Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια αμφιβαλλόμενη σχέση»

«Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια αμφιβαλλόμενη σχέση»

0

Εκδόθηκε το βιβλίο του Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη από τις εκδόσεις Γκόνη

Mόλις εκδόθηκε και κυκλοφορεί το βιβλίο του Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια αμφιβαλλόμενη σχέση» (Αθήνα 2023, σσ. 156, εκδ. Γκόνη).

Στις σελίδες του βιβλίου εξετάζονται θέματα όπως η διαχρονική εξέλιξη και οι ιστορικές προοπτικές του πολιτισμικού προβλήματος που σχετίζεται με την μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και τις επιστημονικές πειθαρχίες που τον εξετάζουν, αλλά και τις σχέσεις του λαϊκού πολιτισμού με την πολιτιστική παγκοσμιοποίηση και τον σχηματισμό, την διαμόρφωση και την έκφραση των τοπικών και εθνικών–πολιτισμικών ταυτοτήτων.

Εξετάζεται επίσης η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον του διλήμματος που σχετίζεται με τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις παράδοσης και νεωτερικότητας, ειδικότερα δε στην συμβολή της Λαογραφίας και της πρακτικής της καταγραφής και διάσωσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και, τέλος, ο ρόλος των τεχνολογιών αιχμής στην πρακτική της πολιτισμικής διαχείρισης και η συνεισφορά του κλάδου της «Δημόσιας Λαογραφίας», ως όροι της διαμόρφωσης μιας νέας πολιτισμικής πραγματικότητας στον σύγχρονο ευρωπαϊκό χώρο.

Το βιβλίο στηρίζεται σε επιλογή από την ανάλογη τρέχουσα διεθνή βιβλιογραφία, καθώς τα ζητήματα που εξετάζει βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο ενός γόνιμου διεθνούς επιστημονικού διαλόγου μεταξύ ερευνητών που ασχολούνται με πτυχές του λαϊκού πολιτισμού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια Ξανθιώτικη ιστορία….για την Γιορτή του Λαζάρου

Η μικρή Πηνελόπη γεννήθηκε στην Ξάνθη ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου. Οι γονείς όλο χαρά, …