Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ο τόπος μέσα μας»: Μία σειρά διηγημάτων με σημείο αναφοράς… το «μέσα» μας!

«Ο τόπος μέσα μας»: Μία σειρά διηγημάτων με σημείο αναφοράς… το «μέσα» μας!

0

Το βιβλίο της κας Δέσποινας Καϊτατζή -Χουλιούμη «συστήθηκε» στην Κεντρική Αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης το απόγευμα της Παρασκευής

Η ‘ξενότητα’, ο ξεριζωμός, η ετερότητα, η ταυτότητα επαναπροσδιορίζονται μέσα από τη διεισδυτική ματιά και το πολυπρισματικό πνεύμα της συγγραφέα

Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη, ΤΕΦ, ΔΠΘ, η Λέσχη Ανάγνωσης Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, το Βιβλιοπωλείο Δύο και οι Εκδόσεις Αρμός διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής 10/2 την παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Καϊτατζή -Χουλιούμη με τίτλο «Ο Τόπος Μέσα Μας» στην Κεντρική Αίθουσα Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

-Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια ΔΠΘ

-Ελένη Ευφραιμίδου – Ποιήτρια, Συγγραφέας

Την ανάγνωση αποσπασμάτων επιμελήθηκε  η Γιάννα Βογιατζοπούλου, Μέλος των Φίλων ΙΘΤΠ

Την εκδήλωση συντόνισε η Λαμπρινή Γλερίδου, φιλόλογος και υπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Λυκείου των Ελληνίδων.

Σχετικά με το βιβλίο και την εκδήλωση της παρουσίασης, η κα Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, σημείωσε στο ‘’Ε’’: «’’Ο τόπος μέσα μας’’ ‘’συστήθηκε’’ στο κοινό εμπεριστατωμένα μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης. Η κα Πηνελόπη Βουγιουκλή επιμελήθηκε την ανάπτυξη του γλωσσικού θέματος εξηγώντας το βαθύτερο νόημα των ιδιωμάτων. Δηλαδή, κατάφερε με ένα μεστό και πλήρως κατανοητό λόγο να δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα του λεκτικού πλούτου, να εξάρει τη σημαντικότητα των διαλέκτων-ιδιωμάτων. Εν συνεχεία, η κα Ελένη Ευφραιμίδου εστίασε κυρίως στο περιεχόμενο και επιχείρησε να ‘’αγγίξει’’ θέματα όπως είναι η ‘ξενότητα’, ο ξεριζωμός, η ετερότητα, η ταυτότητα, δηλαδή, όλα αυτά τα πεδία που συναποτελούν την κοινή συνισταμένη των διηγημάτων μου. Τέλος, η κα Γιάννα Βογιατζοπούλου ανέλαβε την ανάγνωση αποσπασμάτων αναδεικνύοντας τα ψυχογραφήματα που περιέχονται στο βιβλίο».

Η σημασία του τίτλου: «Ο τόπος μέσα μας»

«Ο τίτλος του βιβλίου ‘’Ο τόπος μέσα μας’’ ανάγεται σε μία πολυπρισματική έννοια. Ειδικότερα, μας καλεί να ‘’ρίξουμε’’ μία ματιά μέσα μας με κατευθυντήριες γραμμές την μνήμη και το βίωμα που εγγυώνται την συνοχή. Μέσα από δίπολα όπως είναι το σήμερα- το χθες, οι Μητροπόλεις- οι μικρές κοινωνίες της δεκαετίας του ’50 και του ’60, οι ηρωίδες καλούνται να ενώσουν την πορεία ζωής τους και τελικά να βρουν τον εαυτό τους, να φτάσουν στην αυτογνωσία. Εν προκειμένω ο τόπος δεν αποτελεί απαραιτήτως μία καθαρά γεωγραφική έννοια. Στον αντίποδα, φέρει χαρακτήρα μεταιχμιακό, ‘’αντανακλά’’ συναισθήματα, ενέχει το στοιχείο του πολιτισμού», τόνισε μεταξύ άλλων η συγγραφέας.

Η ίδια μάλιστα υπογράμμισε ότι, «όσο πλησιάζουμε τον εαυτό μας και την ανθρωπινότητά μας, ο κόσμος που δεν αλλάζει ποτέ, θα αλλάξει λίγο!»

Π. Στάντσιου: Μια όμορφη και επιτυχημένη εκδήλωση που μας κέρδισε από τα πρώτα λεπτά

Τις σκέψεις της αναφορικά με την εν λόγω βιβλιοπαρουσίαση μοιράστηκε με το ‘’Ε’’ η κα Πέπη Στάντσιου, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης. Όπως επεσήμανε: «η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της κας Δέσποινας Καϊτατζή -Χουλιούμη με τίτλο ‘’Ο Τόπος Μέσα Μας’’ ήταν ιδιαίτερα όμορφη και συνάμα επιτυχημένη. Στην Κεντρική Αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων συγκεντρώθηκαν περίπου 70 άτομα. Μας ‘’κέρδισε’’ από τα πρώτα κιόλας λεπτά η αμεσότητα που αποτέλεσε και τη λογική απόρροια της βιωματικής αφήγησης. Η παρακολούθηση των γεγονότων και ακολούθως η μετάβαση από το ένα θέμα στο άλλο συντελέστηκε με τρόπο γλαφυρό και συνάμα εύληπτο δίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να λησμονήσουμε να πούμε ένα ‘’ευχαριστώ’’ στις κυρίες: Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, Ελένη Ευφραιμίδου, Γιάννα Βογιατζοπούλου και Λαμπρινή Γλερίδου για την ιδιαίτερη συμβολή τους στην παρουσίαση του βιβλίου».

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…