Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αναδρομικά: Χαραμάδα αισιοδοξίας για καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους

Αναδρομικά: Χαραμάδα αισιοδοξίας για καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους

0

Ο Υπ. Εργασίας ανέφερε πως εξετάζεται ο παράγοντας «των αντοχών του προϋπολογισμού» …

Την χορήγηση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, και όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αφήνει «ανοιχτό» ο υπουργός Εργασίας, παρότι – ταυτοχρόνως – συμπεριλαμβάνει τον παράγοντα …«των αντοχών του προϋπολογισμού».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συνταξιούχων και υπογράμμισε ότι ««οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και εφαρμόζονται στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού».

Η δήλωση αυτή αφήνει περιθώρια για ερμηνείες γύρω από την απόδοση των αναδρομικών σε όλους και ανεξαρτήτως αν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη η όχι.

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά απέφυγε να δεσμευτεί για το θέμα αυτό ωστόσο υπάρχει συζήτηση για την επιστροφή τους σε δόσεις. Εξετάζεται η υιοθέτηση της «πολιτικής λύσης» για τη απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ  του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές  στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως που προκάλεσαν την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μετά τον Μάιο του 2016 δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση. Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – στο τέλος Ιουλίου –  έβαλε οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις συνταξιούχων για την περίοδο μετά τον Μάιο του 2016 ημερομηνία κατά την οποία ψηφίστηκε ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου. Ρητά η απόφαση αναφέρει ότι δεν υφίσταται καμία «αγώγιμη αξίωση» για αναδρομικά από την περίοδο από την 13η Μαΐου 2016 έως σήμερα.

Ωστόσο, υπάρχουν διεκδικήσεις των συνταξιούχων που παραμένουν …«ζωντανές». Αφορούν την περίοδο Ιούνιο 2015 έως Μάιος του 2016. Δηλαδή το ενδεκάμηνο που μεσολαβεί, από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές, έως την ψήφιση το νόμου Κατρούγκαλου.

Για την περίοδο αυτή οι συνταξιούχοι έχουν λάβει τα αναδρομικά που αφορούν τις κύριες συντάξεις. Τι απομένει; Τα αναδρομικά των περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων (13η και 14η σύνταξη). Για το θέμα αυτό υπάρχει δικαστική απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει – μόνο – όσους προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ασκώντας αγωγές, δηλαδή περίπου 350.000 συνταξιούχους.

Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν τη διεκδίκηση των αναδρομικών και να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί, όταν τελεσιδικήσουν.

«Η πολιτεία θα πρέπει να σταματήσει την ταλαιπωρία τους στα δικαστήρια και να χορηγήσει άμεσα τα συγκεκριμένα αναδρομικά», εκτιμούν οι νομικοί σύμβουλοι των συνταξιούχων.

Ταυτοχρόνως, σημειώνουν το ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα που ανέκυψε και το οποίο καθιστά αναγκαία την επιστροφή των συγκεκριμένων αναδρομικών και σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο έγινε και με τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου που αφορούσαν τις συντάξεις κύριας ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει οριστικά το θέμα των αναδρομικών…

Πηγή: OT

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…