Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επέκταση του Market Pass και μετά τον Ιούλιο για εκατομμύρια πολίτες

Επέκταση του Market Pass και μετά τον Ιούλιο για εκατομμύρια πολίτες

0

Για τρεις ή έξι μήνες, ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες

Με τις τιμές των τροφίμων να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όλα δείχνουν ότι το Market Pass θα επεκταθεί μετά τον Ιούλιο, για τρεις ή έξι μήνες ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση που αποφασισθεί η εξάμηνη διάρκεια του θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι τιμές όμως συνεχίζουν να ανεβαίνουν, όπως για παράδειγμα των σιτηρών που σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος η τιμή του ψωμιού είναι αυξημένη κατά 11,1%.

Όμως δεν είναι μόνο το ψωμί που συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό Μάιο οι αυξήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες και εντοπίζονται στα γαλακτοκομικά και αυγά με την αύξηση να ανέρχεται στο 18%, στα έλαια και λίπη 15,8%, στον καφέ-κακάο-τσάι 13,2%, στα κρέατα 11,9%,

Σε σύγκριση Μαΐου 2023 με Απρίλιο 2023 καταγράφεται αύξηση στο ρύζι κατά 5,4%, στο αλεύρι κατά 8%, στο ελαιόλαδο κατά 4,4% τις πατάτες κατά 4,3%, στα αυγά κατά 4% και στα νωπά φρούτα 7,6%

Όπως προαναφέρθηκε αμέσως μετά τον Ιούλιο αναμένεται η επέκταση του Market Pass. Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές του Market Pass άρχισαν τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο  με τους δικαιούχους να ανέρχονται σε 2,84 εκατ.. Όσοι είχαν επιλέξει κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έλαβαν στις αρχές Μαΐου την τελευταία επιδότηση  για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Τα νοικοκυριά που προτίμησαν την κατάθεση του επιδόματος στην άυλη κάρτα  θα εισπράξουν την τελευταία δόση στις 3 Ιουλίου ενώ οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31 Αυγούστου 2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…