Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αφιέρωμα στην Ξάνθη με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη

Αφιέρωμα στην Ξάνθη με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη

0

Ο πολυβραβευμένος σεφ επισκέφθηκε την Ξάνθη την Τετάρτη και έκανε μία μεγάλη στάση στη Δημοτική Αγορά, στο πλαίσιο της εκπομπής του

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών, κ. Μπατζακίδης του μετέφερε μία εικόνα για το ιστορικό-πολιτιστικό-γαστρονομικό ανάγλυφο της περιοχής

Την πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη επισκέφθηκε ο πολυβραβευμένος σεφ Άκης Πετρετζίκης την Τετάρτη 12/07.  Ο αγαπημένος σεφ βρέθηκε πρώτα στην Κομοτηνή για τα γυρίσματα της νέας του εκπομπής που περιλαμβάνει τοπικές γεύσεις και καταγράφει συνταγές από εστιατόρια, ταβέρνες, μοναστήρια προκειμένου να ανακαλύψει γαστρονομικούς θησαυρούς.

Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκε και την Ξάνθη, βρέθηκε στην Δημοτική Αγορά της πόλης και άκουσε λίγα λόγια για την ιστορία-ταυτότητα του τόπου και δη για το συναπάντημα πολιτισμών από τον Πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Ν.Ξάνθης, Γιώργο Μπατζακίδη.

Ο Άκης είχε την ευκαιρία να γευτεί τις νοστιμιές του τόπου, να μιλήσει με τους ντόπιους και τελικά να φύγει με όμορφες αναμνήσεις αναφορικά με τη γαστρονομική και όχι μόνο ταυτότητα του τόπου και τους ανθρώπους του.

Η πολιτιστική όψη της πόλης με αποκορύφωμα το «πάντρεμα» της δύσης με την ανατολή

Μάλιστα, ο κ.Μπατζακίδης μεταφέρει στο «Ε» σε αδρές γραμμές τις εντυπώσεις του Άκη Πετρετζίκη αναφορικά με τον τόπο και εν συνεχεία κάνει λόγο για την θερμή φιλοξενία που του επιφύλαξαν οι Ξανθιώτες.

Όπως μας είπε: «του ανέφερα μέσα σε μερικά λεπτά λίγα πράγματα για την πολύ όμορφη πόλη μας επισημαίνοντάς του ταυτόχρονα πως πρέπει κάποιος να την εξερευνήσει για να δει τις ομορφιές της, πρέπει να τις ανακαλύψει, να περπατήσει στα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης όπου εκεί θα συναντήσει την Οικία Μάνου Χατζιδάκι, το Σπίτι της Σκιάς. Μπορεί κανείς να “νιώσει” την αίγλη των αρχοντικών της Ξάνθης, των καπνεμπόρων. Του εξήγησα, επιπροσθέτως πως από την αριστερή πλευρά βλέπει κανείς τη μουσουλμανική συνοικία και από την άλλη πλευρά την χριστιανική. Χαρακτηριστικά, του τόνισα πως όλα αυτά συνυπάρχουν αρμονικά στην πόλη. Έτσι ανακατεύτηκαν οι κουλτούρες, οι χοροί, ο τρόπος ζωής, το φαγητό με αποτέλεσμα την αρμονική συνύπαρξη που βλέπουμε σήμερα. Έχουμε το «πάντρεμα» της δύσης με την ανατολή».

Η κόρη του κ. Μπατζακίδη δίπλα στον Άκη Πετρετζίκη που θαυμάζει πολύ

Οι επισκέψεις του Άκη Πετρετζίκη στην Ξάνθη

«Βρέθηκε, λοιπόν στη Δημοτική Αγορά, στο ψητοπωλείο του Πήγασου, στο ψητοπωλείο της Παλιάς Αγοράς, στο κρεοπωλείο του Παπαδόπουλου. Δοκιμάσαμε στο Ψητοπωλείο Πήγασος κοντοσούβλι, κοτόπουλο. Αξιοσημείωτο είναι πως συνοδευόταν από τον συμφοιτητή του στο Πανεπιστήμιο, τον Ερτζάν που είναι από την Κομοτηνή, από τους Αμαξάδες. Ακολούθως άκουσε για τα μυστικά του γλυκού στη Νέα Ελλάς, στον Παπαπαρασκευά και το μεσημέρι έκανε στάση στην Ελιά. Όλες αυτές οι επισκέψεις έγιναν στο πλαίσιο γυρισμάτων για την εκπομπή με γενικό τίτλο “Αφιέρωμα στην Ξάνθη’’ και διήρκησε ως το βράδυ», μας πληροφόρησε ο κ. Μπατζακίδης.

Τον εντυπωσίασαν η  ζεστασιά, το φιλότιμο και η αστείρευτη αγάπη για τον τόπο

«Του έκανε φοβερή εντύπωση η φιλοξενία των Ξανθιωτών, η ‘’ζεστασιά’’ των ανθρώπων της Ξάνθης, το φιλότιμο, η αστείρευτη αγάπη για τον τόπο τους σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε καταληκτικά ο κ. Μπατζακίδης.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζεται ο δωρεάν εμβολιασμός παιδιών από το παράρτημα Ρομά του δήμου Ξάνθης

Από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 488 εμβολιασμοί…