Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Μουσακάς με ρεβύθια

Μουσακάς με ρεβύθια

0

-2-3 μέτριες μελιτζάνες

-Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

-250 γρ ρεβίθια

-Αλατοπίπερο

Για την σάλτσα ντομάτας:

-3 ντομάτες, αλεσμένες

-1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

-½ κοφτή κγλ κουρκουμά

-1-2 πρέζες ζάχαρη (αν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής)

-Αλατοπίπερο

-Φρέσκα φύλλα βασιλικού

Για την μπεσαμέλ:

-500 γρ  γάλα πλήρες (καρύδας ή αγελαδινό + καρύδας)

-2 κσ αλεύρι

-1,5 κσ βούτυρο (της επιλογής μου)

-2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο

-Αλάτι

-Άσπρο πιπέρι

-100 γρ τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)

-50 γρ γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)

-Γλυκό πιπέρι, πάπρικα

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε αλατισμένο νερό αποβραδίς. Το επόμενο πρωί τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε με άφθονο νερό. Αφού πάρουν βράση, πετάμε το νερό, βάζουμε άλλο και σιγοβράζω για 1,5-2 ώρες ωσότου γίνουν τρυφερά και λιώνουν στο στόμα. Σουρώνουμε, αλατίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Σιγοβράζουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες σε μέτρια φωτιά ώσπου να δέσει η σάλτσα  και την αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, την ζάχαρη (αν χρειάζεται), το αλατοπίπερο και τα φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο τις μελιτζάνες που έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες και όταν τελειώσουμε αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ λιώνοντας σε μέτρια φωτιά το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά ζύμη. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε διαρκώς ωσότου ενσωματωθεί. Μόλις αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι, το άσπρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο κι αν επιθυμούμε την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε την μπεσαμέλ μέχρι να γίνει χλιαρή και να μην μπορεί να σχηματίσει κρούστα.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις μελιτζάνες, συνεχίζουμε με τα βρασμένα ρεβίθια και τελειώνουμε με την ψημένη σάλτσα ντομάτας. Στο τέλος, στρώνουμε την μπεσαμέλ, καλύπτουμε την επιφάνεια του μουσακά με την γαλέτα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την πάπρικα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 45’-50’ ωσότου σχηματιστεί κρούστα στον μουσακά και πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Όταν κρυώσει ελαφρά, σερβίρουμε με το κουτάλι.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

-300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις -150 γρ. κακάο -2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ -400 γρ. ζάχα…