Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ν. Δαλακούρα: «Οι Σαρακατσάνοι είναι μια εθνοτική ομάδα επιστημονικά πολύ μελετημένη, αλλά χωρίς λογοτεχνικό αποτύπωμα»

Ν. Δαλακούρα: «Οι Σαρακατσάνοι είναι μια εθνοτική ομάδα επιστημονικά πολύ μελετημένη, αλλά χωρίς λογοτεχνικό αποτύπωμα»

0

Το νέο βιβλίο της «Ο χορός του αετού» παρουσιάζει στο «Ε» η Κομοτηναία συγγραφέας με αφορμή την βιβλιοπαρουσίαση στην Ξάνθη την επόμενη Τετάρτη 21 Ιουνίου

Ιστορία, μυθοπλασία, εθνογραφία «συναντούν» την σαρακατσάνικη παράδοση και μεταφέρουν σε χαρακτηριστικές περιοχές της ΑΜΘ

Το νέο της βιβλίο «Ο χορός του αετού» συστήνει στο «Ε» η συγγραφέας, Νάγια Δαλακούρα λίγες ημέρες πριν την επίσημη παρουσίασή του στην πόλη μας το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουνίου στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ.

Μέσα από τις σελίδες του εν λόγω μυθιστορήματος μαθαίνουμε από την κομοτηναία συγγραφέα πως αυτό αφορά την βιοφιλοσοφία των Σαρακατσάνων. Στη συνέχεια, μάλιστα μας ταξιδεύει, στην Χαϊντού Ξάνθης το 1926. Άλλωστε, και η ίδια η συγγραφέας έχει σαρακατσάνικη καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της, κάτι που αναντίρρητα είχε μεγάλο αντίκτυπο σε εκείνη και την ώθησε να ασχοληθεί με την συγγραφή του μυθιστορήματός της.

Κράμα μυθοπλασίας, ιστορίας και εθνογραφίας με αφετηρία τους Σαρακατσάνους

«Πρόκειται για το τέταρτο μυθιστόρημα, το οποίο είναι στηριγμένο σε ιστορικές πηγές, σε επιτόπια έρευνα, ενώ είναι εμπνευσμένο από προσωπικά βιώματα. Άλλωστε, έχω καταγωγή εκ πατρός σαρακατσάνικη. Συνεπώς, λόγος γίνεται για ένα βιβλίο που αφορά την βιοφιλοσοφία των Σαρακατσάνων από την εποχή της μετακίνησής τους. Αναφέρεται, επίσης σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ειδικότερα ξεκινά από την Χαϊντού Ξάνθης το 1926. Έπειτα, αξιοσημείωτο είναι πως περιλαμβάνει τον Ζυγό, την Καβάλα, την Ελατιά Δράμας, τα καπνοπαραγωγικά χωριά του κάμπου της Δράμας, την Θάσο και ολοκληρώνεται η αφήγηση την δεκαετία του 1980. Επιπλέον, είναι πολυπρόσωπο, εξ ολοκλήρου μυθοπλασία, ενώ έχει και πάρα πολλά εθνογραφικά στοιχεία των Σαρακατσάνων», σημειώνει η ίδια στο «Ε».

Φόρος τιμής-αφιέρωμα στους προγόνους

«Ο τίτλος αφορά σαφώς την σχέση των Σαρακατσάνων με τους αετούς, την ελευθερία που έχει ο αετός και τη συντροφικότητα που προσφέρει στους ποιμένες. Για εμένα είναι ένας φόρος τιμής στους προγόνους μου, στους οποίους το αφιερώνω. Θα ήθελα, δηλαδή, να μιλήσω για μία εθνοτική ομάδα η οποία είναι επιστημονικά πολύ μελετημένη, ωστόσο δεν είχε λογοτεχνικό αποτύπωμα. Η μυθοπλασία, λοιπόν είναι κατά την γνώμη μου ένας όμορφος τρόπος να μιλήσεις για μία ομάδα η οποία έχει χάσει τον νομαδικό της χαρακτήρα, γενικά για την ζωή του παρελθόντος, για μία ομάδα που είναι πολυάριθμη στην περιοχή της Θράκης», συμπληρώνει αναφερόμενη στον τίτλο.

«Είναι εξ ολοκλήρου μυθοπλασία, είναι ένα μυθιστόρημα. Παρόλα αυτά έχει πολύ σαφή ιστορικά στοιχεία, ακριβές ιστορικό πλαίσιο και αρκετά εθνογραφικά στοιχεία. Με λίγα λόγια όλη αυτή η μυθοπλασία πλαισιώνεται από ιστορικά γεγονότα και από την λαογραφία της περιοχής μας», τονίζει καταληκτικά.

Πληροφορίες παρουσίαση στην Ξάνθη

-Ημερομηνία και Ώρα: Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, στις 20:30

-Τοποθεσία: Σπίτι Πολιτισμού σε συνεργασία με την ΦΕΞ, με τον Σύλλογο Σαρακατσάνων Ξάνθης ο Λεπενιώτης και το βιβλιοπωλείο Πυργελή

-Ομιλητές/τριες: Δήμητρα Πυργελή, Βάλια Κράββα και Μαρία Πετρά

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…