Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

0

Πού είσαι Άνοιξη;

Εντάξει είπαμε ότι χρειαζόταν βροχές το Μάρτιο και τον Απρίλιο οι αγρότες μας. Όμως μπήκαμε εδώ και μέρες στο Μάιο και δε λέει να στρώσει ο καιρός για ν’ απολαύσουμε όλοι τις όμορφες ανοιξιάτικες μέρες.

Μέρες που σε προσκαλεί η φύση να τις χαρείς, να απολαύσεις τις μυρωδιές της, τα χρώματα των λουλουδιών, έντομα, το καταπράσινο χαλί -κάλεσμα να κυλιστείς, να έρθεις σε επαφή με τη μάνα γη.

Δε θα συνεχίσω παρασυρόμενος από ρομαντισμό, όμως πόσο πιο όμορφα είναι οι άνθρωποι με τον ήλιο, με ένα ελαφρύ αεράκι, μια σύντομη εκδρομή σε κάμπο ή βουνό.

Γι’ αυτά όλα που ακόμα δεν ήρθαν ο τίτλος που ψάχνουμε να βρούμε την Άνοιξη που καθυστερεί.

Γ.Δ.

Ήταν επόμενο

Παρότι ζούμε σε προεκλογική περίοδο για τη νέα κυβέρνηση, κάποιοι κινούνται σε έναν άλλο δικό τους χώρο, αυτό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Έτσι, κατά καιρούς ανακοινώνονται ονόματα συμπολιτών που θα συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές.

Αυτό το ξεκίνησε η παράταξη Μελισσόπουλου και δικαίωμά του.

Προχθές «πρεμιέρα» έκανε και ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης ανακοινώνοντας έξι νέους υποψήφιους που θα συμπληρώσουν το συνδυασμό του.

Ποια η διαπίστωση; Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Κυριακή για τη νέα κυβέρνηση, οι αυτοδιοικητικοί φροντίζουν εγκαίρως την προετοιμασία τους και καλά κάνουν.

Γ.Δ.

Σεβασμό στη δουλειά του

Συνέβη στην Καβάλα και ήταν ένα γεγονός μοναδικό.

Συγκεκριμένα ο πολωνός συνθέτης Zbigniew Preisner με τους συνεργάτες του αποφάσισε ν’ αποχωρήσει και να μη συμμετάσχει στη συναυλία στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες».

Αιτία της αποχώρησης του κορυφαίου συνθέτη διότι διαπίστωσε ότι δε θα συνέπραττε με επαγγελματίες μουσικούς αλλά με μαθητές μουσικών σχολείων.

Το υψηλό επίπεδο του συνθέτη και το αναγνωρισμένο διεθνώς έργο του δεν μπορούσαν ν’ αποδώσουν μη καταρτισμένοι μουσικοί, σύμφωνα με τον ίδιο. Κι έτσι, τα μάζεψε κι έφυγε σεβόμενος το όνομα και το κύρος του.

-Ήταν όντως μια σοβαρή εξέλιξη που στιγμάτισε αρνητικά το θεσμό στην Καβάλα.

Γ.Δ.

Αχ, αυτή η αλήθεια

Διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι από το Καρυόφυτο και το Σταυροχώρι ότι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΔΗΕ) ξηλώνει τα ρολόγια (μετρητές) από σπίτια και καταστήματα.

Ψάξαμε το θέμα ως είχαμε υποχρέωση και ιδού η πραγματικότητα. Λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει χρονικό περιθώριο έξι μηνών με επιστολή προς τους πελάτες του που επιθυμούν αύξηση ισχύος ή υπάρχει διαδοχή ή αλλαγή προμηθευτή, να προσκομίσουν το σχετικό σχέδιο εάν έχει λήξει για να ελεγχθεί.

Ακολουθεί στο πεντάμηνο τηλεφωνική υπενθύμιση ότι εάν δεν προσκομίσει το σχέδιο, θα κοπεί η σύνδεση. Όσοι δεν προχωρούν στην έκδοση νέου σχεδίου μετά την παρέλευση έξι μηνών η σύνδεσή τους διακόπτεται. Φυσικά, ασθμαίνοντας τότε «τρέχουν» να βγάλουν νέο σχέδιο και η σύνδεση γίνεται αμέσως.

Αυτή η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Και ένα νέο, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χρήστος Λαυράνος, διευθυντής περιοχής Ξάνθης.

Σύντομα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των λεγόμενων «έξυπνων» μετρητών (τηλεμέτρηση).

Γ.Δ.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Από συμπολίτη η στήλη έλαβε σχετική επιστολή που αναφέρεται σε σχόλιο δικό μας για την ανάγκη ίδρυσης και στη χώρα μας μη κρατικών, δηλαδή ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Γράφει: «Πρώτα πρώτα η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα μείωνε δραστικά την αναχώρηση υποψήφιων φοιτητών για πανεπιστήμια του εξωτερικού, πράγμα θετικό που περιορίζει τη διαρροή οικονομικών πόρων εκτός Ελλάδας.

Επιπλέον, θα αυξανόταν ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων τόσο καθηγητών ΑΕΙ όσο και των υπόλοιπων βαθμίδων.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια (και μη κερδοσκοπικά) είναι απαγορευμένα μόνο στην Ελλάδα όταν γύρω μας υπάρχουν και λειτουργούν δεκάδες.»

-Αυτά μας γράφει ο φίλος και δεν απέχουν από τα δικά μας.

Γ.Δ.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Αλλαγές έχουμε διάφορες, όσο περνούν τα χρόνια στις προεκλογικές περιόδους.

Αλλάζουν δεδομένα που θεωρούνταν διαχρονικά. Όπως γράφαμε προχθές κάποιες αλλαγές είναι απαραίτητες. Γενικά, άλλαξε και η νοοτροπία των πολιτών-ψηφοφόρων αλλά και των υποψηφίων επίσης. Μας απομένουν δέκα ημέρες ακόμη έως την ψηφοφορία και μόνο δύο υποψήφιοι βουλευτές έκαναν εγκαίνια του εκλογικού τους κέντρου. Κι αυτές μάλιστα δύο γυναίκες υποψήφιες, η κυρία Έρση Παρχαρίδου (Κουτσούμπα) από το ΠΑΣΟΚ και η κυρία Μαίρη Τσιακίρογλου με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Γενικά αποφεύγονται τα έξοδα και οι ανοιχτές εκδηλώσεις, όσα θεωρούνται περιττά κατά την εκτίμησή τους.

Γ.Δ.

Εκτίμηση εξελίξεων

Οι βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου θ’ αποτελέσουν ορόσημο των επερχόμενων εξελίξεων στην πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών αποφάσεων, μετά τις εκλογές, θα ακολουθήσουν αλλαγές που θα αναδιαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Θα υπάρξουν δομικές αλλαγές με μια νέα μεταπολιτευτική περίοδο να αναδεικνύεται μέσα από νέα πολιτικά σχήματα.

Κρατήστε αυτά τα σχόλια, διότι σύντομα θα κληθούμε όλοι στο νέο πολιτικό σχήμα που αναπόφευκτα θα αναδυθεί.

Γ.Δ.

Πρέπει να λειτουργήσει

Το γεγονός της μακρόχρονης καθυστέρησης στην υλοποίηση κάποιων έργων στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης σίγουρα δεν περιποιεί τιμή στους έχοντες την όποια ευθύνη.

Η επαναλειτουργία είναι απαραίτητη και μη διαπραγματεύσιμη.

Πρόκειται για μια πολιτιστική δομή του δήμου απαραίτητη για την εξυπηρέτηση διαφόρων αναγκών που δημιουργούνται και κυρίως για την υλοποίηση ενεργειών πολιτισμού.

Το κτίριο έχει προϊστορία, είναι παραδοσιακό και διατηρητέο και χρήζει φροντίδας και συντήρησης.

Πράγματα δηλαδή αυτονόητα και υποχρεωτικά για ένα περιουσιακό στοιχείο του δήμου.

-Ευελπιστούμε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης να το δούμε να λειτουργεί πλήρως.

Γ.Δ.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης στο Ζάππειο για την Ημέρα της Ευρώπης

Στην εκδήλωση για την «Ημέρα της Ευρώπης» που διοργανώθηκε από την ΝΔ την Τρίτη 9/5 στο Ζάππειο, ήταν προσκεκλημένος και παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ελάχιστοι ήταν οι δήμαρχοι που προσκλήθηκαν και το γεγονός ότι μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Τσέπελης αποδεικνύει ότι χαίρει εκτίμησης και εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού καθώς θεωρείται από τα ιστορικά στελέχη της ΝΔ. Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν τρεις πρωθυπουργοί. Ο νυν Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρώην Αντώνης Σαμαράς  και Κώστας Καραμανλής τιμώντας τον πρωτεργάτη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού την χώρας μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που υπέγραψε την ένωση της χώρας μας με την τότε Ευρωπαική Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Μ.Ξ.

Πολύς κόσμος στα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου της Μαίρης Τσιακίρογλου

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου της υποψηφίου βουλευτού με τον ψηφοδέλτιο της ΝΔ κας Μαίρης Τσιακίρογλου. Εκτός από στελέχη της παράταξης είχε και απ’ όλους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους που ήρθαν να την τιμήσουν και να της δείξουν την στήριξη τους στην δική τους Μαίρη που χρόνια τώρα τους εκπροσωπεί και προασπίζει τα συμφέροντα των κλάδων τους ως πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ της ΓΕΣΒΕΕ. Η ίδια τους ευχαρίστησε θερμά και χωρίς να αναλωθεί σε μεγάλα λόγια αλλά με σεμνότητα και απλότητα έδωσε το στίγμα της υποψηφιότητας της. Μια νέα γυναίκα, επιτυχημένη επιχειρηματίας, μορφωμένη, με κοινωνικό έργο και παρουσία στα τοπικά δρώμενα, δραστήρια , δυναμική και μαχητική, με γνώση των προβλημάτων, καλλιεργημένη, με διάθεση για προσφορά είναι ότι χρειάζεται ο τόπος μας.

Της ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…