Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Βιοθεωρία και κοινωνικές απόψεις του Δημόκριτου» με εισηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο

«Βιοθεωρία και κοινωνικές απόψεις του Δημόκριτου» με εισηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο

0

Σήμερα στις 8:00μ.μ. στον Π.Ε.Σ. «Η τέχνη του Ζην»

Σήμερα, Παρασκευή 7 Απριλίου στις 8:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το μάθημα «Βιοθεωρία και κοινωνικές απόψεις του Δημόκριτου» με εισηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο.

Τα προηγούμενα δύο μαθήματα αφορούσαν πρώτον στη σχέση της Ανατολής με την Ελληνική σκέψη, δεύτερον στους Προσωκρατικούς φιλοσόφους, τρίτον στη ζωή του Δημόκριτου του Αβδηρίτη και τέταρτον στα έργα του Δημόκριτου.

Η σημερινή συνάντηση θα αφορά στη Βιοθεωρία και στις Κοινωνικές απόψεις του Δημόκριτου.

«Γιατί την ψυχική γαλήνη τη φέρνει στους ανθρώπους η συγκρατημένη διασκέδαση και η σύμμετρη ζωή. Η στέρηση και η υπεραφθονία τείνουν να μετατρέπονται στο αντίθετό τους και να προκαλούν στην ψυχή μεγάλες κινήσεις· και οι ψυχές που κινούνται σε μεγάλη έκταση δεν είναι ούτε ευσταθείς ούτε γαλήνιες […] Να μη δίνει μεγάλη σημασία στα όσα ζηλεύουν ή θαυμάζουν οι πολλοί και να μην τα σκέφτεται συνεχώς. Να κοιτάζει πώς ζουν οι ταλαίπωροι και να συναισθάνεται πόσο υποφέρουν […] Γι’ αυτό ακριβώς δεν πρέπει κανείς να ψάχνει για πράγματα που είναι μακριά του, παρά να ικανοποιείται με τα όσα είναι κοντά του, συγκρίνοντας τη ζωή του με τη ζωή εκείνων που βρίσκονται σε χειρότερη θέση…»(∆ημόκριτος, αποσπ. 191).

Η δράση έχει ως σκοπό την διερεύνηση και μελέτη του έργου του Δημόκριτου μέσα από μία σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μία δεξαμενή γνώσης η οποία θα τροφοδοτεί τον συμμετέχοντα με εργαλεία σκέψης με πρακτική χρησιμότητα για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου και την καθημερινή ζωή του. Η ποιότητα ζωής όλων εμπλουτίζεται μέσα από την καταγραφή θεμάτων και πεδίων που απασχόλησαν τον φιλόσοφο Δημόκριτο σε μία προσπάθεια να εξηγηθούν τα ερωτήματα του σύγχρονου κόσμου και της Ιστορίας.

Η αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη αποτελεί τη βάση για το νεότερο οικοδόμημα. Οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι χάραξαν τους δρόμους από τους οποίους πέρασε η κλασική ελληνική αλλά και η μεταγενέστερη δυτική φιλοσοφία.

Ανάμεσα στην Προσωκρατική διανόηση, ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης αποτέλεσε κυρίαρχο πεδίο σε θέματα κοσμολογίας, αστρονομίας, λογικής, γνωσιολογίας, ηθικής, πολιτικής. Μέσα από τα διασωθέντα αποσπάσματα των έργων του μπορούμε να σχηματίσουμε μια σφαιρική εικόνα της σκέψης του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…