Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αρνί μόνο για …μεζέ το φετινό Πάσχα

Αρνί μόνο για …μεζέ το φετινό Πάσχα

0

Σε 13,30 ευρώ  το κιλό το σφάγιο ετοιμάζονται να πουλήσουν οι παραγωγοί

 

Α. Λουκμακιάς: «Δεν συμφέρει στον κτηνοτρόφο να πουλήσει λιγότερο» – Με βάση αυτά τα δεδομένα θα φτάσει 19 – 20 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία!

 

 

Τριάντα μέρες πριν το Πάσχα και η αγορά των αμνοεριφίων ήδη έχει αρχίσει να θερμαίνεται καθώς έμποροι και κρεοπώλες φροντίζουν να κάνουν τις παραγγελίες τους κλείνοντας τις ποσότητες που θέλουν από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Φέτος όμως θα είναι μια διαφορετική χρονιά γιατί δεν θα θυσιαστούν μόνο τα αρνιά αλλά και η τσέπη των καταναλωτών που θα αναγκαστούν να πάρουν αρνί για …μεζέ! Κι αυτό πρόκειται να συμβεί αν…στυλώσουν τα πόδια οι  παραγωγοί και επιμένουν να πουλήσουν σφάγιο σε τιμή κρεοπώλη όπως το σχεδιάζουν, ως αποτέλεσμα της πίεσης που δέχονται από την ενεργειακή κρίση και τα παρελκόμενά της. Με έναν απλό υπολογισμό αν οι παραγωγοί κοστολογούν να  πουλήσουν 13 ευρώ το κιλό, στον καταναλωτή θα φτάσει 19 – 20 ευρώ! Τιμή που δεν έχουμε δει ποτέ ως τώρα!

Με χαρτί και μολύβι στα 13,30 ευρώ η τιμή παραγωγού βάσει  κοστολογίου

Πήρε χαρτί και μολύβι και μας υπολόγισε το κοστολόγιο του παραγωγού ο κτηνοτρόφος κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς που είναι αιρετό μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) και συντονιστής αγροτικού  φορέα της ΑΜΘ: «Η τιμή παραγωγού φέτος θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα γιατί το κοστολόγιό μας έχει εκτοξευτεί εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας που έφερε αύξηση σε ρεύμα και πετρέλαιο , την ακρίβεια στις ζωοτροφές αλλά και στην αύξηση των εργατικών χεριών που έχουμε έλλειψη». Παίρνοντας λοιπόν το κουμπιουτεράκι ο κ. Λουκμακιάς υπολόγισε: «Για να ετοιμάσουμε ένα αρνί 20 κιλών (ζων βάρος) σε διάστημα κατά προσέγγιση δυο μηνών, χρειαζόμαστε φέτος 70 κιλά γάλα πρόβειο, το οποίο στοιχίζει (με τιμή παραγωγού στα 1,60 ευρώ) 112 ευρώ. Επίσης, 20 κιλά τροφή, που σήμερα στοιχίζει 80 λεπτά κατά μέσο όρο στο κιλό, άρα συν 16 ευρώ. Αμέσως-αμέσως φτάσαμε στα 128 ευρώ κόστος. Μετά είναι τα εργατικά που έχουν τουλάχιστον 20% αύξηση λόγω της τεράστιας έλλειψης, το πετρέλαιο και το ρεύμα, λοιπά κόστη συν 12 ευρώ, δηλαδή είμαστε στα 140 ευρώ. Σ΄ αυτό πρέπει να προσθέσουμε την αμοιβή για τις εργατοώρες μας και το κέρδος μας, που δεν πρέπει να είναι κάτω από 20 ευρώ. Άρα φτάσαμε σ’ ένα λογαριασμό στα 160 ευρώ για ένα αρνί 20 κιλά (ζων βάρος). Δηλαδή πρέπει ο παραγωγός αντί για 4,50 και 4,70 που ήταν μέχρι πρότινος και είναι σήμερα η τιμή, να πουλήσει ζων βάρος 8 ευρώ το κιλό με τα τρέχοντα κόστη, για να βγει κάποιο κέρδος. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στα 20 κιλά ζων βάρος, τα 12 κιλά αντιστοιχούν στο σφάγιο, δηλαδή υπάρχει απόδοση 60%. Άρα η τιμή παραγωγού στο σφάγιο πρέπει να είναι στα 13,3 ευρώ για να έχουμε κέρδος. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εποχή όπως η σημερινή, ο παραγωγός πρέπει να διαθέτει το κρέας του σε τιμή… κρεοπώλη για να βγει. Αν κάνουμε εκπτώσεις θα ζημιωθούμε οικονομικά, και δεν θα μπορέσουμε του χρόνου να έχουμε ξανά αμνοερίφια γιατί δεν θα μας συμφέρει . Θα πουλάμε μόνο γάλα», τονίζει ο κ. Λουκμακιάς.

19 – 20 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία!

Στο ερώτημα όμως αν οι παραγωγοί πουλήσουν 13,30  ευρώ πόσο θα το βρουν οι καταναλωτές το αρνί στα κρεοπωλεία,  ο κ. Λουκμακιάς είπε ότι  αυτό θα εξαρτηθεί από τους μεσάζοντες εμπόρους – κρεοπώλες, ποσό «καπέλο» θα βάλουν: «Αυτό δεν μας αφορά γιατί αν πουλήσουμε παρακάτω από την τιμή που υπολογίσαμε θα ζημιωθούμε. Σε κάθε περίπτωση το αρνί φέτος θα έχει τιμή 19 – 20 ευρώ το κιλό».

Σ’ ότι αφορά την τιμή των εισαγομένων από Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία ο κ. Λουκμακιάς είπε πως περίπου ίδιες θα είναι οι τιμές γιατί συν τοις άλλοις η εισαγωγή επιβαρύνεται και με το μεταφορικό κόστος που δεν συμφέρει στους εμπόρους. Επίσης ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών αμνοεριφίων θα εξαχθεί στις αγορές της Ιταλίας και άλλων χωρών για το καθολικό Πάσχα που είναι μια εβδομάδα νωρίτερα.

Πολλές μονάδες έχουν πωληθεί στην Ξάνθη

Ζήτημα επάρκειας για την ελληνική αγορά είναι ένα θέμα που απασχολεί καθώς δεν είναι εν αφθονία τα αμνοερίφια: «Μόνο στο νομό μας να δούμε έχουν πωληθεί πολλές μονάδες, έχουν μειωθεί  πολύ τα κοπάδια γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και νέες μονάδες δεν υπάρχουν και μ’ αυτά τα κοστολόγια πολλοί παραγωγοί αν πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους του χρόνου δεν θα ασχοληθούν με αμνοερίφια γιατί δεν συμφέρει».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…