Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

0

Πρώην τουριστικό Πόρτο Λάγος
Συμπολίτης αξιοποιώντας τον καλό καιρό, κατέβηκε στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγος και πήγε για ψαράκι σε ταβέρνα.
Ενωρίτερα έκανε μια βόλτα στο άλσος, στα πεύκα, και τα βήματά του τον οδήγησαν στο ρημαγμένο και λεηλατημένο παλιό Τουριστικό περίπτερο.
Όντας ώριμης ηλικίας, θυμήθηκε τις δόξες του κτιρίου σαν αναψυκτήριο και ταβέρνα. Τότε, εκείνα τα χρόνια, αποτελούσε μια από τις πρώτες επιλογές των ξανθιωτών για κάθοδο στο λιμάνι και για μεσημεριανές ή βραδινές εξόδους  για φαγητό.
Μας ζήτησε λοιπόν να θίξουμε το θέμα της σημερινής κατάντιας κι αν μπορεί να γίνει κάτι για να ξαναλειτουργήσει το παλιό ξανθιώτικο στέκι.
Γ.Δ.


Καθαρίζουν κάθε χρόνο
Βεβαίως επαινώ δημόσια όλους όσοι με ζήλο και εθελοντική διάθεση φροντίζουν να καθαρίζουν παραλίες, άλση και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Πρόσφατο παράδειγμα το καθάρισμα του αλσυλλίου στο Πόρτο Λάγος.
Έχω όμως να πω και μία ένσταση. Δε μπορεί, χρόνια τώρα να συνεχίζεται αυτό το βιολί, κάποιοι να καθαρίζουν, οι λίγοι, και οι πολλοί να βρωμίζουν χωρίς καμία συνέπεια. Αυτό θα πρέπει πλέον να ελέγχεται. Ο έλεγχος και η επιβολή προστίμου να γίνεται σε τακτικό επίπεδο, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτε. Κάθε χρόνο θα παίζεται η ίδια πράξη κι αυτό είναι πλέον κοροϊδία.
-Ευθύνες στην αστυνομία και τους δήμους.
Γ.Δ.


Ποιος ξεφτελίζεται;
Λίγα λόγια θα καταθέσω όχι για τον βιασμό σώματος και ψυχής της 12χρονης, διότι ελέχθησαν πολλά. Κρατώ τη θλίψη και την οργή, προβληματισμένος μέρες τώρα. Προτιμώ τη σιωπή.
Όμως, η εικόνα μιας ομάδας ανδρών γυμνών, εκεί στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο, με πήγε αιώνες πίσω. Τότε που ο μεγάλος εξευτελισμός για άνδρα και γυναίκα ήταν η διαπόμπευσή τους γυμνών.
Έτσι είναι. Ο άνθρωπος που γδύνει έναν συνάνθρωπό του, τον αφήνει ολόγυμνο, τι είδους «άνθρωπος»  είναι;  Γιατί το κάνει αυτό το έσχατο μέτρο εξευτελισμού; Νιώθει ικανοποίηση;  Γελάει με τη γύμνια; Είναι σαδιστής και ηδονίζεται από την «πτώση» του γυμνού άνδρα;
Πώς μπορεί η λογική να ερμηνεύσει αυτή την πράξη; Προφανώς δεν μπορεί να φτάσει τόσο βαθιά. Τρομερό.
Προσπαθώ να δω τη σιωπή, να την φανταστώ. Τους μετέφεραν με αυτοκίνητα της στρατοχωροφυλακής στην όχθη, τους διέταξαν να βγάλουν τα ρούχα τους τα οποία κράτησαν αυτοί και τους έσπρωξαν στο νερό  να κολυμπήσουν απέναντι γυμνοί.
Δε νομίζω και ο πιο ευφάνταστος συγγραφέας να το είχε σκεφθεί αυτό.
-Ντροπή να πω;  Για ποιους; Αυτοί θα έπρεπε να ντρέπονται ψυχικά. Όχι οι μετανάστες. Οι δράστες είναι οι γυμνοί από συναίσθημα και ανθρωπισμό.
Γ.Δ.


Οι εκλογές θα είναι αμείλικτες
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας κι αυτό κάνω αρκετά χρόνια τώρα. Η διαπίστωσή μου είναι, απ’ όσα λέγονται ή εννοούνται, πως η προσεχής εκλογική αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών της Άνοιξης, θα είναι από τις πλέον σκληρές, καθοριστικές και για κάποιους χωρίς γυρισμό.
Η απλή αναλογική είναι ο χώρος της πρώτης Κυριακής κι εκεί θα φανεί τι μέλλει γενέσθαι κυρίως για τους τρεις μονομάχους.
Γι’ αυτό ο προεκλογικός αγώνας δεν θα έχει όρια, δε θα έχει κανόνες και η σύγκρουση θα γίνει με κάθε μέσον και τρόπο, χωρίς αρχές και με χτυπήματα σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς…
Γ.Δ.


Σώου στο δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων από Τσολακίδη
Έχουμε γράψει επανειλημμένως για την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης αλλά τελικά δεν είναι το μοναδικό. Για να ακριβολογούμε η εικόνα που παρουσίαζε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων στις 17/10 και στο συζήτηση του θέματος που αφορούσε το τεχνικό πρόγραμμα ήταν άκρως απογοητευτική. Μεγάλο μέρος της ευθύνης γι αυτό είχαν η ελάσσονα και μείζονα αντιπολίτευση δηλαδή ο κ. Βασίλης Τσολακίδης και ο κ. Αθανάσιος Κριτσίνης. Αντίθετα πολύ θετική η στάση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Δήμου Γαρούφα αλλά και του δημάρχου που παρότι κατηγορήθηκε για πολλά κράτησε την ψυχραιμία του απαντώντας σε όλα με ηπιότητα. Αυτός που δεν κράτησε την ψυχραιμία του ήταν ο κ. Τσολακίδης που ήταν εριστικός και προσβλητικός απέναντι στο προεδρείο αλλά και απέναντι σε συνάδελφό του, τον επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρίτεια Κίνηση» κ. Μαλουσάρη Φίλιππου , που ανέλαβε μετά την αποχώρηση του κ. Αντωνιάδη. Επέδειξε ασέβεια στον κανονισμό τονίζοντας ότι είναι επικεφαλής και θα μιλάει όσο θέλει, παρουσίασε προφορικά ένα προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα και είχε την απαίτηση να τεθεί σε ψηφοφορία.
Ο κ. Τσολακίδης ως παλαιός αυτοδιοικητικός δεν μπορεί παρά να γνωρίζει ότι οι εποχές άλλαξαν και απαιτούν όσοι ασχολούνται με τα κοινά να σέβονται τους θεσμούς, να έχουν εκτός από εμπειρία, γνώση και κατάρτιση σε πολλά αντικείμενα,  στοχευμένες προτάσεις και να πείθουν με επιχειρήματα και όχι με γενικόλογες πολιτικές φανφάρες.
Μ.Ξ.


Λόγια για τις εντυπώσεις
Αλλά και ο κ. Κριτσίνης δεν τα πήγε καλύτερα. Ο ίδιος δεν κατέθεσε πρόγραμμα αλλά ψήφισε το προφορικό πρόγραμμα του κ. Τσολακίδη προκαλώντας έκπληξη αλλά και την έκρηξη του  δημάρχου που είπε πως αυτό είναι ανήκουστο και τραγικό! Προφανώς γιατί ήθελε να πάει κόντρα στον δήμαρχο και προτίμησε να συνταχθεί πίσω από τον Τσολακίδη. Ξεκίνησε την τοποθέτησή του σαν να μιλούσε σε παρέα του σε καφενείο του  τύπου με ένα συγκαταβατικό τόνο και επέκρινε τον δήμαρχο που δεν τους κάλεσε να σχεδιάσουν όλοι μαζί το τεχνικό πρόγραμμα. Στο μεταξύ όπως ειπώθηκε παρότι είχε σταλεί σε email πρόσκληση για την διαβούλευση κανείς δεν πάτησε!
Μ.Ξ.


Για την γιορτή της αβγόφετας
Πολύς κόσμος ανηφόρισε στο Λυκοδρόμιο για να παρακολουθήσει την γιορτή της αβγόφετας. Μεταξύ αυτών ο νυν δήμαρχος κ. Τσέπελης αλλά και οι δύο πρώην Δημαρχόπουλος, Στυλιαννίδης. Και βέβαια άπαντες οι  υποψήφιοι επικεφαλής παρατάξεων και υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Και βέβαια ευχαριστήθηκαν την παραδοσιακή αβγόφετα και έδωσαν συγχαρητήρια στους διοργανωτές του «πολιτιστικού» – γαστρονομικού δρώμενου που έγινε θεσμός και αναβιώνει …τι ακριβώς; Δεν κατάλαβα επακριβώς το μήνυμα. Επιστροφή στις ρίζες τρώγοντας αβγόφετες; Συνήθως γίνεται κάποιο δρώμενο, όπως η γιορτή της σαρδέλας ή γιορτή του κερασιού, της πατάτας σε περιοχές που παράγουν τα εν λόγω προϊόντα και θέλουν να τα προωθήσουν. Το Λυκοδρόμιο τι θέλει να προωθήσει;
Το θετικό βέβαια είναι ότι λειτούργησε σαν αφορμή για να γεμίσει κόσμο το σχεδόν ερημωμένο χωριό και βέβαια μια ευκαιρία για τους πολιτικούς να κάνουν τα απαραίτητα κονέ  όπως επίσης και για τον σύλλογο που γέμισε τα ταμεία του. Και άπαντες ευχαριστημένοι!
Μ.Ξ.


Επαναφορά και συμπλήρωση
Η ηλεκτρονική εποχή αλλά και γραφή πέρα από τα πολλά καλά, κάπου-κάπου κάνει και κόλπα. «Αφαιρεί» λέξεις ακόμη και φράσεις κι αν δεν το προσέξεις την πάτησες.
Έτσι, στο χθεσινό σχόλιο για τον Παναγιώτη Λαμπαδάρη στους υποψήφιους δημάρχους υπάρχει κείμενο που «χάθηκε» γι’ αυτό και το επαναφέρουμε σήμερα.
Ολοκληρωμένο: «Παράλληλα, εδώ και λίγο καιρό, ακούστηκε το όνομα του Παναγιώτη Λαμπαδάρη, Οικονομολόγου, που διατηρεί λογιστικό γραφείο στην Ξάνθη. Επικοινώνησα μαζί του, του έθεσα το ερώτημα εάν όντως θα είναι υποψήφιος, το βεβαίωσε και μου δήλωσε πως ο δήμος χρόνια τώρα πάει προς τα πίσω, κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Γι’ αυτό και αποφάσισε, τόσο αυτός όπως και άλλοι, να δημιουργήσουν συνδυασμό για να βρει ο δήμος την πραγματική του θέση».
Γ.Δ.


Τιμήθηκαν γιατί διαπρέπουν επιχειρηματικά
Πρόσφατα όπως ήδη δημοσιεύσαμε στο φύλλο του Σαββάτου, βραβεύτηκαν δύο συμπολίτες μας με το βραβείο επιχειρηματικότητας σαν επιχειρηματίες της διασποράς.
Πρόκειται για τους Ερτζάν Καρά Οσμάν από τη Γοργόνα και τον Αχμέτ Γκάρογλου από τις Θέρμες (με καταγωγή από την Πόρτα Κιμμερίων).
Οι δύο βραβευμένοι επιχειρηματίες έχουν ιδρύσει την εταιρεία ΡΟΔΟΠΗ στη Γερμανία ενώ διατηρούν γραφεία και στην πόλη μας, στην έξοδο προς Πετροχώρι.
Γιατί η αναφορά μου; Διότι οι δύο επιχειρηματίες, αξιολογήθηκαν, κρίθηκαν και βραβεύτηκαν.
Μπράβο τους και συγχαρητήρια.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…