Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ευδοκιμεί το αίτημα για 200 κοινωνικούς λαχανόκηπους στο Δροσερό

Ευδοκιμεί το αίτημα για 200 κοινωνικούς λαχανόκηπους στο Δροσερό

0

Συνάντηση Τσέπελη με Διευθύνοντα συμβούλου ΕΤΑΔ Π. Μπαλωμένου για παραχώρηση 9 στρεμμάτων

 

Κοινωνικοί Λαχανόπηποι: Μια επιτυχημένη κοινωνική δράση του δήμου Ξάνθης που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια

 

Την πρόθεσή του να επεκτείνει και στο Δροσερό το εγχείρημα με τους Λαχανόκηπους, εκφράζει στο «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Πρόκειται για μια κοινωνική δράση που παρέχει την δυνατότητα σε κατοίκους αστικών περιοχών να έχουν το δικό τους λαχανόκηπο σε καθορισμένους χώρους και να παράγουν λαχανικά για το σπιτικό τους με την δική τους φροντίδα, βελτιώνοντας έτσι το οικογενειακό τους εισόδημα. Παράλληλα τα οφέλη είναι πολλαπλά γιατί πρόκειται για μια απασχόληση που λαμβάνει χώρα μέσα στην φύση και προάγει ένα υγιεινό τρόπο ζωής απαραίτητο για ηλικίες άνω των 60 ετών.

Εννέα (9) στρέμματα από την ΕΤΑΔ για λαχανόκηπους στο Δροσερό

Για το σκοπό αυτό ο δήμαρχος Ξάνθης συναντήθηκε την Τρίτη 9/5 στην Αθήνα με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Μπαλωμένο Παναγιώτη υποβάλλοντας το αίτημα του ΄δήμου για παραχώρηση αγροτεμάχιου  9 στρεμμάτων στην περιοχή του Δροσερού , είτε για αγορά είτε έναντι μίσθωσης προκειμένου να δημιουργήσει λαχανόκηπους για τις γυναίκες του Δροσερού. Όπως ανέφερε ο κ. Τσέπελης εδώ και 20 χρόνια ο δήμος Ξάνθης έχει χωροθετήσει λαχανόκηπους στην περιοχή του Αμοιρίδιου όπου απασχολούνται 140 ηλικιωμένοι φυτεύονται τα δικά τους λαχανικά. Το ίδιο θέλει να κάνει και για τις γυναίκες στο Δροσερό προκειμένου να φυτεύουν τα λαχανικά τους και να τρέφουνε υγιεινά τις οικογένειές τους. Ο δήμαρχος Ξάνθης ευχαρίστησε τον κ. Μπαλωμένο καθώς το αίτημα του έτυχε θετικής αποδοχής όπως και η παραχώρηση 7 στρεμμάτων για παιδική χαρά στο Δροσερό (έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ). Στα 9 στρέμματα θα γίνει κατανομή ανά 40 τ.μ. οπότε πάνω από 200 δικαιούχοι θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο. Προτεραιότητα θα δοθεί στους τριτέκνους και πολυτέκνους.

«Μέσω των λαχανόκηπων οι δημότες μας εμπλέκονται σε μία παραγωγική δραστηριότητα, εξασφαλίζουν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, έρχονται πιο κοντά στη φύση, ενώ βρίσκουν μία απασχόληση δημιουργική και ψυχολογικά βοηθητική. Οι λαχανόκηποι που δημιουργήσαμε πριν από 20 χρόνια συνεχίζουν να λειτουργούν και να απασχολούν 140 συμπολίτες μας. Είναι επιτυχημένο το εγχείρημα μας και θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία και στους κατοίκους του Δροσερού», επισημαίνει ο κ. Τσέπελης.

Κοινωνικοί Λαχανόκηποι: Μια επιτυχημένη κοινωνική δράση του δήμου Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι ανάλογες δράσεις ευδοκιμούν και στο εξωτερικό όπως στην Γαλλία αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρα μας όπως αντίστοιχα με την Ξάνθη και στην Λάρισα με μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα αναπτύχθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που είχαν και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα για άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Ο κ. Τσέπελης ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης το 2013 είχε ασχοληθεί πολύ με τους λαχανόκηπους προωθώντας ενέργειες ώστε να λειτουργήσουν και άλλοι κοινωνικοί λαχανόκηποι κοντά σε οικισμούς του δήμου. Μάλιστα στα 130 περίπου μπαχτσεδάκια στην περιοχή του Αμοιρίδιου είχαν προστεθεί και 140 περίπου νέα των 40 τ.μ, στην περιοχή των Κιμμερίων για τα μέλη του ΚΑΠΗ. Η δε ΔΕΥΑΞ συνέβαλε στη δημιουργία λαχανόκηπων καθώς παρείχε ύδρευση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…