Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Συμβουλές για την ενίσχυση του λόγου και της ομιλίας των παιδιών

Συμβουλές για την ενίσχυση του λόγου και της ομιλίας των παιδιών

0

Συχνά οι γονείς απορούν αν ο τρόπος που φροντίζουν και ασχολούνται με τα παιδιά τους είναι ο σωστός. Αναζητούν στο ιντερνετ άρθρα και τρόπους για να βελτιωθούν ή να ανακαλύψουν τα λάθη που κάνουν. Οι ικανότητες επικοινωνίας των παιδιών ξεκινούν από την βρεφική κιόλας ηλικία, τα μωρά μέσω των εξωλεκτικών τους ικανοτήτων αναζητούν την προσοχή των φροντιστών και τους μεταφέρουν τις ανάγκες τους. Μετέπειτα μέσω του βαβίσματος και σιγά-σιγά μέσω των λέξεων, φράσεων και προτάσεων που χρησιμοποιούν.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς στην διαδικασία ενίσχυσης της ομιλίας και της επικοινωνίας των παιδιών τους :

1.ΜΙΛΗΣΤΕ : Μιλήστε όσο πιο συχνά γίνεται με το παιδί σας, ξεκινώντας αυτή την συνήθεια από την βρεφική του ηλικία. Τα παιδιά από την βρεφική κιόλας ηλικία ξεκινούν την εξερεύνηση και την παρατήρηση. Παρατηρούν τις στοματικές κινήσεις, τις εκφράσεις, τις χειρονομίες κλπ. Σε αυτό βοηθάει και είναι απαραίτητο η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με το παιδί και η τήρηση της βλεμματικής επαφής.

2.ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ : Ότι και αν κάνετε μέσα στην μέρα σας πάρτε μαζί σας το παιδί σας και περιγράψτε του την κάθε σας κίνηση. Για παράδειγμα όταν μαγειρεύετε περιγράψτε του την κάθε κίνηση, το κάθε υλικό, την κάθε διαδικασία. Το ίδιο κάντε και όταν καθαρίζετε, όταν ζωγραφίζετε ή όταν χαλαρώνετε.

3.ΕΠΙΛΟΓΗ : Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει ανάμεσα σε 2 πράγματα, είτε αυτά είναι αντικείμενα, είτε ρούχα, είτε φαγητά. Αφήστε το να επιλέξει και δώστε του το χώρο ώστε να εκφραστεί ελεύθερα.

4.ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ : Όπως είπαμε παραπάνω τα παιδιά παρατηρούν τις εκφράσεις, τις κινήσεις, τις χειρονομίες κλπ. Για αυτό το λόγο όσο θα επικοινωνείτε με το παιδί σας, δώστε προσοχή να είστε εκφραστικοί και με το πρόσωπο, τα χέρια, το σώμα, έτσι ώστε το παιδί να κατανοήσει ότι η κάθε λέξη μπορεί να εκφράζεται και με διαφορετικούς τρόπους ή ότι συνδυάζεται με αυτούς.

5.ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ : Ζητήστε βοήθεια από το παιδί σας για τις δουλείες σας στην κουζίνα και στο σπίτι. Η ενασχόληση των παιδιών με τις δουλείες του σπιτιού του δίνει 1000-2000 γλωσσικά ερεθίσματα την ώρα. Ονομάστε, περιγράψτε, σχολιάστε ότι βλέπετε και κάνετε.

6.ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ : Όπως οι εσωτερικές δουλείες έτσι και η κηπουρική κάνει θαύματα στον λόγο και την ομιλία του παιδιού.

7.ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΡΟΛΩΝ : Παίξτε με το παιδί σας διάφορα παιχνίδια ρόλων, τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν τα παιδιά να μπαίνουν σε άλλους ρόλους, να υποδύονται και να μαθαίνουν να εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους.

8.ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ : Όσο παρακολουθείτε τηλεόραση εξηγήστε στο παιδί σας ότι βλέπετε και ότι ακούτε. Κάντε του ερωτήσεις, επιτρέψτε του να κάνει ερωτήσεις σε εσάς και σχολιάστε οτιδήποτε βλέπετε.

9.ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ : Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι επικοινωνούμε με κάποιο σκοπό. Τα παιδιά μιμούνται εμάς τους μεγάλους. Πρέπει εμείς να κάνουν το πρώτο βήμα και μετά τα παιδιά. Τηρήστε την σειρά της συζήτησης, τηρήστε σταθερό το θέμα της συζήτησης, ξεκινήστε μια συζήτηση, κάντε ερωτήσεις κλπ. Και θα δείτε ότι σε λίγο καιρό τα ίδια βήματα θα κάνει και το παιδί σας.

Κόντε -Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α ΤΕΙ Πατρών)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…