Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λαοθάλασσα οργής και θλίψης στην κινητοποίηση της Ξάνθης

Λαοθάλασσα οργής και θλίψης στην κινητοποίηση της Ξάνθης

0

Οι παρευρισκόμενοι δακρυσμένοι υπο το βάρος του πολύνεκρου δυστυχήματος διαδήλωσαν κατά των πολιτικών, διεκδικώντας απόδοση ευθυνών

Οι νέοι οδηγούσαν την πορεία γεμάτοι αγανάκτηση αλλά και θρήνο για τους άδικα εκλιπόντες νέους, φίλους και συμφοιτητές τους

Στην Κεντρική Πλατεία ο κόσμος της Ξάνθης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα στη γενική απεργία καθώς ενώ η συγκέντρωση είχε ανακοινωθεί για τις 12μ.μ. το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 11π.μ. η πλατεία είχε αρχίσει να γεμίζει με ανθρώπους που θέλησαν να διαδηλώσουν απέναντι στις πολιτικές και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο δυστύχημα, αλλά και να τιμήσουν τους αδικοχαμένους επιβάτες του μοιραίου τραίνου στα Τέμπη.

Το κλίμα απόλυτα φορτισμένο, άνθρωποι δακρυσμένοι αναζητώντας δικαιοσύνη, έντονη μαθητική και φοιτητική παρουσία τιμώντας τους συμφοιτητές τους που ποτέ δεν επέστρεψαν στις αίθουσες διδασκαλίες, άνθρωποι που έβαζαν τη θέση τους στη θέση των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους και συμπολίτες μας που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα των μεταφορών και της υγείας όπως άλλωστε για την γενικότερη κατεύθυνση φτωχοποίησης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, όπως άλλωστε δήλωναν τα συνθήματα αλλά και τα πανό των παρευρισκόμενων.

Στη απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν ενεργά η ΑΔΕΔΥ, το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης, οι Γυναίκες Δ.Ο.Υ Ξάνθης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ξάνθης, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, όπως επίσης και οι νοσοκομειακοί ιατροί.

Οι ομιλητές έδωσαν μεγάλο βάρος στις ομιλίες τους στο γεγονός στα Τέμπη, «δίνοντας χώρο στην μνήμη να μην μετατραπεί σε λήθη» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε ενώ παράλληλα ένεκα της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας η κ. Λουκοπούλου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης υπογράμμισε ότι «είναι μία μέρα που πρέπει να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα και μια μέρα πάλης και όχι μια μέρα γιορτής».

Η κ. Μαχαιρίδου, υποψήφια βουλεύτρια Ξάνθης του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης επεσήμανε ότι «αυτή τη μέρα θρηνούμε τα παιδιά μας, τα παιδιά που τόσο άδικα χάθηκαν και λέω παιδιά μας γιατί θα μπορούσε να ήταν τα παιδιά του καθενός και καθεμιάς από εδώ». Η ίδια συνέχισε ότι «απεργούμε ώστε να λάμψει η αλήθεια σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη, απεργούμε ώστε να μην αφήσουμε κανέναν ατιμώρητο, απεργούμε για να τελειώνουμε με το “Πάμε και όπου βγει” που αντιμετωπίζουμε και εμείς στις δίκες μας δουλειές».

Αμέσως μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε δυναμική πορεία στην οποία προπορεύονταν οι μαθητές των σχολείων με τους φοιτητές και ακολουθούσαν όλοι οι υπόλοιποι. Η στιγμή κατά την οποία η πορεία δεν προχωρούσε λόγω της τεράστιας συμμετοχής καθώς και η στιγμή της ένωσης των φωνών των παρευρισκόμενων, αναδεικνύει μία κοινωνία η οποία χρειάζεται καθαρό αέρα.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…