Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική θύελλα στο δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων για το τεχνικό πρόγραμμα

Πολιτική θύελλα στο δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων για το τεχνικό πρόγραμμα

0

89 νέα και συνεχιζόμενα έργα με προϋπολογισμό 9. 927.923 ευρώ

 

Ο Κριτσίνης ψήφισε το προφορικό τεχνικό πρόγραμμα του …Τσολακίδη.

Τσολακίδης: «Το τεχνικό πρόγραμμα είναι στοχευμένο για προεκλογικά ρουσφέτια»

 

 

Έντονη πολιτική χροιά και προεκλογικό τόνο είχε η αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων, τη Δευτέρα 17/10, με αφορμή της παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος για το 2023 από την δημοτική αρχή. Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, μείζονας και ελάσσονoς δεν στράφηκαν στα έργα που περιλαμβάνει το  τεχνικό πρόγραμμα αλλά σ’ αυτά που δεν περιλαμβάνει και αυτά παρουσιάστηκαν προφορικά ως προτεινόμενα,  χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το προεδρείο.. Μάλιστα κατά την ψηφοφορία ο κ. Τσολακίδης δήλωσε ότι καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής και ψηφίζει το δικό του ενώ το ίδιο έπραξαν οι σύμβουλο;i του και η παράταξη του Α. Κριτσίνη. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκριθεί κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα αλλά να μείνει η εντύπωση ότι  η αντιπολίτευση πράττει κατά το δοκούν παρακάμπτοντας θεσμικές διαδικασίες που ορίζει ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου.

Τεχνικό πρόγραμμα 9.927.923 ευρώ για το 2023 στον δήμο Αβδήρων

Το Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αβδήρων για το 2023 που παρουσίασε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδης ανέρχεται σε 9. 927.923 ευρώ και περιλαμβάνει 89 συνολικά έργα συνεχιζόμενα και νέα.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα(Α. Τρίτσης ,ΕΣΠΑ περιφερειας, Φιλόδημος) ανέρχονται σε 8.100.000 και τα υπόλοιπα από την ΣΑΤΑ 963.000, 201.000 ΣΑΤΑ σχολείων, Μελέτες 170.000 και Δημοτικοί πόροι 660.000 ευρώ.

Ο Κριτσίνης ψήφισε το προφορικό τεχνικό πρόγραμμα του …Τσολακίδη

Ο κ. Κριτσίνης ρώτησε γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται έργα απαραίτητα όπως η γέφυρα Βελοχωρίου, ο δρόμος στην Ρύμη και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο  Σέλερο. Απαντώντας ο κ. Τσιτιρίδης εξήγησε πως η αρμοδιότητα για την κατασκευή γεφυρών με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου από το 2019 έχει ανατεθεί στην περιφέρεια. Σ’ ότι αφορά τον δρόμο στην Ρύμη είπε πως είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ με πολλά τεχνικά και ο δήμος δεν έχει βρει πρόγραμμα να το εντάξει. Τέλος σ’ ότι αφορά την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Σέλερο ο κ. Τσιτιρίδης είπε πως έχει μισθωθεί αίθουσα διαθέτει εξοπλισμό και ανάλογα με την χρήση της θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί μια νέα. Ο κ. Κριτσίνης  δεν ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις και αντέτεινε πως η αίθουσα είναι ένα παλιό καφενείο 70 τ.μ. και δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και για τη γέφυρα ότι είχε δοθεί χρηματοδότηση 30.000 ευρώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το αμφισβήτησε ο κ. Τσιτιρίδης.

Τέλος ο κ. Κριτσίνης εξέφρασε αφ’ ενός την διάθεσή του για συναίνεση και για εποικοδομητική αντιπολίτευση ενώ είπε πως στηρίζει τις επιλογές του δημάρχου όταν πρόκειται για το καλό του δήμου κι ανέφερε τις κινητοποιήσεις για το κέντρο Υγείας, αφ’ ετέρου εξέφρασε την απογοήτευση του για την στάση του δημάρχου να μην προσκαλέσει τους επικεφαλής να πάρουν από κοινού αποφάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα. Ο κ. Τσιτιρίδης του απάντησε πως είχαν σταλεί ηλεκτρονικά προσκλήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου για την διαβούλευση όμως κανείς δεν συμμετείχε. Επ’ αυτού ο κ. Τσολακίδης είπε πως δεν είδε ποτέ το email.

Τσολακίδης: «Το τεχνικό πρόγραμμα είναι στοχευμένο για προεκλογικά ρουσφέτια»

Έντονα επικριτικός ο κ. Τσολακίδης κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι αποφεύγει την διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ότι η όλη λειτουργία του δεν διακρίνεται από δημοκρατικότητα. Είπε δε ότι  το τεχνικό πρόγραμμα είναι στοχευμένο για προεκλογικά ρουσφέτια

Ενδεικτικές ατάκες του κ. Τσολακίδη: Αποφεύγετε τη διαβούλευση σαν τον διάολο το λιβάνι..», «Δεν έχω διαπιστώσει δημοκρατικότητα», Παρουσιάζετε  έργα στον προϋπολογισμό για να δημιουργήσετε εντυπώσεις και μετά τα αποσύρατε», «Σας είπαμε για τη γέφυρα Βελοχωρίου, να την αναλάβει ο στρατός. Αν όμως γίνει πλημμύρα τι θα λέτε ότι δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα; Ρίχνετε την μπάλα στις καλένδες. Λύστε το θέμα το είχαμε δρομολογήσει να το λύσει ο στρατός».

Για τον δρόμο της Ρύμης: Τσολακίδης: «Όλοι οι δήμοι έχουν πάρει από τα προγράμματα του ορεινού όγκου εσείς τίποτε. Και 1 και 2 εκ. μπορούσατε να πάρετε για τον ορεινό οικισμό της Ρύμης. Δεν ακούτε …δεν διαβάζετε; «Το τεχνικό πρόγραμμα είναι στοχευμένο για προεκλογικά ρουσφέτια…Περιμένετε τις εκλογές για να κάνετε ένα τσιμεντάκι εδώ κι εκεί. Το πρόγραμμα δεν είναι αναπτυξιακό και δεν έχει ισορρόπη ανάπτυξη. Δεν έχει  στοχευμένη παρέμβαση. Καταψηφίζουμε και καταθέτουμε το δικό μας».

Τα 10+ έργα του κ. Βασίλη Τσολακίδη

Το πρόγραμμα που παρουσίασε προφορικά ο κ. Τσολακίδης περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα μαζί με όλα τα συνεχιζόμενα:

1)Πολυκέντρο Σέλερο 300.000 ευρώ(ΣΑΤΑ – δημοτικούς πόρους)

2)Ανάπλαση σταθμού γεωργικής έρευνας 70.000 ευρώ

3)Εδαφολογικό εργαστήριο,  30.000 ευρώ

4)Αγροτική οδοποιία,  50.000 ευρώ

5)Αποχέτευση ομβρίων, 15.000 ευρώ

6)Αναπλάσεις κτηρίων ,100.000 ευρώ

7) Ανάπλαση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής,  70.000 ευρώ

8)Επισκευές σχολείων, 50.000 ευρώ

9)Διάφορες μελέτες για παράλληλο δρόμο Σέλερο  – Σήμαντρα Σούνιο

10)Γέφυρα Βελοχωρίου

Τσολακίδης μαινόμενος…

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γαρούφας υπενθύμισε στον κ. Τσολακίδη ότι πρέπει να ολοκληρώσει όμως ο κ. Τσολακίδης του απάντησε: «Θα μιλάω όση ώρα θέλω αφού δεν βάλατε ώρα».

-Πρόεδρος: « είναι ντροπή να μην σέβεστε το δημοτικό συμβούλιο. Χρόνο βάζουμε σε όλους από την αρχή. Δεν σέβεστε τους συναδέλφους σας».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης και ενώ μιλούσε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρίτεια Κίνηση» κ. Μαλουσάρης ο κ. Τσολακίδης τον διέκοψε αφήνοντας αιχμές για την στάση του, προκαλώντας και πάλι την παρέμβαση του προέδρου που του είπε πως προσβάλει τον συνάδελφο του και το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό έδωσε την αφορμή για μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Τσολακίδη – Τσιτιρίδη για τις εκλογές.

Χαρακτηριστικές ατάκες: Τσιτιρίδης: «Εμείς θέλουμε να είσαι αντίπαλος μας …Θέλουμε να συμμετέχετε, σας περιμένουμε και του χρόνου, ελάτε…ο λαός σας έστειλε τρίτο»

Τσολακίδης: «3,5 χρόνια δεν έκανες τίποτε»

Τσιτιρίδης: «Έχουμε δημοκρατία αποφασίζουν οι πολίτες, όχι η τύχη. Βλέπουν το έργο και επιλέγουν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…