τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους που τους αναγκάζει να φεύγουν από το επάγγελμα αλλά και του γεγονότος ότι μειώνουν τα κοπάδια τους για να μπορέσουν ταΐσουν τα ζώα που απομένουν. Οι αυξημένες τιμές σε αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα κρίνονται από τους κτηνοτρόφους επιβεβλημένες για να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παρά τις πιέσεις που δέχονται από τη γαλακτοβιομηχανία. Από τη δική τους πλευρά  γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αποδίδουν τις αυξημένες τιμές στα τελικά προϊόντα (γάλα,  τυρί, γιαούρτι) στην κατάσταση  που επικρατεί, επισημαίνοντας ότι  η μείωση της ελληνικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή κατοχυρωμένων ειδών.
Γ.Δ.


Χωρίς αντιπολίτευση ο δήμος Τοπείρου;
Οι πυρκαγιές έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων αλλά όχι  για πολύ. Όπως είναι γνωστό μέχρι τέλος  Αυγούστου πρέπει  να κατατεθούν οι  συνδυασμοί οπότε δεν απομένουν πολλές μέρες. Λίγο πολύ είναι γνωστοί ποιοι συνδυασμοί θα είναι υποψήφιοι, σ΄ όλους τους δήμους εκτός του δήμου Τοπείρου. Εκεί μάλλον δεν θα υπάρχει αντιπολίτευση και ο νυν δήμαρχος θα έχει να ανταγωνιστεί μόνο τον  …εαυτό του. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει καταφέρει η τωρινή αντιπολίτευση, Κηλικιώτης, Δαλάτσης να κάνουν ένα συνδυασμό. Ούτε κανείς άλλος! Κι  αυτό δεν είναι ότι καλυτερο  για το δήμο Τοπείρου!
Η αντιπολίτευση είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική λειτουργία του δήμου.
Μ.Ξ.


Δικηγόρος εμπρηστής
Μετά τους αγρότες, κτηνοτρόφους, σιδεράδες, ηλικιωμένους, τους δυσαρεστημένους εθελοντές πυροσβέστες, τους διάφορους πυρομανείς, μας προέκυψε και…δικηγόρος εμπρηστής.
Μάλιστα ο άνθρωπος είναι «βαρεμένος», στο μυαλό κι αυτό ήταν γνωστό στον Αυλώνα. Ο ερίφης αυτός λοιπόν, όπως τελικά παραδέχτηκε μετά τη σύλληψή του, έβαλε φωτιά σε 12 σημεία μέσα σε 24 ώρες! Τόση μανία και επιμονή να κάψει, να καταστρέψει!
Αλήθεια, ο δικηγορικός σύλλογος δεν γνώριζε ότι ο άνθρωπος «καίει λάδια;». Και είχε πελάτες ο πυρομανής τύπος; Μάλλον θα ήταν σαν αυτόν…
-Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου λοιπόν. Κάποιοι βλέπουν φωτιά και ηδονίζονται…
Γ.Δ.


Απαράδεκτοι!
Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν αναρτήσεις περιφερειακών συμβούλων που γλεντούσαν σε πανηγύρι της Δράμας όταν καίγονταν ο Έβρος, η διπλανή Καβάλα και η Ροδόπη. Η Δράμα και η Ξάνθη ήταν οι  μόνες περιφερειακές ενότητες που έμειναν αλώβητες από τις πυρκαγιές που έπληξαν την περιφέρειά μας αλλά αυτές τις ώρες που καίγεται και καταστρέφεται ο δικός μας τόπος, η περιφέρειά μας από ελάχιστη ενσυναίσθηση δεν γλεντάμε ούτε κάνουμε αναρτήσεις και δημόσιες σχέσεις σε πανηγύρια. Είναι το  ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε αν και οι  συγκεκριμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι θα έπρεπε να είναι  στην πρώτη γραμμή. Να βοηθούν όπως μπορούν. Εδώ που τα λέμε όμως και ο περιφερειάρχης άφαντος ήταν. Μόνο κάποιες δηλώσεις έκανε στα κανάλια ότι η ευθύνη της κατάσβεσης είναι της πυροσβεστικής και όχι της περιφέρειας. Δεν είπαμε να πάρει την μάνικα αλλά όχι και τόσο ευθυνοφοβία, μη τυχόν και  ταυτιστεί με την διαχείριση και έχει πολιτικό κόστος!.
Μ.Ξ.


Παράπονα από παντού
«Δώστου του Έλληνα ευκαιρία για γκρίνια και πάρτου την ψυχή».
Για αρκετούς, θα έλεγα τους περισσότερους, τους έχει γίνει δεύτερη φύση. Κι αν δεν την έχουν την αιτία, την δημιουργούν. Ζουν για να γκρινιάζουν, όλα και όλοι τους φταίνε.
Τελευταία αφορμή για μεγάλη μάλιστα γκρίνια, τα Νοσοκομεία. Τα οποία όλα, μα όλα τα βγάζουν άχρηστα για διάφορους λόγους. Μάλιστα δεν αρκούνται στα όρια του νομού, το τραβάνε το μουχαμπέτι και παραπέρα.
Έτσι, διάβασα χθες σε εφημερίδα της Καβάλας τη διαμαρτυρία ενός γκρινιάρη για το νοσοκομείο Καβάλας!
Πριν λίγο καιρό, πριν τις πυρκαγιές, διάβασα για το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για τις γνωστές γκρίνιες που γίνονται έτσι σαν αντικείμενο να’ χουμε κάτι να πούμε να περνά η ώρα.
-Ο Έλληνας, ο μονίμως γκρινιάζων και μονίμως φοροδιαφεύγων…
Γ.Δ.


Η εγκατάλειψη της υπαίθρου
Οι καταγώμενοι από την ορεινή περιοχή του νομού μας το γνωρίζουν διότι το βιώνουν όταν επισκέπτονται τα χωριά τους. Βλέπουν λοιπόν πως χρόνο με τον χρόνο, λόγω μείωσης του πληθυσμού που ασχολείται με την γεωργία- κτηνοτροφία, τα παλιά χωράφια έχουν γίνει δασύλλια κι αργότερα θα γίνουν δάση.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η φυγή των ανθρώπων, η αστυφιλία της εσωτερικής μετακίνησης, εκτός των άλλων δημιούργησε κι αυτήν την κατάσταση που είναι δύσκολο έως αδύνατον ν’ αλλάξει.
Θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις από την πολιτεία για ν’ αλλάξει η ορεινή Ελλάδα. Θα το τολμήσει; Άγνωστο. Μέχρι στιγμής μόνο διαπιστώσεις έχουμε.
Γ.Δ.


Πρώτοι στο ανάθεμα
Δεν ξαφνιάζομαι καθόλου. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το FB και οι άλλες ιστορίες με το διαδίκτυο, η κοινωνία μας γέμισε από «ειδικούς».
Ειδικούς, ναι, οι οποίοι τάχα μου γνωρίζουν, τάχα μου έχουν μυστική προσωπική ενημέρωση και ως εκ τούτου, έχουν το δικαίωμα να μιλούν.
Να γράφουν δηλαδή και να κατηγορούν τους πάντες και τα πάντα. Αποδίδουν ευθύνες σε όποιους αυτοί θεωρούν υπεύθυνους, ρίχνουν το ανάθεμά τους συνήθως στους κυβερνώντες.
Γι’ αυτούς τους αλάνθαστους φταίνε οι άλλοι, οι άσχετοι, οι ανίκανοι, οι προδότες τελικά της χώρας.
Έχω γελάσει στην αρχή με τις ανοησίες τους, τώρα πλέον το κακό παράγινε, κάποιοι χρειάζονται ειδική ιατρική φροντίδα.
Γ.Δ.


Η έκπληξη του Σαλτούρου
Κι ενώ απομένουν πέντε ημέρες για να κλείσουν οι λίστες με τους υποψήφιους συμβούλους για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μια φήμη της Πέμπτης τελικά έγινε βεβαιότητα. Ο λόγος για την φήμη ότι ο δικηγόρος Δημήτρης Σαλτούρος θα είναι υποψήφιος σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη.
Η φημολογία έγινε γνωστή στην Εφημερίδα γύρω στο μεσημέρι της Πέμπτης. Αμέσως προσπαθήσαμε να διασταυρώσουμε και να μάθουμε τι συμβαίνει.
Ψάξαμε να επικοινωνήσουμε με τον Σαλτούρο, αλλά δεν έγινε αυτό εφικτό. Προσπαθήσαμε αργότερα και τελικά μας πήρε ο ίδιος αργά, όταν ήδη είχε κλείσει η ύλη της εφημερίδας. Μας δήλωσε πως η φήμη είναι αληθινή και πως πράγματι θα είναι υποψήφιος σύμβουλος στον συνδυασμό του Μανώλη Τσέπελη.
Γ.Δ.


Μίλτος Τεντόγλου
Τον είδα άλλη μια φορά ν’ αγωνίζεται, τον χάρηκα, τον χειροκρότησα για τη δύσκολη νίκη του, συγκινήθηκα όπως όλοι οι φίλοι του αθλητισμού αλλά γενικά οι περισσότεροι Έλληνες.
Για τον Μίλτο Τεντόγλου ο λόγος. Για το σεμνό, γνήσιο παλικάρι από τα Γρεβενά, τον παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Ολυμπιονίκη, τον πρωταθλητή Ευρώπης και άλλα πολλά στο αγώνισμα του μήκους.
Τελευταίο άλμα, αγωνία σε μας εδώ στην Ελλάδα, απόλυτη σιωπή στο γήπεδο της Βουδαπέστης και ο Μίλτος απογειώνεται στο νικητήριο άλμα.
Νικητής για άλλη μια φορά, παγκόσμιος, πρώτος.
Ακολούθησαν οι δηλώσεις του. Με άνεση, με χαμόγελο με ένα «τι άλλο να πω;», με το καλαμπούρι που «συνομιλούσε» τάχα με τον Ιάπωνα συναθλητή του και όπως δήλωσε, «του έλεγα ότι μου κατέβαινε, είχε πλάκα».
Αυτός ο πρώτος και μοναδικός αθλητής που τον αγαπάμε γιατί είναι απλός και γνήσιος και που βέβαια μας κάνει περήφανους τόσο εμάς, την χώρα αλλά και τον εαυτό του.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…