Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις 40 χρόνια τώρα και είναι στα …χάι τους τα Δημοκρίτεια!

40 χρόνια τώρα και είναι στα …χάι τους τα Δημοκρίτεια!

0

Πολύ κόσμος παρά τον καύσωνα – Χωρίς την μπάντα του Στρατού φέτος η περιφορά της εικόνας, λόγω του εθνικού πένθους στις Ένοπλες δυνάμεις

 

Η Demy σε ντουέτο με τον Ηλία Βρεττό σε guest εμφάνιση απογείωσαν το κέφι

 

 

Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη γιόρτασαν στα Άβδηρα την Προστάτιδά τους Αγία Παρασκευή όπως κάθε χρόνο. Κόσμος από όλο το νομό αλλά και τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους αψήφησαν τον καύσωνα και προσήλθαν να ανάψουν ένα κερί στη χάρη Της, να παρακολουθήσουν  στον Αρχιερατικό Εσπερινό, στην ιστορική εκκλησιά της, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, να ακολουθήσουν την περιφορά της εικόνας της από την εκκλησία στην πλατεία και να παραβρεθούν στο συλλείτουργο και τον αγιασμό των άρτων, προσφορά των πιστών. Ένα τελετουργικό που επαναλαμβάνεται  κάθε χρόνο με θρησκευτική ευλάβεια και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του οικισμού αλλά και όλου του δήμου Αβδήρων καθώς η γιορτή της Αγίας Παρασκευής  και οι μουσικές εκδηλώσεις που το  πλαισιώνουν αποτελούν την κορύφωση των Δημοκριτείων που φέτος έκλεισαν 40 χρόνια!

Χωρίς την μπάντα του Στρατού φέτος η περιφορά της εικόνας, λόγω του εθνικού πένθους στις Ένοπλες δυνάμεις

Όπως κάθε χρόνο την περιφορά της εικόνας συνοδεύει η μπάντα του Στρατού έτσι είχε προγραμματιστεί  και φέτος αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω εθνικού πένθους στις ένοπλες δυνάμεις για το τραγικό δυστύχημα της πτώση του Canadair στο οποίο έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος οι  δύο χειριστές. Επαινετική αναφορά στα δύο παλικάρια για την αυτοθυσία τους, έκανε και ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων που όπως κάθε χρόνο απευθύνει  παραινετικό λόγο με επίκεντρο τον Βίο της Αγίας Παρασκευής που διακρίθηκε για την πίστη της και τη θυσία της για την Αγάπη του Χριστού.

Τα Δημοκρίτεια ενώνουν το δήμο Αβδήρων

Στην περιφορά της εικόνας καθώς και σ’ όλες τις εκδηλώσεις ήταν παρών ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος  Τσιτρίδης ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον κόσμο που συμμετέχει και  στηρίζει τόσα χρόνια τον θεσμό των Δημοκριτείων, του κορυφαίου θεσμού του Δήμου Αβδήρων, που ιδιαίτερα φέτος όπως είπε, η διοργάνωση  σημειώνει τεράστια επιτυχία. Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι συνεχώς να εμπλουτίζεται και  να ανανεώνεται  ο θεσμός που εκτός των άλλων ενισχύει την πολιτιστική συνοχή του δήμου, την επισκεψιμότητα και αφήνει οικονομική υπεραξία στις επιχειρήσεις.

Το παρών έδωσαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Κουρτίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μιχάλης Αμοιρίδης , η πρώην δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη, η δημοτική σύμβουλος Ξάνθης κα Σοφία Ψωμά, η πολιτευτής της ΝΔ κα Μαίρη Τσιακίρογλου οι  υποψήφιοι δήμαρχοι Αβδήρων Σάκης Κριτσίνης και Δημήτρης Δόντζος, δημοτικοί σύμβουλοι.

Demy σε ντουέτο με τον Ηλία Βρεττό

Μετά το πέρας του θρησκευτικού τελετουργικού ακολούθησε η συναυλία της δημοφιλούς Demy  με πολλούς fans στην νεολαία. Την συναυλία άνοιξε η χορωδία του ΚΑΠΗ του δήμου Αβδήρων που τραγούδησε κλασσικά τραγούδια από  το ελληνικό πεντάγραμμο. Το μπρίο, τα νιάτα, η γλυκιά φωνή και δροσερή κοριτσίστικη παρουσία της  Demy πλημμύρησαν το χώρο  και  πήραν …φωτιά τα κινητά των νεαρών που περιστοίχισαν τη σκηνή, τραβούσαν βίντεο και φωτογράφιζαν και χόρευαν στους ρυθμούς των τραγουδιών που ερμήνευε. Προς το τέλος της  συναυλίας η Demy προσκάλεσε στην σκηνή τον Ηλία Βρεττό που ήταν στα Άβδηρα με την σύζυγό του Αναστασία. Όπως είπε ήταν στο ίδιο μουσικό σχήμα τον χειμώνα και είχαν μια εξαιρετική συνεργασία. Ο Ηλίας Βρεττός τραγούδησε μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του και έκανε επίσης και  ντουέτο με την Demy σε άλλα κομμάτια.

Το κέφι απογειώθηκε και το κοινό τους αποθέωσε.

Μια όμορφη βραδιά με κέφι και ξενοιασιά και καλό φαγητό

Παρά τη ζέστη ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά με κέφι και ξενοιασιά μια ευκαιρία για κοινωνικοποίηση. Οι  σύλλογοι των Αβδήρων αλλά και άλλων οικισμών είχαν διάφορα χειροποίητα εδέσματα ενώ οι ψησταριές από τις ταβέρνες σκόρπισαν την χαρακτηριστική ευωδιά της τσίκνας ανεβάζοντας το κέφι  αλλά και  την …θερμοκρασία. Το γλέντι κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες με επίκεντρο την υπερυψωμένη πλατεία όπου  διοργανώθηκε πάρτι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…