Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Πώς βοηθούν τα παιδικά βιβλία την Γλωσσική Ανάπτυξη;

Πώς βοηθούν τα παιδικά βιβλία την Γλωσσική Ανάπτυξη;

0

Αρκετοί γονείς πιστεύουν πως το μόνο μέσω που βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τις λεκτικές τους ικανότητες και την γλωσσική τους ανάπτυξη είναι τα παιχνίδια! Τα παιχνίδια φυσικά είναι απαραίτητα για την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών ωστόσο απαραίτητα είναι και τα παιδικά βιβλία-παραμύθια! Τα παραμύθια είναι εξίσου χρήσιμα με τα παιχνίδια και μπορούν οι γονείς να τα εκμεταλλεύονται σε κάθε ηλικία και στάδιο του παιδιού τους  για διάφορους σκοπούς! Τα παιδικά βιβλία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά βρεφικής ηλικίας, προσχολικής ηλικίας και σχολικής ηλικίας με διάφορους τρόπους και για διάφορους σκοπούς!

ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ :

Κατά την βρεφική ηλικία τα παιδιά παρατηρούν τις στοματικές μας κινήσεις και τις κινήσεις του προσώπου μας, έτσι είναι σημαντικό όταν διαβάζουμε ένα παραμύθι στο βρεφάκι μας να χρωματίζουμε την φωνή μας, να χρησιμοποιούμε χειρονομίες και πολλές μιμικές κινήσεις! Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία συνδυάζουν τα ηχητικά ερεθίσματα με τα οπτικά ερεθίσματα! Είναι σημαντικό να αφήσουμε το βρεφάκι να παρατηρεί τις εικόνες του βιβλίου-παραμυθιού και να αλληλεπιδρά με τα χρώματα, τις εικόνες, τα σχήματα κλπ. Είναι σημαντικό τα βρεφάκια να έρθουν σε επαφή με πολλά ερεθίσματα!

 

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ :

Στην προσχολική ηλικία όπου το παιδί χρησιμοποιεί λεξούλες, φρασούλες και μετέπειτα προτασούλες τα παιδικά βιβλία είναι κατάλληλα για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των παιδιών, οι γονείς πρέπει να κατονομάζουν τα πάντα στις εικόνες και να συζητάνε με το παιδί τους. Πρέπει να τους δίνουν την ευκαιρία να κάνουν και αυτά τις δικές τους ερωτήσεις. Είναι μια καλή ευκαιρία να μάθει το παιδί τις διάφορες κατηγορίες και τις βασικές λέξεις του λεξιλογίου μας και να ενισχύσουμε με αυτό το τρόπο την σημασιολογία του. Ενισχύεται η φαντασία των παιδιών και μαθαίνουν να αναπαριστούν διαδικασίες. Επιπλέων τα παραμύθια είναι σημαντικά για την συναισθηματική και πραγματολογική ανάπτυξη των παιδιών. Τέλος ενισχύουμε την οπτική και ακουστική κατανόηση του παιδιού! Μπορούμε να του κάνουμε ερωτήσεις και να μας απαντήσει!

ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ :

Στην σχολική ηλικία όπου το παιδί αρχίζει να διαβάζει και να γράφει, τα παραμύθια αρχικά βοηθούν στην οπτική αναγνώριση και διάκριση των  γραμμάτων, μετέπειτα το βοηθάει να αρχίσει να διαβάζει λεξούλες και προτασούλες. Τα παραμύθια είναι σημαντικά σε αυτή την ηλικία για την κατανόηση ερωτήσεων και στην απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία. Σε μετέπειτα στάδια το παιδί μπορεί να απαντήσει και γραπτά τις  ερωτήσεις. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι σε θέση να ακούν και να εξιστορούν την ιστορία!

Κόντε -Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α ΤΕΙ Πατρών)

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…