Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ιστορία, Ήθη και Έθιμα» σύστησαν οι Σαρακατσάνοι στη Γενισέα

«Ιστορία, Ήθη και Έθιμα» σύστησαν οι Σαρακατσάνοι στη Γενισέα

0

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουλίου από το σύλλογο Σαρακατσάνων Ξάνθης

Με συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΑΜΘ, του Δήμου, της τοπικής κοινότητας, μελών του Συλλόγου, φίλων και γνωστών, οι συμμετέχοντες έδωσαν «δυνατό» μήνυμα για τη διαφύλαξη της σαρακατσάνικης κληρονομιάς

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «ο Λεπενιώτης» πραγματοποίησε με επιτυχία την προγραμματισμένη μουσικοχορευτική αφηγηματική παράσταση με τίτλο: «Ιστορία, Ήθη & Έθιμα των Σαρακατσάνων» στη Γενισέα το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 στις 21:00. Στην εκδήλωση συμμετείχε ως συνδιοργανωτής και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο τραγούδι πήραν μέρος οι: Κωνσταντίνος Μπανιώτης και Σάκης Μπανιώτης και στο κλαρίνο ο Γιώργος Καραλής.

Αναλυτικά, προηγήθηκε μία σύντομη ομιλία-καλωσόρισμα κι ακολούθως έγινε μνεία στους Σαρακατσάνους και δη στην ταυτότητά τους, στην ονομασία τους, στις ασχολίες-εργασίες τους, όπως επίσης και στις μετακινήσεις τους σε συνδυασμό πάντα με τον χαρακτήρα των νομάδων. Εν συνεχεία, επεξηγήθηκε ο ρόλος που διαδραμάτισαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Επίσης, παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές η δομή κι οργάνωση της σαρακατσάνικης οικογένειας. Τέλος, λίγο πριν το χορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης, δόθηκε μία εικόνα των σαρακατσάνικων χορών που αναντίρρητα ακολουθούν μία συγκεκριμένη ιεραρχία.

Ακολούθως, μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου χόρεψαν μπροστά στο κοινό με λεβεντιά και ταπεινότητα δίνοντας το βήμα και στους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν, να χορέψουν μπροστά κρατώντας το φλάμπουρο.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, όπως επίσης και του Δήμου Αβδήρων. Κάτοικοι του χωριού παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και πήραν μέρος στον χορό. Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο Νίκος Κιατίπης, η Γεωργία Ανδρέου, ο Γιώργος Μπίκος και πλήθος φίλων και μελών χόρεψαν επικροτώντας την δράση διαφύλαξης και μεταλαμπάδευσης της σαρακατσάνικης κουλτούρας και στις επόμενες γενιές.

Μάλιστα, παρευρέθηκε και η Νάγια Δαλακούρα, μουσειολόγος και συγγραφέας, η οποία ήρθε από την Κομοτηνή για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Άλλωστε, η ίδια πριν λίγες ημέρες είχε παρουσιάσει στην Ξάνθη και το νέο της βιβλίο με τίτλο: «Ο χορός του αετού» τονίζοντας με αυτό τον τρόπο τις σαρακατσάνικες ρίζες της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και σε άλλους οικισμούς του νομού, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Δασοχώρι:10 Ιουλίου 2023 στις 21:00

Μάνδρα:16 Ιουλίου 2023 στις 21:00

Παλιό Όλβιο:26 Ιουλίου 2023 στις 21:00

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…