Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

0

Λουτρόπολη
Φίλος συμπολίτης αξιοποιώντας την αργία της Καθαράς Δευτέρας μετέβη φιλικό ζευγάρι σε Λουτρόπολη της Βουλγαρίας και πιο συγκεκριμένα στη Χισάρια. Μια μικρή πόλη με 10 έως 11.000 κατοίκους, ζει εκτός των άλλων και από τα θερμά ιαματικά νερά της.
Δεκάδες τα ξενοδοχεία, χιλιάδες οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτόν όπως και εστίασης.
Ξενοδοχεία μεγάλα και μικρά, όλα με χώρους για λουτροθεραπείες, με ΣΠΑ, μασάζ κλπ.
Μοιραία ο φίλος μας έκανε τη σύγκριση με τα δικά μας χάλια στην Ποταμιά και τις μικρές προσπάθειες στις Θέρμες του δήμου Μύκης. Τα δεδομένα δεν αντέχουν σε συγκρίσεις, οι διαφορές είναι μέρα με νύχτα. Δυστυχώς εις βάρος μας…
Γ.Δ.


Εμείς τα «ζώα μας αργά»
Παντού στην Ευρώπη όπου η φύση έχει προσφέρει θερμά ιαματικά νερά σε μια περιοχή, εκεί το αγαθό αυτό έχει αξιοποιηθεί αρκούντος.
Αξιοποιήθηκε μάλιστα κατά τον καλύτερο τρόπο αποδίδοντας κέρδη και οφέλη στην τοπική κοινωνία με παράλληλη προσφορά και στην υγεία των ανθρώπων.
Το γιατί αυτό το θέμα, τα Ιαματικά λουτρά δεν αναπτύχθηκε όπως θα έπρεπε και στην περιοχή μας, είναι θέμα προβληματισμού.
Θυμίζω τα επιτυχημένα λουτρά Πόζαρ στη Μακεδονία, στα οποία υπάρχει κίνηση λουομένων όλον τον χρόνο και μάλιστα αρκετά σημαντική.
-Συμπέρασμα: Έχουμε τους πόρους από τη φύση αλλά βρισκόμαστε σα νομός στη φάση «τα ζώα μας αργά…»
-Τι κρίμα αλήθεια!
Γ.Δ.


Ίσχυσε ο «νόμος του Μέρφι»
Θυμίζω το γνωστό νόμο του Μέρφι στην περίπτωση του σιδηροδρομικού ατυχήματος που τόση οδύνη προκάλεσε σε όλους και κυρίως σ’ αυτούς που έχασαν ανθρώπους τους.
Ο περίφημος λοιπόν νόμος του Μέρφι υποστηρίζει πως «Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει» και τελικά πήγε και στραβά και ανάποδα και θυσία μεγάλη νέων υπήρξε.
Ίσχυσε λοιπόν ο νόμος Μέρφι. Κι αυτό ήταν ολοφάνερο από τις διάφορες μικρές και μεγάλες στραβές στιγμές, μέχρι που ήρθε η μεγάλη, φέρνοντας την καταστροφή.
Γ.Δ.


Δύσκολη η προεκλογική περίοδος
Η επερχόμενη εκλογική περίοδος όπως όλα δείχνουν, θα είναι από τις πλέον δύσκολες αλλά και κρίσιμες. Δύσκολη διότι το προεκλογικό κλίμα ήδη έχει πολωθεί και είναι βέβαιο πως θ’ αυξηθεί η πόλωση.
Κρίσιμη θα είναι διότι το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την ίδια τη χώρα όσο και τους πολίτες αυτής. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα καθορίσει την πορεία στην οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις όπως και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων.
Άρα στις εκλογές που έρχονται κρίνονται πολλά και σοβαρά θέματα. Γι’ αυτό η ψήφος όλων  θα καθορίσει πάρα πολλά πράγματα.
Γ.Δ.


Το έγκλημα και η κάθαρση
Όσο περνάει ο καιρός και βγαίνουν στο φως νέα στοιχεία από τις ανακρίσεις για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη τόσο γίνεται φανερό ότι αυτό το δυστύχημα αργά η γρήγορα θα είχε γίνει. Δεν μπορούσε να αποφευχθεί έτσι όπως ήταν δομημένο και λειτουργούσε το σύστημα. Τόσο μεγαλώνει όμως και η ανησυχία όλων μας για την ελαφρότητα με την οποία κάποιοι κρατούν στα χέρια τους ζωές αθώων πολιτών χωρίς να αναλογίζονται  καν την προσωπική τους ευθύνη και την συλλογική ευθύνη. Πώς είναι δυνατόν κάποιος που ξεκινά απόφοιτος Λυκείου που προσλαμβάνεται ως αχθοφόρος στον ΟΣΕ να γίνεται αορίστου και να μετακινείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από εκεί με την κινητικότητα να επιστρέφει στον ΟΣΕ ως …σταθμάρχης; Σ’ ένα τέτοιο πόστο υπεύθυνο που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία των τρένων μετά από εκπαίδευση λίγων μηνών; Κι αυτός να δέχεται να το κάνει και οι άλλοι να τον τοποθετούν παρακάμπτοντας και το ηλικιακό όριο; Πόση ανευθυνότητα,  πόση εγκληματική αμέλεια και ασυνειδησία; Αυτό που χρειάζεται είναι κάθαρση σε όλα τα επίπεδα. Να φύγει αυτό το σάπιο και η νοσηρή νοοτροπία στο δημόσιο. Να υπάρχει αξιοκρατία και σε θέσεις ευθύνης να προσλαμβάνονται άνθρωποι με προσόντα, με εξειδίκευση και μετά από εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουν εμπειρία και φυσικά να μπουν δικλείδες ασφάλειας με τηλεδιοίκηση και φωτοσήμανση.
Μ.Ξ.


Μας ενδιαφέρουν αυτές οι εκλογές;
Στην γειτονική μας Τουρκία ο «κύβος ερρίφθη». Η ημερομηνία των εκλογών καθορίστηκε, είναι ο Μάιος κι έτσι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε. Από τη μια πλευρά είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Μαζί με την Εθνική Συμμαχία όπως ονομάστηκε η αντιπολίτευση, είναι και οι δύο δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, ενώ δεν αποκλείεται να συμπράξει και το κουρδικό κόμμα.
Απαντώντας στον τίτλο ως προς το εάν μας ενδιαφέρουν αυτές οι εκλογές στην Τουρκία, η απάντηση είναι προφανής. Βεβαίως μας ενδιαφέρουν ως χώρα διότι είμαστε γείτονες, έχουμε κοινά σύνορα και δύσκολη φιλική συμβίωση εξαιτίας ενός άσχημου παρελθόντος επί Κεμαλικής μάλιστα περιόδου διακυβέρνησης.
Τέλος πάντων, όντως μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα για να εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος μεταξύ των δύο χωρών. Περίοδος Ειρήνης, Κατανόησης και Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Γ.Δ.


Βρέθηκε κλειδί αυτοκινήτου
Ένα χαμένο κλειδί είναι μια μικρή ιστορία ταλαιπωρίας. Αυτό το γνωρίζουμε λίγο-πολύ όλοι όσοι είχαμε την ατυχία να χάσουμε το σύνολο των κλειδιών ή μεμονωμένα κάποιο.
Έτσι, εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την θετική αντίδραση του συμπολίτη μας Νίκου Σάρκαβου ο οποίος βρήκε κλειδί αυτοκινήτου την Τρίτη στην πλατεία Μητροπόλεως και το έφερε στην Εφημερίδα για να το κάνουμε γνωστό.
Έτσι, όποιος το έχασε μπορεί να περάσει από τα γραφεία μας για να το παραλάβει, ώρες 9 πρωί έως 9 βράδυ.
Γ.Δ.


Η σημασία της Ημέρας της Γυναίκας
Εξ’ αρχής όταν καθιερώθηκε και επικράτησε να γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας υπήρξε μια παρανόηση ως προς τη σημασία της. Δηλαδή  κάποιοι γυναικείοι σύλλογοι ή μεμονωμένες γυναίκες το είδαν σαν ευκαιρία να διοργανώνουν χορούς για να γιορτάσουν την …απελευθέρωσή τους από τα δεσμά του άνδρα – αφέντη που τις καταπίεζε και όλα αυτά τα δήθεν με μια αύρα φεμινισμού περασμένων δεκαετιών. Στην εποχή μας και στην χώρα μας που δεν είναι Ιράκ ή Αφγανιστάν, η Ημέρα αυτή έχει άλλη σημασία. Είναι μέρα διεκδίκησης με όσα ακόμη απομένουν να κατοχυρωθούν θεσμικά για την ισότιμη εργασία και ίσες ευκαιρίες αλλά και να προστατευτούν νομοθετικά οι γυναίκες κατά της έμφυλης βίας που έχει έξαρση,  των βιασμών, της σεξουαλικής παρενόχλησης  και της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτό είναι το διεκδικητικό πλαίσιο και έτσι αποκτά νόημα η Ημέρα της Γυναίκας και όχι γιορτάζοντας με χορούς και πανηγύρια το φύλο μας.
Μ.Ξ.


«Όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει»
Πόσο δίκιο πράγματι έχει ο ποιητής όταν έλεγε «όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει».
Μια Ελλάδα που διώχνει τα παιδιά της, που τα αφανίζει, που δεν τα εμπιστεύεται. Μια χώρα που οι κάτοικοι την βρωμίζουν, την καταστρέφουν, την καταπατούν την καίνε και την ασχημίζουν. Σα να τη μισούν.
Μια Ελλάδα με πολιτικούς περασμένων απόψεων, συμφεροντολόγους, εξαρτημένους από την κομματική ηγεσία, χωρίς προσωπικότητα. Μια χώρα που νομοθετεί συνέχεια χωρίς να τηρεί τους νόμους η ίδια, που δεν σέβεται το περιβάλλον, που δικαιώνει τους κλέφτες, απατεώνες, καταπατητές, αυθαίρετους και φοροκλέφτες και αγνοεί εμπαίζοντας τους νόμιμους πολίτες της.
Αυτή η χώρα μας, αυτή η Ελλάδα που ξέρει μόνον να πληγώνει και δυστυχώς θα συνεχίσει να το κάνει όπως αποδείχτηκε πρόσφατα κατά τον πλέον τραγικό τρόπο.
Άραγε πότε, σε πόσες δεκαετίες ή και παραπάνω αυτή η χώρα θα σταματήσει να πληγώνει αυτούς που την αγαπούν;
Γ.Δ.


Ημέρα της μητέρας (Γυναίκας)
Θα μου επιτραπεί, μέρα που ήταν χθες, να κάνω μια προσωπική αναφορά. Ανήκω στους άνδρες, την πλειοψηφία θα έλεγα, που είχαν αδυναμία στη μητέρα τους. Ως εκ τούτου δεν γίνεται να μη θυμηθώ στιγμές, ώρες, ημέρες, χρόνια, το πρόσωπο και την παρουσία της.
Με συγκίνηση γράφω τις λίγες αράδες αυτές. Εξάλλου το ιδιαίτερο συναίσθημα προς το πρόσωπο αυτό δεν αποδίδεται με λέξεις. Είναι η καρδιά που μιλάει, η μεγάλη ζεστή αγκαλιά, το μητρικό χάδι, η φροντίδα για τα πρώτα βήματα, τις πρώτες στιγμές, το βλέμμα που σε σκεπάζει για προστασία.
Αδυνατώ να βρω κατάλληλες λέξεις για την ύπαρξη αυτή. Την γυναίκα, τη μητέρα, την γιαγιά. Την μάνα, την μητέρα, την μαμά.
Το στήριγμα, τη σύντροφο, τη δημιουργό της Ζωής, της ζωής μας.
Σταματώ εδώ διότι η χαρμολύπη με επηρέασε. Λύπη για τον φυσιολογικό αποχωρισμό και απουσία και χαρά για μια νέα ζωή που προσδοκούμε να υποδεχτούμε.
-Γυναίκα, αιώνια και μοναδική. Τιμή σε όλες!
Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…