Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα ζωή για τη δημοτική αστυνομία

Νέα ζωή για τη δημοτική αστυνομία

0

Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο και αναβαθμίζεται η λειτουργία της

Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη Δημοτική Αστυνομία παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.  Όπως επισημάνθηκε, μετά την κατάργηση και τη δυνητική επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας παρατηρείται υποβάθμιση του θεσμού, και σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων αλλά και σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των στελεχών στο δημοτικό γίγνεσθαι. Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 3.523 δημοτικούς αστυνομικούς που υπηρετούσαν πριν από την κατάργηση επανήλθαν μόλις 1.350 άτομα.

Έτσι, οι βασικές προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών αφορούν τόσο τη στελέχωση και τη διαδικασία πρόσληψης των δημοτικών αστυνομικών όσο και την εκπαίδευσή τους, εξήγησε.

Ειδικότερα, προτείνεται η υπαγωγή στο σύστημα πρόσληψης εντός της γενικότερης   επί των προσλήψεων αρμοδιότητας του ΑΣΕΠ για λόγους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, μέσω της διενέργειας πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε η διαγωνιστική διαδικασία θα αφορά αφενός εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, αφετέρου δομημένη συνέντευξη και πρόσθετες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Παράλληλα, αμέσως μόλις συνταχθούν οι τελικοί πίνακες Και ορκιστούν οι επιτυχόντες, προτείνεται να υπάρχει υποχρεωτική παρακολούθηση ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα καταρτιστεί από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Εν τω μεταξύ, «ανοίγει» και για τους δημοτικούς αστυνομικούς το σύστημα κινητικότητας (υπενθυμίζεται πως τα σώματα ασφαλείας εξαιρούνται) μεταξύ, όμως, μόνο των υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας της Χώρας (απόσπαση και μετάταξη), προκειμένου να καλύπτονται κατεπείγουσες ή εποχικές ανάγκες των φορέων.

Πιο συγκεκριμένα, αποσπάσεις θα γίνονται για λόγους υγείας και συνυπηρέτησης, ενώ οι μετατάξεις εντός οικείου ΟΤΑ (σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας ή σε άλλους κλάδους) θα γίνονται με σαφώς προσδιορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…