Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα 25 χρόνια «δυνατής» παρουσίας και… συνεχίζει το Σχήμα Πλατάνου!

25 χρόνια «δυνατής» παρουσίας και… συνεχίζει το Σχήμα Πλατάνου!

0

Με κέφι και θετική διάθεση τα εφτά μέλη του έρχονται για άλλη μία χρονιά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2023, στην πλατεία Ματσίνη

Μία εφηβική παρέα από τους Βίστονες του 1998 φτάνει στο σήμερα του 2023 και μοιράζεται με το «Ε» ένα κράμα εμπειριών και συγκινήσεων!

Κάθε Σεπτέμβρη το Σχήμα Πλατάνου στήνει το γλέντι γύρω από τον πλάτανο στην πλατεία Ματσίνη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα μέλη του παίρνουν τα όργανα και προσκαλούν σε βραδιές μουσικές όλες τις γενιές. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως έχουν κλείσει τα 25 χρόνια παρουσίας, κάτι που αναντίρρητα σημαίνει πολλά για την πορεία και δη για την αποδοχή τους από τον κόσμο όσα χρόνια κι αν περάσουν…Επιπροσθέτως, το παρεΐστικο κλίμα σε συνδυασμό με την αυθεντικότητά τους, χωρίς δεύτερη σκέψη, κερδίζουν τους ακροατές χρόνο με το χρόνο!

Ας τους γνωρίσουμε…

Το Σχήμα «Πλατάνου» είναι μια ορχήστρα ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού που δραστηριοποιείται στη μουσική σκηνή της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Συμμετέχει στις Γιορτές Παλιάς Πόλης από το 1998, καθώς και σε λαϊκές γιορτές και μουσικές συνάξεις, απ’ όπου έχουν περάσει πολλοί και αγαπημένοι φίλοι μουσικοί, που ο καθένας και η καθεμιά τους έδωσαν το στίγμα, το κέφι και την αγάπη τους στο κάθε μας γλέντι.

Το σχήμα «Πλατάνου» είναι οι:

Φώτης Αρναούτογλου (μπουζούκι, τραγούδι), Δημήτρης Διαμαντίδης (κιθάρα, τραγούδι), Ευγενία Gaidi Πανταζόγλου (κλαρίνο, γκάιντα, τραγούδι), Χρύσα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Γιάννης Πανταζόγλου (ακορντεόν, τραγούδι), Κώστας Γεωργαντζόγλου (κοντραμπάσο) και Γιώργος Παναηλίδης (κρουστά).

Ευ. Πανταζόγλου :«Φτάσαμε κάποια στιγμή να είμαστε εννιά άτομα στην ορχήστρα!»

«Ξεκίνησε σαν μία παρέα. Δηλαδή, ήμασταν εφηβικοί φίλοι. Χαρακτηριστικά, το 1998 στους Βίστωνες, παίζαμε στην πλατεία Ματσίνη. Ξεκινήσαμε τέσσερα άτομα, ο Δημήτρης, ο Φώτης, εγώ και ο Δημήτρης Δήμητσας. Ήμασταν τέσσερις μέχρι το 2004, γιατί ο Δημήτρης Δήμητσας πέθανε. Μείναμε τρεις τελικά. Δεν χωρά αμφιβολία πως για εμάς ήταν σοκ που χάσαμε τον φίλο μας. Η επόμενη χρονιά ήταν πολύ έντονη για το πώς να σταθούμε και να συνεχίζουμε να παίζουμε. Ταυτόχρονα, ωστόσο ήταν κάτι σαν υπόσχεση ότι παραμένουμε και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς η μουσική μας παρέα. Χρόνο με χρόνο πλαισίωναν την ορχήστρα μας φίλοι, είτε από την Ξάνθη, είτε από άλλα μέρη, μουσικοί πολύ καλοί και αγαπημένοι. Συνεπώς, φτάσαμε κάποια στιγμή να είμαστε εννιά άτομα στην ορχήστρα», σημειώνει η Ευγενία Πανταζόγλου αναφορικά με τα πρώτα βήματα του Σχήματος και δη τα μέλη του.

Συγκινητική ατμόσφαιρα στην μνήμη του Δημήτρη Δήμητσα

«Όλα αυτά τα χρόνια αναπτυσσόταν μία σχέση με τους θαμώνες της πλατείας. Πρόκειται για ανθρώπους που έρχονταν ξανά και ξανά, δηλαδή μπορεί να ήταν εφτά μέρες εκεί. Κάναμε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Δημήτρη και πολλές φορές υπήρχε μία ατμόσφαιρα συγκινητική, σαν να ξορκίζαμε το μέσα μας με τη μουσική και το γλέντι. Παίζουμε 25 χρόνια και διαδέχτηκαν η μία γενιά την άλλη, εμείς είμαστε εκεί στην πλατεία», συμπληρώνει εν συνεχεία.

Ο πλάτανος σήμα κατατεθέν στην πλατεία

«Σήμα κατατεθέν στην πλατεία είναι ο πλάτανος, μεγαλώσαμε σαν σχήμα εκεί μπροστά. Όταν υπάρχει ένας πλάτανος σε μία πλατεία είναι αναμφισβήτητα πολύ ατμοσφαιρικό και όμορφο. Ειδικά, όταν κυκλώνει ο χορός τον πλάτανο», τόνισε εξηγώντας πώς προέκυψε η ονομασία του Σχήματος.

Ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια στις κύριες μουσικές προτιμήσεις του Σχήματος

«Παίζουμε λαϊκά, ρεμπέτικα, τα παραδοσιακά καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος και κάποια έντεχνα. Ουσιαστικά μιλάμε για ποιοτικό νεοελληνικό τραγούδι. Επίσης, επιλέγουμε κάποιες θεματικές λ.χ. ελληνικός κινηματογράφος, άλλες φορές πάλι και Χατζιδάκι. Το σχήμα, ωστόσο από τότε ως τώρα έχει κυρίως ρεμπέτικο, λαϊκό και παραδοσιακό» επισημαίνουν τα μέλη του Σχήματος όσον αφορά στις μουσικές επιλογές.

Αδιάλειπτη παρουσία εδώ και 25 χρόνια!

«Δεν υπήρξε αποχή από τις Γιορτές όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας μας, εκτός βέβαια από ειδικές περιπτώσεις-απρόοπτα λόγω κορονοϊού για παράδειγμα. Με λίγα λόγια, φροντίζαμε να δίνουμε το παρών σε κάθε περίπτωση. Φέτος θα πούμε νεοελληνικό κινηματογράφο, λίγο ρεμπέτικο, παραδοσιακό, τιμής ένεκεν του Μαρκόπουλου, του Χατζιδάκι. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως εμφανιζόμαστε και εκτός τις Γιορτές και σε άλλες εκδηλώσεις, σε συναυλίες κυρίως τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το τελευταίο τραγούδι που λέμε είναι ‘’ας κρατήσουν οι χοροί’’, αν δεν το πούμε μία βραδιά, μας το ζητάνε», όπως υπογράμμισαν ακολούθως.

Εγκάρδια το «ευχαριστώ» στους ανθρώπους της περιοχής για την στήριξη

«Πέρα από τις δικές μας σχέσεις, τονίζουμε κι εκείνες με τους ανθρώπους που έρχονται με φίλους τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι Ξανθιώτες κουράστηκαν από την κοσμοσυρροή. Άλλωστε, κάποιες φάσεις η σχέση γίνεται δύσκολη, λόγω παρεξηγήσεων, έκτακτων περιστατικών. Ευχαριστούμε σε κάθε περίπτωση για την υποστήριξη τους ανθρώπους της περιοχής αυτής που είναι κοντά μας. Το εκτιμούμε! Χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν το Σχήμα Πλατάνου», δηλώνουν καταληκτικά στο «Ε».

Θα τους ακούσουμε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης:

Ημέρες: Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου έως Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου

Τοποθεσία και Ώρα: Παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Πλατάνου»( Στέκι Πολιτιστικού Συλλόγου Βίστωνες, πλατεία Ματσίνη, στις 21:00).

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…