Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Γιατί είναι σημαντικό το συμβολικό παιχνίδι;

Γιατί είναι σημαντικό το συμβολικό παιχνίδι;

0

Το συμβολικό παιχνίδι είναι το παιχνίδι με το οποίο το παιδί υποδύεται έναν ρόλο. Παίζει την μαμά μιας οικογένειας, τον γιατρό, την νταντά, τον μπαμπά, την νεράιδα, τον πειρατή κλπ. Μέσω του συμβολικού παιχνιδιού το παιδί φτιάχνει τα δικά του σενάρια, τις δικές του ιστορίες, αλλάζει την φωνή του, αποτυπώνει στον ρόλο του διάφορα συναισθήματα κλπ. Το συμβολικό παιχνίδι αρχίζει να αναπτύσσετε στην ηλικία των 18 μηνών περίπου.

Το συμβολικό παιχνίδι επίσης είναι το παιχνίδι με τα διάφορα αντικείμενα όπου μέσω των οποίων το παιδί υποδύεται ενέργειες από την καθημερινή ζωή. Όταν το παιδί χρησιμοποιεί μια μπανάνα για τηλέφωνο και αναπαριστά μια συζήτηση με κάποιο πρόσωπο αυτό που κάνει είναι ένα συμβολικό παιχνίδι. Επίσης το τάισμα μιας κούκλας ή το κοίμισμα της είναι επίσης ένα συμβολικό παιχνίδι.

Τα παιδιά ανάλογα με το φύλο τους μπορεί να μιμηθούν και να υποδύονται κάποιο κοντινό και οικείο τους πρόσωπο για παράδειγμα τα κορίτσια μιμούνται την μαμά τους και τα αγόρια τον μπαμπά τους. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν αυξάνεται η φαντασία τους και προσθέτουν και αλλά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους.

Το συμβολικό παιχνίδι είναι πολύ ωφέλιμο για τα παιδιά. Βοηθάει τα παιδιά να διευρύνουν τον λόγο τους, να εμπλουτίσουν και να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους εκφραστικά αλλά και αντιληπτικά. Ενισχύεται μέσω του παιχνιδιού η ικανότητα αλληλεπίδρασης τους, της έκφρασης των συναισθημάτων τους και η ενσυναίσθησης τους. Αναπτύσσεται η φαντασία τους, η κριτική τους ικανότητα και η ικανότητα της επίλυσης προβλημάτων.

Ενισχύονται τα προσωδιακά τους χαρακτηριστικά αλλά και η μη-λεκτική τους ικανότητα για επικοινωνία. Αναπτύσσονται οι κοινωνικές και οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους και το παιδί εξοικειώνεται με τα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής. Το παιδί μέσω του συμβολικού παιχνιδιού μαθαίνει να εκφράζεται πιο εύκολα και ομαλά.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να συμμετέχουν στην διαδικασία,  να βοηθάνε το παιδί χωρίς να το πιέζουν και να ενισχύουν τις παραπάνω ικανότητες. Το συμβολικό παιχνίδι αποτελεί ένα σύνολο από ενέργειες με κάποιο σκοπό, όπως χρησιμοποιούμε τα γράμματα για μια ιστορία και τους αριθμούς για να κάνουμε μία πράξη.

Κόντε- Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α.ΤΕΙ Πατρών)

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι, σάλτσα ντομάτα κι ελιές

Για τα καλαμάρια -600 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο (6-8 καλαμάρια) -γέμιση με πλιγούρι -700 γ…