Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γ. Βαρουφάκης: Μείωση φόρων και πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θράκη

Γ. Βαρουφάκης: Μείωση φόρων και πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θράκη

0

Ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, επισκέφθηκε την Ξάνθη ώστε να παρουσιάσει το τοπικό ψηφοδέλτιο

«Το πρόγραμμα Δήμητρα είναι δωρεάν, είναι σε ευρώ και επιτρέπει σε μία χώρα όπως η Ελλάδα να επιβιώνει πιο εύκολα εντός του ευρώ», τόνισε ο ίδιος

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Με επίσκεψη στην πλατεία και στο μνημείο του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, και στη συνέχεια με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Καπνεργατών, ξεκίνησε την επίσκεψή του, στην Ξάνθη, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, το Σάββατο 29 Απριλίου.

Ο κ. Βαρουφάκης παρέθεσε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά Μέσα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης, αφού πρώτα υπήρξε σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Στέλιο Μωραΐτη, και ακολούθως παρουσιάστηκαν τα ονόματα των υποψηφίων με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στην περιφέρεια της Ξάνθης.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε «είναι πολύ μεγάλη χαρά μας που βρισκόμαστε στη Ξάνθη με αφορμή, τουλάχιστον για εμάς, έναν πολύ όμορφο προεκλογικό αγώνα που τον δίνουμε ενωτικά και μετωπικά. Μια χούφτα βουλευτές του Μέρα25 από το 2019 έκαναν ένα κοινοβουλευτικό έργο που αντικειμενικά, είτε συμφωνείτε είτε όχι μαζί μας, είναι εντυπωσιακό. […] Αυτό που διακυβεύεται τώρα δεν είναι μία ή δύο εκλογικές διαδικασίες αλλά είναι το χτίσιμο της νέας μεγάλης αγωνιστικής παράταξης που θα δημιουργήσει συνθήκες για μια πλειοψηφία, μια κυβέρνηση της αγωνιστικής Αριστεράς, όχι απλά ένα κόμμα το οποίο θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση, μια ακόμα κυβέρνηση λεηλασίας των πολλών από τους πάρα πολύ λίγους».

«Δεν πιστεύουμε στη δημοπρασία των καναλιών του ΣΥΡΙΖΑ»
Όσον αφορά στον περιφερειακό Τύπο ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 θα κάνει τα πάντα ώστε να στηρίξει τον περιφερειακό Τύπο. Επίσης υπογράμμισε ότι «η στήριξη των περιφερειακών Μέσων πάει χέρι χέρι με τον περιορισμό των ιδιωτικών καναλιών του κέντρου. Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλ. μια δημοπρασία. Γιατί όταν κάνεις μια δημοπρασία, ένας ολιγάρχης θα πάρει το κανάλι Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος, πρέπει τα διοικητικά συμβούλια των καναλιών να εκλέγονται και να ελέγχονται από αυτό που ονομάζουμε ΔΙΑΣΚΕΠ, Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών».

Τα δύο αρχικά βήματα για την ανάπτυξη της Θράκης
Σε σχετική ερώτηση συνάδελφου δημοσιογράφου σχετικά με το όραμα του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη για τη Θράκη ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι «η Θράκη μαζί με την Ήπειρο και κάποια νησιά του Αιγαίου, χωρίς αμφιβολία, βρίσκεται σε διαρκή υπανάπτυξη και ιδίως τα χωριά. Το γεγονός αυτό δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα. Δύο βασικά πράγματα, μεταξύ άλλων, μπορούν και πρέπει να γίνουν για αρχή. Πρώτον, δεν γίνεται ο Φ.Π.Α. να βρίσκεται στο 24% ενώ βρίσκεσαι δίπλα στη Βουλγαρία όπως επίσης δεν γίνεται να υπάρχει 22% φόρος επιχείρησης στους μικρομεσαίους εις διπλούν εξαιτίας της 100% προπληρωμής φόρων. Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να υφίστανται ενώ η Βουλγαρία δεν έχει τίποτα από αυτά. Οπότε άμεση μείωση φόρων. Προσέξτε, όχι σε όλους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μονοπωλιακή θέση δεν θα αλλάξει τίποτα αλλά στους μικρούς πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση φόρων. Και αυτό είναι απλή λογική! Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Η περιοχή δεν θα αναπτυχθεί μόνη της. Χρειάζεται ένα κυβερνητικό, κρατικό σχέδιο όπως έγινε στη Σιγκαπούρη και στη Κίνα. Παραδείγματος χάριν, πριν δυόμισι χρόνια είχα καταθέσει το Πράσινο Αναπτυξιακό Σχέδιο του ΜέΡΑ25 όπου είχαμε πει για την ΑΜΘ ότι αυτή η περιοχή πρέπει να γίνει το κέντρο της παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου. Δημιουργία μονάδων παραγωγής ανεμογεννητριών και όχι εισαγωγής τους με σκοπό την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια να την μετατρέπουμε σε πράσινο υδρογόνο, το diesel του μέλλοντος. Προφανώς είμαστε υπέρ των πλωτών ανεμογεννητριών και όχι της τοποθέτησης σε βουνοκορφές καταστρέφοντας τον φυσικό μας πλούτο».

«Επιλογή του κάθε Έλληνα μουσουλμάνου πολίτη αν θα ακολουθήσει το σύστημα της Σαρίας ή όχι»
Ο κ Βαρουφάκης εξέφρασε την θέση του ΜέΡΑ25 για την εκλογή των Μουφτήδων λέγοντας ότι «ιδεατά η κάθε κοινότητα θα έπρεπε να εκλέγει τους δικούς της παπάδες και μουφτήδες. Αλλά δεν ζούμε σε μια ιδεατή χώρα όμως. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δάκτυλοι ένθεν κακείθεν. Οπότε η πρόταση μας είναι να υπάρχει μία αντιπροσωπευτική διαδικασία όπου οι αντιπρόσωποι της μειονότητας να εκπροσωπούνται σε αυτή και κατόπιν το κράτος να έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ αυτών των αντιπροσώπων. Όσον αφορά στη Σαρία η ξεκάθαρη θέση μας είναι ότι θα πρέπει να είναι επιλογή του κάθε Έλληνα μουσουλμάνου πολίτη αν θα ακολουθήσει το ένα σύστημα ή το άλλο».

Βαρουφάκης προς νέους: «Διαβάστε το πρόγραμμα μας και κρίνετε μας»
«Το πρόγραμμα μας ολόκληρο απευθύνεται στου νέους είτε μιλάμε για την Υγεία, τη Παιδεία, τις πολιτικές ανάπτυξης. Δεν πιστεύουμε στα επιδόματα γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν αντίστοιχα το κόστος στέγασης και επιβίωσης συνολικότερα», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΜέΡΑ25. Στη συνέχεια πρόσθεσε «Πρότασή μας είναι ο Οργανισμός Κοινωνικής Κατοικίας. Να οικοδομούμε ενεργειακές κοινότητες σε πλαίσιο γειτονιάς και το ενοίκιο να μην ξεπερνάει ένα πολύ μικρό ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος. Εμείς δεν λέμε τίποτα στους νέους, δεν θα κάτσουμε να τους υποδείξουμε το καλό τους. Οι νέοι ξέρουν και για αυτό το λόγο αγκαλιάζουν το Μέρα25. Δεν θέλουμε να μας πιστεύετε έτσι ούτε να μας απορρίπτετε έτσι. Διαβάστε το πρόγραμμα μας, διαβάστε των άλλων κομμάτων και κρίνετε μας».

Η κωδικοποίηση του προγράμματος «Δήμητρα»
Το «Ε» διατύπωσε προς τον Γιάνη Βαρουφάκη το ερώτημα: «Έχει προκύψει ένας πρόσφατος ντόρος σχετικά με το πρόγραμμα Δήμητρα. Στη πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του κόμματος σας χλευάζοντας το. Μπορείτε να κωδικοποιήσετε το εν λόγω σχέδιο ώστε να μπορεί να το καταλάβει κάποιος που δεν έχει γνώσεις οικονομίας;» Ο κ Βαρουφάκης απαντώντας ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πριν τολμήσει να διασύρει τις Δήμητρες ας σκεφτεί πως σφετερίστηκε το όνομα του Ηρακλή, δημιουργώντας μία ειδεχθή και χυδαία αγορά για τα κόκκινα δάνεια των πολιτών. Μια αγορά στην οποία έχουν έρθει αρπακτικά ταμεία και επιδίδονται σε μια απίστευτη λεηλασία της ιδιοκτησίας των Ελλήνων. Προχωρώ στην κωδικοποίηση που ζητήσατε όσον αφορά το πρόγραμμα Δήμητρα. Το πρόγραμμα Δήμητρα είναι ένα δημόσιο, ψηφιακό σύστημα πληρωμών. Ακριβώς με ότι υπάρχει και τώρα με τη μόνη διαφορά ότι αυτό το σύστημα δεν ανήκει στους τραπεζίτες. Η πλατφόρμα αυτή θα στηθεί πάνω στο ΑΦΜ του καθενός το οποίο θα συνδέεται με ένα λογαριασμό και θα μπορείτε να κάνετε συναλλαγές με ένα PIN γλιτώνοντας το κόστος συναλλαγών με τα οποία πλουτίζουν οι τράπεζες χωρίς να κάνουν τίποτα. Επειδή αυτή η πλατφόρμα χτίζεται πάνω στο σύστημα της εφορίας, δεν είναι νόμισμα, όπως βλακωδώς έχει ακουστεί, αλλά σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών. Δεν υπόκειται στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του νομισματικού συστήματος. Το πρόγραμμα Δήμητρα είναι δωρεάν, είναι σε ευρώ και επιτρέπει σε μία χώρα όπως η Ελλάδα να επιβιώνει πιο εύκολα εντός του ευρώ.

Μετά τη λήξη της συνέντευξης τύπου, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τους υποψηφίους με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στην περιφέρεια της Ξάνθης οι οποίοι είναι:

  • Ζουνχιά – Πασσά Άννα
  • Κοσμίδης Νίκος
  • Μουσά Γιοκμέν
  • Παπαδούδης Αντώνης
  • Τσαμπάζη Ζαφειρώ (Ηρώ)
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…