Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σοβαρή ανεπάρκεια σε ασθενοφόρα και διασώστες στο νομό μας

Σοβαρή ανεπάρκεια σε ασθενοφόρα και διασώστες στο νομό μας

0

Προέδρος σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης, Σ. Καμπουραντώνης: «Τα δύο ασθενοφόρα και οι 21 διασώστες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός νομού 110.000 κατοίκων»

 

Το νοσοκομείο Ξάνθης δεν έχει κανένα ασθενοφόρο σε λειτουργίαΤο Κέντρο Υγείας Αβδήρων δεν έχει ασθενοφόρο – Από ένα ασθενοφόρο έχουν τα Κέντρα Υγείας Σταυρούπολης και Εχίνου

 

Με δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για όλο το 24ωρο και ενίοτε ακόμη ένα μόνο η πρωινή βάρδια και 21 διασώστες μόνιμους και 5 επικουρικούς λειτουργεί το ΕΚΑΒ στην Ξάνθη επιφορτισμένο με την υποχρέωση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες επειγόντων περιστατικών  σ’ ένα νομό 110.000 κατοίκων!

Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί ούτε ο στόλος αλλά ούτε το προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες. Ιδιαίτερα εάν το ένα ασθενοφόρο από τα δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νομό μας, χρειαστεί να κάνει διακομιδή ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο και εκείνο το διάστημα προκύψει έκτακτο περιστατικό πρέπει να έρθει ασθενοφόρο από την Αλεξανδρούπολη, όπου εδρεύει το ΕΚΑΒ Θράκης ή από άλλες περιφερειακές ενότητες εφόσον υπάρχει διαθέσιμο για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο με ότι συνεπάγεται  αυτό για  την υγεία του ασθενούς. Το γεγονός ότι ακόμη δεν είχαμε περιστατικό με θάνατο λόγω καθυστέρησης ή έλλειψης ασθενοφόρου, όπως τα πρόσφατα που απασχόλησαν την επικαιρότητα να οφείλεται  στον καλό συντονισμό ή απλά στην τύχη.

Προέδρος σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης, Σ. Καμπουραντώνης: «Τα δύο ασθενοφόρα και οι 21 διασώστες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός νομού 110.000 κατοίκων»

Στις ελλείψεις του ΕΚΑΒ Θράκης και στα προβλήματα των εργαζομένων σ’ αυτό τόσο στην Ξάνθη όσο και σ’ άλλες περιφερειακές ενότητες αναφέρθηκε ο πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρος Καμπουραντώνης. Ο ίδιος μας έδωσε τα στοιχεία για τον αριθμό των ασθενοφόρων και του προσωπικού σημειώνοντας πως: «Σίγουρα τα δύο ασθενοφόρα και οι 21 διασώστες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός νομού 110.000 κατοίκων. Χρειάζονται τουλάχιστον 45 διασώστες και διπλάσια οχήματα. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Στην Ξάνθη, στην Ροδόπη και στο Διδυμότειχο το ΕΚΑΒ δουλεύει με προσωπικό ασφαλείας. Προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να είμαστε πάντα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον ασθενή που μας χρειάζεται, ωστόσο στόχος μας δεν είναι να αποδυναμώσουμε άλλους νομούς γι αυτό προσπαθούμε να συνδράμουμε στην καλύτερη λειτουργία».

Το νοσοκομείο Ξάνθης δεν έχει κανένα ασθενοφόρο σε λειτουργία

Όπως ανέφερε ο κ. Καμπουραντώνης το νοσοκομείο Ξάνθης δεν διαθέτει κανένα ασθενοφόρο ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει τις διακομιδές των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο ή χρειάζονται μεταφορά για αιμοκάθαρση. Όπως υποστήριξε  το 2019 δόθηκε η δυνατότητα στα νοσοκομεία να προμηθευτούν ασθενοφόρα αλλά το νοσοκομείο Ξάνθης δεν μερίμνησε να το κάνει όπως έκαναν άλλα νοσοκομεία: «Δίνουμε προτεραιότητα να εξυπηρετούμε τα επείγοντα περιστατικά. Τις διακομιδές ασθενών με εξιτήρια θα έπρεπε να τις αναλάβει το νοσοκομείο Ξάνθης». Η θέση του νοσοκομείου Ξάνθης είναι ότι αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΚΑΒ και όχι στο νοσοκομείο. Έτσι διαιωνίζεται το πρόβλημα με τους αιμοκαθαρτικούς ασθενείς αλλά και όσους παίρνουν  εξιτήριο που πληρώνουν από  την τσέπη τους κάθε φορά που χρειάζονται μεταφορά προς ή από το νοσοκομείο Ξάνθης.

Το Κέντρο Υγείας Αβδήρων δεν έχει ασθενοφόρο – Από ένα ασθενοφόρο έχουν τα Κέντρα Υγείας Σταυρούπολης και Εχίνου

Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Αβδήρων εδώ κα πέντε χρόνια δεν έχει το ασθενοφόρο που είχε γιατί δεν μπορούσε να εξασφαλίσει πλήρωμα. Έτσι τα περιστατικά που χρειάζονται διακομιδή γίνονται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης και το Κέντρο Υγείας Εχίνου έχουν από ένα ασθενοφόρο και διασώστες όχι όμως για κάλυψη 24ωρης βάρδιας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» για το 2024

«Πλημμύρισε» με κόσμο η κεντρική πλατεία κατά τη διάρκεια της συναυλίας με διευθυντή τον Ν…