Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

0

Να τελειώσουν
«Κάνοντας ένα μικρό δικό μου γκάλοπ στον κοινωνικό μου περίγυρο και στους γνωστούς και φίλους» μου έλεγε σοβαρός και αξιόλογος συμπολίτης, «έβγαλα δύο συμπεράσματα από τη συζήτηση-έρευνα. Πρώτο και βασικό, ούτε ένας των ερωτηθέντων επιθυμούσε να πάμε στην τρίτη κάλπη του Αυγούστου. Όλοι επιθυμούσαν να τελειώσει την Κυριακή 25 Ιουνίου η εκλογική ιστορία και δεύτερο με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανείς δεν επιθυμεί Καλοκαιριάτικα κάλπες».
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, λίγο-πολύ, οι περισσότεροι Έλληνες έτσι σκέφτονται. Να τελειώσουν οι εκλογές για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους.
Γ.Δ.


Επιβράβευση από τη ΣΕΚΕ
Άλλη μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της γνωστής και πολύχρονης ΣΕΚΕ, η οποία επιβράβευσε τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης που είχαν την υψηλότερη ποιότητα στα καπνά που παρέδωσαν την προηγούμενη χρονιά.
Μάλιστα, από την πλευρά της ΣΕΚΕ, ο Γενικός Διευθυντής και πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός τόνισε πως είναι απαραίτητη από την πλευρά των καπνοπαραγωγών η στροφή στην ποιότητα των καπνών για να έχουν οι παραγωγοί που συνεχίζουν την καλλιέργεια του καπνού καλύτερες αποδόσεις και να πουλήσουν τα καπνά τους σε καλύτερες τιμές.
Βέβαια, γνωστό είναι σε όλους πλέον πως οι νέοι δεν θέλουν ν’ ασχοληθούν με το προϊόν αυτό και χρόνο το χρόνο μειώνονται οι καπνοπαραγωγοί και οι ποσότητες καπνού.
Γ.Δ.


Ποτέ δεν είναι αργά
Ιδού λοιπόν και μια αισιόδοξη είδηση από την καταπράσινη Σαμοθράκη. Το νησί που όταν το επισκεφθείς πρώτη φορά ή θα το αγαπήσεις τρελά ή δεν θα ξαναπάς εύκολα. Εκεί λοιπόν, στο νησί των Καβήρειων μυστηρίων, μας ενημερώνει η «ΓΝΩΜΗ» του Έβρου, πως κατασκευάζονται περί τις 45 βίλες! Το νούμερο είναι τεράστιο για τα μεγέθη του νησιού, αλλά είναι ακριβές. Οι ιδιοκτήτες, άλλοι θα τις πωλήσουν μετά την ολοκλήρωση και άλλοι θα τις εκμεταλλευτούν για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Μάλιστα, επενδυτές είναι Έλληνες αλλά και ξένοι, από το Ισραήλ, την Αγγλία και τη Βουλγαρία, οι οποίοι αγάπησαν το νησί με τις ιδιαιτερότητές του.
-Είπαμε και στην αρχή, τη Σαμοθράκη την αγαπάς αιωνίως ή την παρατάς αμέσως μετά την πρώτη γνωριμία.
Γ.Δ.


Ένας αισιόδοξος πολιτικός
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Ο κ.Βούτσης πραγματοποίησε περιοδεία στο νομό και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.
Εκείνο που εντυπωσίασε ήταν το απόσπασμα τη δήλωσης. Τόνισε λοιπόν ότι «η Ροδόπη και το αποτέλεσμά της στις πρόσφατες εκλογές είναι προπομπός μιας αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων πανελλαδικά και όχι το «στίγμα» στο οποίο να μπορεί ο καθένας, με έναν διχαστικό και απογοητευτικό τρόπο να αναφέρεται και να φτιάχνει πρωτοσέλιδα όπως αυτά των τελευταίων ημερών».
-Ομολογώ πως πιο αισιόδοξη θέση και άποψη από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω ακούσει. Πάντως από αισιοδοξία κανείς δεν έπαθε μεγάλη ζημιά.
Γ.Δ.


Εύγε στον δήμο Τοπείρου
Μια σημαντική και αξιέπαινη πρωτοβουλία έλαβε ο δήμος Τοπείρου. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θεσμοθετήθηκε η μείωση των δημοτικών τελών για τους  κατοίκους του δήμου που είναι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς  (στειρωμένα και σημασμένα και καταχωρημένα στο Μητρώο) αλλά και  όσους υιοθετήσουν αδέσποτα.
Αυτόν τον τρόπο επέλεξαν στον δήμο Τοπείρου για να μειώσουν τον αριθμό των αδέσποτων. Δίνουν κίνητρα για να υιοθετηθούν.
Αυτό μάλιστα και μπράβο και εύγε στον δήμο Τοπείρου!
Ας το μιμηθούν και στον Δήμο Αβδήρων για να σταματήσουν κάποια στιγμή και οι φόλες.
Μπορεί το να είσαι άνθρωπος και όχι υπάνθρωπος όπως αυτοί που ρίχνουν φόλες να μη χρειάζεται κίνητρα αλλά όταν μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να το αποτρέψεις θα ήταν σωστό και χρήσιμο.
Μ.Ξ.


Όταν λένε ισόβια, εννοούν ισόβια
Εκεί είναι Αμερική. Εκεί υπάρχουν νόμοι που είναι σεβαστοί απ’ όλους. Κυρίως από τα Δικαστήρια που όταν λένε ισόβια, το εννοούν και το τηρούν. Δεν χαρίζονται σε κανέναν, ούτε σε Προέδρους τους νυν και πρώην.
Τέλος πάντων, αυτά για την μεγάλη αυτή χώρα είναι γνωστά. Λοιπόν, προχθές πέθανε στις φυλακές όπου βρισκόταν ο Τεντ Καζίνσκι , ο οποίος καταδικάστηκε ισόβια για αποστολή βομβών σε πολίτες των ΗΠΑ. Συνελήφθη και το δικαστήριο τον καταδίκασε 4 φορές ισόβια.
Μετά από πολλά χρόνια φυλάκισης τελικά πέθανε στη φυλακή σε μεγάλη ηλικία. Η ποινή των ισοβίων για δολοφονία αθώων τηρήθηκε απόλυτα. Η Δικαιοσύνη τηρήθηκε απόλυτα.
Είπαν ισόβια, εννοούν φυλακή μέχρι θανάτου.
Γ.Δ.


Στα δικά μας
Θα πει κάποιος πως εμείς εδώ ζούμε σε ένα άλλο σύμπαν.
Σκοτώνει ο Κουφοντίνας παράδειγμα, και άλλοι σαν αυτόν, κι αν πιαστούν, τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης στη φυλακή. Ήδη από τους συλληφθέντες από τη 17 Νοέμβρη, δύο-τρεις να εκτίουν ποινές. Πιθανόν δε κι αυτοί σύντομα ν’ αποφυλακιστούν όπως και οι υπόλοιποι.
Νόμοι φιλεύσπλαχνοι για τους δράστες που όμως αδιαφορούν για το δράμα των μελών των οικογενειών των δολοφονημένων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους βιαστές, δολοφόνους γυναικών, παιδιών, ανηλίκων και άλλων δραμάτων.
Οι οικογένειες των θυμάτων που ζουν το δράμα, διαπιστώνουν πως σε λίγα χρόνια οι δολοφόνοι είναι έξω, ελεύθεροι να συνεχίσουν το ίδιο αποτρόπαιο έργο τους.
Ε, λοιπόν, αυτό είναι άδικο αλλά και ανήθικο στη μνήμη των δολοφονημένων και επιτέλους η νομοθεσία πρέπει ν’ αλλάξει και να τιμωρεί, όχι να κοροϊδεύει.
Γ.Δ.


Δε παν να λένε…
Κάθε χρόνο, δεκάδες χρόνια τώρα το ίδιο συμβάν και τίποτε δε δείχνει πως θ’ αλλάξει. Η ίδια νοοτροπία κάποιων που με τις ζέστες, τον αέρα, θέλουν να κάψουν κλαδιά και ξερά χόρτα.
Εάν δεν είναι προφανής εμπρησμός, τότε είναι βλακώδης ανοησία. Η οποία όμως προκαλεί πυρκαγιά, κινδύνους σε περιουσίες των γειτόνων, ίσως δε και σε ζωές ανθρώπων και ζώων.
Κι έτσι, επαναλαμβάνεται το γνωστό μοτίβο. Πολιτεία, υπουργεία, δήμοι, ενημερώνουν πως είναι επικίνδυνο να κάψει κανείς κλαδιά και ξερόχορτα στην αυλή του ή έξω στα χωράφια ή τη φύση.
Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν και δημιουργούν προβλήματα.
Άραγε πώς θα τους χαρακτηρίζατε αυτούς; Δεν είναι άξιοι τιμωρίας σοβαρής αυτοί;
Γ.Δ.


Δουλειές αντί επιδομάτων
Τα νέα έρχονται από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία. Πρόκειται για αναθεώρηση του όλου πλαισίου επιδοματικής πολιτικής που εφαρμοζόταν επί δεκάδες χρόνια τώρα. Δηλαδή, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών που βρίσκονται ανάμεσα στις πλέον αναπτυγμένες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, αλλάζουν τακτική στο θέμα της στήριξης μέρους της κοινωνίας με διάφορα οικονομικής μορφής επιδόματα. Αντελήφθησαν οι κυβερνήσεις πως με τα επιδόματα τελικά ενισχύεται η τεμπελιά.
Το ίδιο βεβαίως θα πρέπει να εξετάσει και φυσικά υλοποιήσει και η ελληνική κυβέρνηση. Πολλώ δε μάλλον, όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας που ζητούν ανθρώπους να τις καλύψουν.
Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί που λαμβάνουν μια σειρά επιδομάτων, προτιμούν να κάθονται αντί να εργαστούν. Έτσι όμως το πρόβλημα διογκώνεται και η Ελλαδίτσα μα έφτασε να εισάγει χιλιάδες Αιγύπτιους και Ασιάτες, ενώ στον τουρισμό χρόνο τον χρόνο αυξάνονται οι νέες θέσεις.
Άρα, δουλειές υπάρχουν διάφορες και με διάφορα προσόντα. Διάθεση για εργασία δεν υπάρχει λόγω των επιδομάτων τεμπελιάς.
Γ.Δ.


Ανησυχία για το νοσοκομείο
Μεγάλη ανησυχία διακατέχει την τοπική κοινωνία για το νοσοκομείο Ξάνθης. Τόσες κινητοποιήσεις έγιναν, τόσες υποσχέσεις δόθηκαν αλλά το πρόβλημα παραμένει. Έλλειψη ειδικών γιατρών, έλλειψη ειδικευόμενων, προκαλούν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία της Παθολογικής και της Χειρουργικής. Γενικά το νοσοκομείο Ξάνθης από την αρχή της  λειτουργίας του είχε πρόβλημα και όταν το ΕΣΥ ήταν στις καλές του μέρες. Δεν είχε Παιδιατρική είχε προβλήματα με την κλινική Ψυχικής υγείας ελλείψεις προσωπικού αλλά  τώρα έχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι οι δεσμεύσεις που δόθηκαν προεκλογικά για άμεση στήριξη του ΕΣΥ να μην μείνουν στα λόγια.
Πληρώνουμε φόρους για να έχουμε δημόσια υγεία και έχουμε δικαίωμα να έχουμε καλές υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Να εξορθολογιστεί αλλά και να στηριχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…