Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σήμερα η Γιορτή Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων

Σήμερα η Γιορτή Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων

0

Ο Ναός στην Ξάνθη επί της οδού Χατζησταύρου: Ταυτότητα και Ιστορία

 

Η γιορτή των Αγίων Αποστόλων είναι αφιερωμένη στη σύναξη των 12 Αποστόλων που επέλεξε ο ίδιος ο Χριστός για να συνεχίσουν το έργο και τη διδασκαλία του. Οι Απόστολοι αυτοί διασκορπίστηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου για να διδάξουν αλλά και να κηρύξουν τον Χριστιανισμό. Συνεπώς, με γνώμονα αυτή την αποστολή( Απόστολοι)σε κάποιες περιοχές τους καλοδέχτηκαν, ενώ σε άλλες τους καταδίωξαν επομένως το έργο τους ήταν ιδιαίτερο δύσκολο.

Οι 12 μαθητές του Ιησού ονομάστηκαν απόστολοι και μαθαίνουμε γι’ αυτούς μέσα από την Καινή Διαθήκη.

Η γιορτή είναι σταθερή. Επομένως η γιορτή των Αγίων Αποστόλων πέφτει πάντα στις 30 Ιουνίου. Φέτος (2023) πέφτει ημέρα Παρασκευή.

Ναός Δώδεκα Αποστόλων στην Ξάνθη

Ο ναός των 12 Αποστόλων βρίσκεται στη συνοικία Χατζησταύρου, η οποία ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Δημογεροντία Ξάνθης εκτιμώντας την επέκταση της πόλης καθώς και την εγκατάσταση στην περιοχή αυτή Βουλγάρων οπαδών της Εξαρχίας αποφάσισε, στις 20 Σεπτεμβρίου 1897, μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ιωακείμ Σγουρού, την ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού. Λόγω της κωλυσιεργίας των οθωμανικών αρχών, ο ναός άρχισε να ανοικοδομείται το έτος 1907 σε οικόπεδο που παραχώρησαν οι κόρες του Σταύρου Χατζησταύρου, Πολυξένη Π. Κουγιουμτζόγλου και Ευαγγελινή Κ. Μπίκα. Τελικά ο ναός αποπερατώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1954, αφού λειτούργησε για μακρό χρονικό διάστημα. Ο ναός έχει εκλεκτικό ύφος με στοιχεία νεοκλασικά αλλά και νεοβυζαντινά. Στον περίβολο του ναού υπάρχουν δύο επιτύμβιες στήλες του Σταύρου Χατζησταύρου ή Χεκίμογλου Τζαμίχα (23 Ιουλίου 1889).

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…