Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Προστάτης Χριστιανών και Μουσουλμάνων ο Αη Θανάσης των Αβδήρων

Προστάτης Χριστιανών και Μουσουλμάνων ο Αη Θανάσης των Αβδήρων

0

Ευλάβεια και κατάνυξη στην γιορτή του  – Ο Ηλίας Βρεττός νέος βοηθός στο φετινό κουρμπάνι του Αγίου Αθανασίου

 

Ιστορία και θρύλοι που συνδέονται με τον Άγιο Αθανάσιο και τα Άβδηρα

 

Τη μνήμη Αγαπημένου τους Αγίου Αθανασίου γιόρτασαν με ευλάβεια και κατάνυξη οι κάτοικοι των Αβδήρων και της Βελόνης και φέτος 2 Μαΐου.  Από νωρίς το πρωί χριστιανοί και μουσουλμάνοι από την Βελόνη που κι αυτοί τον πιστεύουν και τον θεωρούν προστάτη τους ανηφόρισαν στο πανέμορφο ξωκλήσι του Αγίου  που δεσπόζει στον ομώνυμο λόφο για να προσκυνήσουν, να φέρουν τα τάματά τους, να παραστούν την Θεία Λειτουργία και να γευτούν το διαβασμένο κουρμπάνι του Αγίου.

Νέος βοηθός στο φετινό κουρμπάνι του Αγίου Αθανασίου ο Ηλίας Βρεττός

Αξημέρωτα στήθηκαν τα καζάνια για το πιλάφι και οι μάγειροι έπιασαν δουλειά για να εκτελέσουν την πατροπαράδοτη συνταγή και να ανακατεύουν με μεγάλες ξύλινες κουτάλες το ρύζι με τον ζωμό και τα κομμάτια αρνίσιου κρέατος, για να γίνει χυλωμένο και νοστιμότατο όπως πρέπει και όπως γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος μάλιστα είχαν και έναν νέο βοηθό, τον δημοφιλή τραγουδιστή Ηλία Βρεττό που είναι γαμπρός των Αβδήρων καθώς το καλοκαίρι έχει νυμφευτεί την Αβδηρίτισα Αναστασία Δεληγιάννη. Ο Ηλίας Βρεττός επισκέπτεται συχνά τα Άβδηρα και συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα. Έτσι και χθες βοήθησε στην τέλεση του κουρμπανιού!

Ιστορία και θρύλοι που συνδέονται  για τον Άγιο Αθανάσιο και τα Άβδηρα

Να σημειώσουμε ότι μετά το πέρας της Λειτουργίας και αφού γίνει το «διάβασμα» του κουρμπανιού όπως προστάζει το έθιμο που τηρούν από παλιά οι Αβδηρίτες έστρωσαν τραπέζι όλες οι παρέες στο κιόσκι δίπλα στο εκκλησάκι ενώ πολλοί ήταν αυτοί που απόλαυσαν την υπέροχη θέα από τον πέτρινο περίγυρο. Παλιότερα έστηναν γιορτή και κάθονταν εκεί όλη μέρα χορεύοντας και τραγουδώντας. Το εξωκλήσι χρονολογείται από το 1874 και σ’ αυτό εκκλησιάζονταν οι πρόσφυγες όταν ήλθαν μετά το 1922 και κατοικούσαν στην γειτονιά με το τουρκικό όνομα Τσακάλ Μαχαλά(Γειτονιά των τσακαλιών). Ήταν η δεύτερη ενορία μετά την Αγία Παρασκευή που ήταν η παλιά ενορία των Αβδήρων και παραμένει Πολιούχος Αγία. Το 1924 ενσωματώθηκαν οι ενορίες και αυτή η γειτονιά με το χωριό και έγινε παρεκκλήσι ο Αη Θανάσης. Οι κάτοικοι τον θεωρούν προστάτη τους γιατί όπως λέει η παράδοση που έχει πάρει διαστάσεις θρύλου ο Αη Θανάσης έσωσε τα Άβδηρα από μεγάλο κακό και συγκεκριμένα από την σφαγή που ετοίμασαν οι Τούρκοι.

Όπως αφηγούνται οι παλιότεροι: « «Έρχονταν οι Τούρκοι , μια τσέτα να κάνουν σφαγή στ’ Άβδηρα. Λίγο πριν μπουν λένε ότι πέρασε ένα άσπρο άλογο μπροστά τους και άνοιξε ένα ρέμα μεγάλο. Κι άρχισαν τα άλογα να χλιμιντρούν και να μην μπορούν να περάσουν το ρέμα. Κι εκεί ορκίστηκαν ότι δεν θα ματώσουν μύτη και άνοιξε ο δρόμος και μπήκαν στο χωριό . Δεν πείραξαν κανένα μόνο χτύπησαν δυο καμτσικιές τον Μουχτάρη (πρόεδρο). Οι μουσουλμάνοι τον πιστεύουν όλοι… Τα Άβδηρα δεν είχαν τούρκους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Ο δημοφιλής τραγουδιστής Ηλίας Βρεττός βοήθησε στην παρασκευή του κουρμπανιού του Αγίου Αθανασίου. Άφησε το μικρόφωνο και πήρε την κουτάλα για την χάρη Του!

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ» του Γιάννης Στρούμπα στην Κομοτηνή

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής Η Δημοτική Βιβλι…