Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δράσεις ευαισθητοποίησης «τρέχει» το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ στην ΑΜΘ

Δράσεις ευαισθητοποίησης «τρέχει» το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ στην ΑΜΘ

0

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Εξαρτήσεων δίνει το παρών και στην Ξάνθη

Το μέλος του Θεραπευτικού Προσωπικού, Σεμρά Μουσταφά στο «Ε»: «Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε»

Tο θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 2023, διοργανώνει ανοικτές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και ενημερωτικά περίπτερα στη Ξάνθη.

Ειδικότερα, την Δευτέρα 26 Ιουνίου, μολονότι ο καιρός δεν στάθηκε αρωγός, εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου μετέδωσαν το μήνυμα «βάλε την ζωή σου σε κίνηση» στους περαστικούς. Εν συνεχεία, επιστέγασμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η φωταγώγηση του Πύργου Ρολογιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης.

Η κάνναβη, βασική ουσία χρήσης από οκτώ στα δέκα άτομα

Αναφορικά με την δράση οι εκπρόσωποι μνημόνευσαν στο «Ε»:

«Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης οργανώσαμε την συγκεκριμένη εκδήλωση. Χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει διανομή φυλλαδίου και φωταγώγηση του πύργου του ρολογιού της Ξάνθης».

«Στον ετήσιο απολογισμό του ΚΕΘΕΑ για το έτος 2022 τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όσων ζητούν θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ κι αυτό είναι πλέον προς την κάνναβη και την κοκαΐνη. Στους εφήβους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ η κάνναβη κυριαρχεί ως η βασική ουσία χρήσης από οκτώ στα δέκα άτομα. Επιπλέον, μέσα στην τελευταία δεκαετία παρατηρείται αισθητή αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας όσων ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ. Αυτό, λοιπόν προσπαθώντας να ανταποκριθεί με εξειδικευμένη και ολιστική θεραπευτική προσέγγιση στην αυξανόμενη ζήτηση θεραπευτικής βοήθειας και για άλλες μορφές εξάρτησης, όπως είναι το αλκοόλ, είναι ο τζόγος και οι οθόνες, έχει θέσει μέχρι τα τέλη του 2022 σε λειτουργία 35 νέες μονάδες πανελλαδικά με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Μία τέτοια μονάδα είναι κι εδώ στην Ξάνθη που είναι το παράρτημα της κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που παρείχαν.

«Συνοδοιπόροι» τα θέματα ψυχικής υγείας με τις εξαρτήσεις

Προς επίρρωση με τα προαναφερθέντα, η κα Σεμρά Μουσταφά ως Ψυχολόγος και μέλος του Θεραπευτικού Προσωπικού ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, τόνισε στο «Ε»:

«Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε! Από το 2005 λειτουργεί η Μονάδα μας στην Κομοτηνή κι από το 2021 το Παράρτημα στην Ξάνθη. Χαρακτηριστικά, στα τέλη του 2022 είχαμε 35 νέες Μονάδες. Αυτή την περίοδο, λοιπόν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας διοργανώνουμε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης συνάμα μέσω των περιπτέρων μας. Μετά από την φωταγώγηση του Πύργου στο κεντρικό ρολόι της πόλης, η δράση μας συνεχίζει σε Κομοτηνή, όπως επίσης και στον Δήμο Μαρωνείας Σαπών. Μάλιστα την Πέμπτη όσον αφορά την περιοχή ετοιμάζουμε δράσεις παιχνιδιού με νέους-εφήβους σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Γενισέας’’».

Φωτίστηκε ο Πύργος του Ρολογιού στην κεντρική πλατεία

«Την τελευταία δεκαετία ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά ατόμων που πέρα από εξαρτήσεις αντιμετωπίζουν επίσης και προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπροσθέτως, κατόπιν μίας ολιστική προσέγγιση, διαπιστώνει κανείς πως έχει αυξηθεί η ζήτηση θεραπευτικής βοήθειας συγκριτικά πάντα με το παρελθόν. Ακόμη, το πρόβλημα επικεντρώνεται τώρα στις εξαρτήσεις από κάνναβη και κοκαΐνη, ενώ παλιότερα υπήρχε σημαντικό πρόβλημα με την εξάρτηση σε ηρωίνη.8 στους 10 εφήβους κάνουν χρήση κάνναβης», υπογράμμισε καταληκτικά.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…