Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Μαΐου 2023

0

Προβοκάτσιες Ι

 

Εκεί λοιπόν που όλα προεκλογικά πήγαιναν μια χαρά, η υπόθεση στράβωσε και μάλιστα πολύ άσχημα.

Γράφαμε πως έχουμε μια «βουβή» και ήσυχη προεκλογική περίοδο χωρίς φωνές, υπερβολές και παρατράγουδα.

Ομολογώ πως έπεσα έξω, όχι με δική μου ευθύνη φυσικά.

Την προβοκάτσια και άλλα τινά που θα σας πω στη συνέχεια, προσωπικά τα είχα ξανακούσει να συμβαίνουν.

Αυτά που θα σας διηγηθώ συνέβησαν τόσο στην Ξάνθη, όσο και στη γειτονική Κομοτηνή.

Εντάξει, το κλίμα είναι βαρύ, η αντιπαράθεση σκληρή για την εκλογή, αλλά να χρησιμοποιούνται τέτοια μέσα δε το περίμενα.

Γ.Δ.

 

Προβοκάτσιες ΙΙ

 

Και για να μη σας κρατώ σε αγωνία, στο δια ταύτα της πρωτοφανούς υπόθεσης προβοκάτσιας εις διπλούν μέχρι στιγμής διότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν δεν υπάρξει κι άλλη στη συνέχεια.

Λοιπόν 10-12 ημέρες πριν την 21 Μαΐου, συνέβη η πρώτη προβοκάτσια με θύματα έναν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και μία υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη.

Λοιπόν, οι δύο υποψήφιοι έπεσαν θύματα μεθόδευσης, αφαίρεσης και εξαφάνισης των ψηφοδελτίων που είχαν παραγγείλει από τα κόμματά τους και τα οποία πήγαν και τα παρέλαβαν «άγνωστοι» εμφανιζόμενοι ότι λειτουργούν εξ ονόματος δήθεν των δύο υποψηφίων.

Η προβοκάτσια εντοπίστηκε όχι και οι δράστες βέβαια, που μάλλον προέρχονται από τα ίδια κόμματα. Διότι ποιος τρίτος άλλου κόμματος θα ενδιαφερόταν για την αφαίρεση των ψηφοδελτίων;

Γ.Δ.

 

Βρώμικα παιχνίδια

 

Χτύπημα «κάτω από τη μέση» λοιπόν, μεθοδευμένο και οργανωμένο.

Βρώμικα παιχνίδια που μάλλον δε θα λείψουν, διότι το διακύβευμα είναι σοβαρό.

Μάλιστα, την όλη προσπάθεια της εξαφάνισης των ψηφοδελτίων θα τη χαρακτήριζα ως ενέργεια φόβου. Δηλαδή, υπάρχει η διαπίστωση της μείωσης της εκλογικής δύναμης και η ήττα δε θα αποφευχθεί. Έτσι, μεθοδεύτηκαν αντιδράσεις. Μόνο που οι δράστες, όπως φαίνεται δεν υπολόγισαν ότι ο λαός ψηφίζει και αποφασίζει και καταδικάζει τέτοιες ενέργειες. Θα φανεί στις κάλπες εξάλλου σύντομα.

Γ.Δ.

 

Αναποφάσιστοι

 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται εδώ και καιρό για τους αναποφάσιστους. Γι’ αυτούς που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει, δεν έχουν κατασταλάξει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν αρχικά και στη συνέχεια ποιον υποψήφιο. Αναλύσεις επί αναλύσεων, συμπεράσματα, προσεγγίσεις, απόψεις διάφορες ως προς το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, σε ποιον κοινωνικό χώρο βρίσκονται, το ποσοστό τους και έρευνες για να τους εντοπίσουν για να τους προσεγγίσουν.

Προσωπικά θα έλεγα πως οι άνθρωποι αυτοί είναι γενικώς προβληματισμένοι, δεν αποφασίζουν εύκολα στην ζωή τους, οι αποφάσεις τους αποτελούν προϊόν ανάλυσης και γενικώς τα θέματα τα «ψάχνουν» πριν αποφασίσουν. Θα έλεγα πως τα άτομα αυτά βρίσκονται στη μεσαία τάξη, που ακούει, σταθμίζει και αποφασίζει αφού δει όλες τις πλευρές όπως των αρχηγών, των υποψήφιων βουλευτών, διαβάσουν τα προγράμματα. Γενικώς θα αποφασίσουν λίγο πριν την κάλπη.

Γ.Δ.

 

Ποιούς θα φωτογραφήσει;

 

Η συζήτηση γινόταν στη γνωστή παρέα και μάλιστα οι βουλευτικές εκλογές ήταν το μοναδικό θέμα. Κόμματα, τα μεγάλα κυρίως και οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων και ποιοι έχουν πιθανότητες να εκλεγούν.

Λογικό ν’ ακούγονται ως εκ τούτου διάφορα ονόματα χριστιανών και μουσουλμάνων υποψηφίων και εάν θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τα πρόσωπα που θα εκλεγούν, τρεις νέοι υποψήφιοι, ένας από κάθε κόμμα, συμφωνούσαν όλοι σ’ αυτό, θεωρώντας το, το πλέον πιθανό σενάριο.

Εκεί όμως, επενέβη λιγομίλητος της παρέας λέγοντας «μην ξεχνάτε κύριοι το προξενείο, το οποίο τις προσεχείς μέρες θα φωτογραφήσει τους εκλεκτούς του».

Συμφώνησαν όλοι ότι ο παράγοντας αυτός υπάρχει, εμπλέκεται στις εκλογές και αλλού, αλλά η παρέμβασή του στο σύνολο της μειονότητας είναι μικρή.

Γ.Δ.

 

Κάθε πλευρά τα δικά της

 

Και για να λυπηθούμε λίγο για το κατάντημα του φοιτητικού κινήματος που διαθέτουμε εδώ και χρόνια. Απορώ ειλικρινά. Για ποιο λόγο διενεργούν εκλογές οι παρατάξεις (κομματικές οι περισσότερες) όταν είναι δεδομένο πως δε θα καταφέρουν από κοινού να διασφαλίσουν τη διαδικασία, συμφωνώντας μεταξύ τους στα αποτελέσματα;

Είναι μια απορία όχι μόνο δική μου αλλά και πολλών άλλων.

Άραγε οι αγαπητοί φοιτητές, η νέα γενιά ηγετών, τα παιδιά μας, δεν καταλαβαίνουν πως όλο αυτό είναι μια κακοστημένη παράσταση; Μοιάζει με θέατρο του παραλόγου;.Γι’ αυτούς υπάρχουν δύο λύσεις. Ή συμφωνούν η παράσταση να ανέβει με σοβαρότητα ή απλώς να κατέβει.

Σήμερα έτσι όπως παίζεται δεν κόβει εισιτήρια.

-Δυστυχώς, για όλους τους παλιούς που βλέπουν το σήμερα και θλίβονται.

Γ.Δ.

 

Για τον Γιάννη Γκεβρέκη

 

Γνωστός για το έργο του στο νομό στον τομέα που υπηρέτησε επί χρόνια ο πολιτογραφημένος ξανθιώτης, ο επίτιμος Δασάρχης Γιάννης Γκεβρέκης.

Ο οποίος επί χρόνια μέσω της εφημερίδας μας έχει αναφερθεί σε διάφορα θέματα τοπικού και πανελλήνιου ενδιαφέροντος.

Προχθές λοιπόν μας θυμήθηκε πάλι με την παρακάτω επιστολή που την δημοσιεύουμε προς τιμήν ενός ανθρώπου που πρόσφερε πάρα πολλά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δασάρχης.

-Προς την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ξάνθης

Αγαπητοί μου,

Μ’ έκδηλη συγκίνηση σας αποστέλλω (μετά από 3 προηγούμενα) πόνημά μου (ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΞΑΝΘΗ-κάποτε), καθ’ όσον η ήδη προχωρημένη ηλικία μου με απωθεί πλέον από τέτοιες ενασχολήσεις. Ωστόσο, δεν παροπλίζομαι.

Αποτελεί (το πόνημα-βιβλίο) ένα είδος απομνημονευμάτων και εμπεριέχει, μεταξύ των άλλων, τ’ ακόλουθα έξι (6) μέρη:

1.Δημοσιεύματα του Τύπου για δραστηριότητες του Δασαρχείου Ξάνθης (επί των ημερών Ιωάννη Γκεβρέκη).

2.Επιστολές επιβράβευσης

3.Δημοσιεύματα για τις επιχειρηθείσες μεταθέσεις (διώξεις μου)

4.Η Οδύσσεια, εν τέλει, ενός μη Οδυσσέα.

5.Φωτογραφικές αναμνήσεις.

6.Καληνύχτα Κεμάλ (αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ… Ν. Γκάτσος).

Ξάνθη, 8/5/2023

Ιωάννης Γκεβρέκης

Επίτιμος Δασάρχης

Γ.Δ.

 

Άνευρες εκλογές

 

Πολίτες, πολιτικοί, αναλυτές και ασφαλώς τα ΜΜΕ επιχειρούν να εξηγήσουν γιατί αυτές οι εκλογές δεν έχουν το χαρακτήρα έντασης, αγωνίας και ενέργειας προηγούμενων αναμετρήσεων.

Η γενική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, παρότι φαίνεται ότι εντείνεται, δε μοιάζει ικανός παράγοντας να εξηγήσει γιατί το σύνολο της κοινωνίας, στην πλειονότητά του, συζητά για τις εκλογές σε ένα επίπεδο, όχι προτεραιότητας, αλλά συγκυρίας και με ένα χαρακτήρα «παρεμπιπτόντως».

Και ο βασικός προβληματισμός είναι κατά πόσο η απόσταση αυτή θα μεταφραστεί στην κάλπη και με τι ποσοστό αποχής.

Στον αντίποδα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτές τις εκλογές στην Ξάνθη, τα ψηφοδέλτια περιλαμβάνουν αξιόλογους υποψήφιους, συμπολίτες με όρεξη, με άποψη, που έχουν πράγματι τη διάθεση να υπηρετήσουν το νομό. Οι χαρακτήρες αν μη τι άλλο, μπορούν να έχουν μια δύναμη πάνω στο κριτήριο της τελικής επιλογής.

Ε.Δ.

 

Γίναμε …Ελβετία

Ποιος θα το περίμενε πριν από μερικά χρόνια ότι θα είχαμε σε 8 μέρες εκλογές και θα είχαμε τόση ηρεμία! Νιρβάνα…Λες και γίναμε Ελβετία! Κάποιοι μπορεί να αναπολούν εκείνο το …εκρηκτικό κλίμα άλλων εποχών και να βρίσκουν άνευρο το σημερινό  αλλά αυτό εμείς το λέμε πολιτική ωριμότητα. Ότι αλλάξαμε …επίπεδο! Και είναι πολύ θετικό , ιδιαίτερα μάλιστα όταν αναλογιστεί κανείς ότι το  πιθανότερο είναι να πάμε και σε δεύτερη κάλπη αφού όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και ούτε διαφαίνεται προοπτική συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων τουλάχιστον από όσα βλέπουμε και αναλύουμε. Και στα δικά μας δεδομένα δεν προβλέπονται αλλαγές σε πρόσωπα. Οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον αυτό  δείχνουν εκτός και αν η κάλπη κρύβει εκπλήξεις.

Μ.Ξ.  

 

Φάγαμε ήττα στη Eurovision

Εκτός του Τελικού της Eurovision 2023 έμεινε η Ελλάδα, η οποία την Πέμπτη (11/05), διαγωνίστηκε στον Β’ Ημιτελικό στο Λίβερπουλ με τον Victor Vernicos και το τραγούδι “What They Say”.

Μόλις 16 ετών, ο Victor ήταν ο νεότερος καλλιτέχνης του φετινού διαγωνισμού και όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούσαν οι Βρετανοί διοργανωτές, “our Eurovision son”. Προφανώς και το τραγούδι και η παρουσία του δεν άρεσε και αποκλείστηκε αντίθετα με την Κύπρο που με τον Andrew Lambrou στο τραγούδι “Break a Broken Heart”  έχει περάσει στον τελικό. Ξεκίνησε έτσι μια γκρίνια που έχει στόχο την ΕΡΤ και για το πως διαχειρίζεται και επιλέγει τελικά τις  υποψηφιότητες που εκπροσωπούν την χώρα μας.

Οκ. δεν θα τα βάψουμε και μαύρα γιατί δεν περάσαμε στο ευρωπαϊκό πανηγύρι!

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…