Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δίχασε ξανά το Πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη

Δίχασε ξανά το Πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη

0

Τα κόμματα δεν παραμέρισαν τις διαφορές τους – Τι ειπώθηκε στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

Χ. Ζεϊμπέκ: «Ένα ευχολόγιο που θα μείνει στα συρτάρια»

Μ. Μπουρχάν: «Νέες τεχνολογίες, έργα υποδομής, πρωτογενής τομέας και τουρισμός»

 

 

Το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλεια της Βουλής. Ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων με εμφανή τη διάθεση ανάδειξης των γενικότερων ιδεολογικών και άλλων διαφορών τους, γεγονός που επισκίασε τη συνεδρίαση αλλά και ανέδειξε την έλλειψη πολιτικής βούλησης του πολιτικού κόσμου να έχει κοινή, υπερκομματική στάση.

Τι είπαν τα κόμματα για το Πόρισμα της Διακομματική για την ανάπτυξη της Θράκης  

mpakogianniΜιλώντας η πρόεδρος της Διακομματικής Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε «Έγινε σημαντική προσπάθεια για να καταλήξουμε σε ένα κοινό κείμενο. Συστάθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων για να συμβάλει στη σύνταξη ενός κοινού προσχεδίου. Όμως, παρά τον έναν και πλέον χρόνο, δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα κοινό κείμενο». Και αφού πρόσθεσε ότι «οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης δεν επιθυμούσαν ένα κοινό ενιαίο κείμενο», επέμεινε στο να δώσει τόνο αισιοδοξίας για μελλοντική αλλαγή του κλίματος: «Η Θράκη μάς ενώνει, διότι τις ίδιες ευαισθησίες έχουμε όλοι και είναι σκόπιμο, για τα πολλά χρόνια που έρχονται –που αυτό το πόρισμα θα αποτελεί τον μπούσουλα για τις πολιτικές της όποιας κυβέρνησης έρθει στην Ελλάδα– αυτό το πόρισμα να είναι μια βάση για να ξέρουνε πώς θα κινηθούν». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικώς ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε μεν ότι υπάρχει ανάγκη για επίτευξη συναινέσεων, πλην όμως επικαλούμενος την πολιτική της Ν.Δ. σημείωσε: «Κακά τα ψέματα, δεν ελπίζαμε ποτέ ότι θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνίες, γιατί ξεκινάμε από πολύ σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές». Στις διαφορές των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ με τις πολιτικές της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Μ. Κατρίνης, αν και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πεδία στα οποία οφείλουμε να αναζητήσουμε κοινό βηματισμό». Σε παρέμβασή του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο ξεχωριστό πόρισμα που κατέθεσε το κόμμα του, τονίζοντας: «Κινείται σε αντίθετη διαμετρικά κατεύθυνση από τα πανομοιότυπα σχεδόν πορίσματα» των άλλων κομμάτων. Για «ολοκληρωμένο πρόγραμμα» του ΜέΡΑ25 όσον αφορά την ανάπτυξη και της Θράκης έκανε λόγο ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ σε παρέμβασή του εκ μέρους της Ελλ. Λύσης ο Κ. Μπούμπας μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί «πολιτοφυλακή στη Θράκη».

Χ. Ζεϊμπέκ: ‘Ένα ευχολόγιο που θα μείνει στα συρτάρια»

Επί της έκθεσης τοποθετήθηκαν με ομιλίες τους στην Βουλή οι  Βουλευτές Ξάνθης,  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ΚΙΝΑΛ κ. Μπαράν Μπουρχάν. Ειδικότερα  ο κ. Ζεϊμπέκ εξέφρασε την άποψη ότι το Πόρισμα θα παραμείνει ένα ευχολόγιο στα συρτάρια των Υπουργείων: «Η Θράκη και η χώρα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης με μια προοδευτική και θαρραλέα κυβέρνηση, που θα δώσει λύση στα προβλήματα των πολιτών μακριά από διακρίσεις και ανισότητες, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία»Επίσης σημείωσε ότι: «Εμείς δεν αρκούμαστε σε έναν κατάλογο έργων χωρίς προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα. Στόχος μας είναι να γίνει η Θράκη ελκυστική για κατοίκηση, εργασία και επιχειρηματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας αποτελούν πλούτο και όχι πρόβλημα και ανέφερε μια σειρά προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Μεταξύ αυτών ανέφερε: Τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων της Θράκης με τις χρηματοδοτήσεις του εργοδοτικού κόστους 12% για τα έτη 2010-2015, την ταχύτερη απόδοση της “κορωνοενίσχυσης” των καπνοπαραγωγών, το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού του Αγίου Κωνσταντίνου στα σύνορα Ελλάδας- Βουλγαρίας, με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, την ανάδειξη των στενών του Νέστου με την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θράκης

Στο σκέλος των θεσμικών ζητημάτων του Πορίσματος αναφέρθηκε: «Στην άσχημη κατάσταση των υποδομών των μειονοτικών σχολείων και κυρίως του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης για το οποίο απαιτείται νέο κτίριο

  • την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης, μέσω της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του τουρκόγλωσσου προγράμματος
  • την αδιαφορία της ΝΔ για την μειονοτική εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στις 20000 προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν προέβλεψαν ούτε μια πρόσληψη εκπαιδευτικών μειονοτικού προγράμματος ΠΕ73
  • την ανάγκη για πλήρη κατάργηση της Σαρία και επίλυση του ζητήματος της ανάδειξης του Μουφτή μέσω εκλογής
  • την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως προς το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού»

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του μουσουλμανικού νεκροταφείου Πετεινού: «Το ζήτημα πήρε τεράστιες διαστάσεις στην τοπική κοινωνία και προκάλεσε την αντίδραση χριστιανών και μουσουλμάνων, λόγω της ιερότητας του χώρου. Ωστόσο, το συμβάν δεν καταδίκασαν ούτε η Νέα Δημοκρατία, η οποία στηρίζει τον Δήμαρχο, ούτε και το Κίνημα Αλλαγής.

Κατέληξε λέγοντας ότι: « Η λύση είναι να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος του Παλαιού Μουσουλμανικού Νεκροταφείου Πετεινού και να διατηρηθεί η χρήση του. Επίσης, είναι απαραίτητη μια νομοθετική επίλυση του προβλήματος της βακούφικης περιουσίας και σύντομα να γίνουν οι εκλογές στις διαχειριστικές επιτροπές για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα».

Μ. Μπουρχάν: «Νέες τεχνολογίες, έργα υποδομής, πρωτογενής τομέας και τουρισμός»

Στην ομιλία του ο κ. Μπαράν Μπουρχάν αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα της Θράκης όπως την υψηλή ανεργία, την έλλειψη υποδομών επεσήμανε: «Για να έρθει η ανάπτυξη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρειαζόμαστε πρωτίστως, έμπειρα εργατικά χέρια και γι’ αυτό τον λόγο έχω επισημάνει και τονίσει κατά το παρελθόν πως θα προσέφερε πολύ υψηλές αναπτυξιακές υπηρεσίες, η δημιουργία Τμημάτων Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εξειδίκευσης. Στην περιοχή της Θράκης όπου είναι ακόμη υψηλή η σχολική-εκπαιδευτική διαρροή και πολλά νέα παιδιά δεν μπορούν να συνεχίσουν μετά το Γυμνάσιο ή το Λύκειο τις σπουδές τους, κάτι τέτοιο θα ήταν μια σανίδα σωτηρίας αναφορικά με την προετοιμασία εξειδικευμένου προσωπικού στον στίβο της επαγγελματικής αποκατάστασης. Στα τμήματα αυτά θα παρέχεται γνώση και πρακτική κατάρτιση πάνω στα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιοχής και μάλιστα σε αυτά που τα παιδιά πρακτικά-οικογενειακά γνωρίζουν. Θα βοηθούσε πολύ άλλωστε, εάν αυτά τα τμήματα ήταν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και η ανεργία αντιμετωπίζεται και η φυγή στο εξωτερικό αλλά πρωτίστως ενδυναμώνεται η αναπτυξιακή προοπτική».

Ο κ. Μπουρχάν κατέληξε προτείνοντας: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρειάζεται όσο τίποτε άλλο, εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και στην καλλιέργεια. Αξιοποίηση παραγωγικών μονάδων που είναι αναξιοποίητες. Δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής, επανεκκίνηση στον αγροτικό και παραγωγικό τομέα της περιοχής. Πρέπει να εξειδικεύσουμε λοιπόν την καινοτομία ενισχύοντας τη γνώση. Το φωνάζω συνεχώς από αυτό εδώ το βήμα, πως απαιτείται η στήριξη σας στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τον διαρκή στυλοβάτη της Ελληνικής οικονομίας και έχει πληγεί κατάφωρα. Σε λίγο καιρό θα ανοίξουν οι πύλες της χώρας μας για την υποδοχή πλήθους ευελπιστώ τουριστών, από την Ευρώπη και όχι μόνο. Απαιτείται πρόσβαση όχι μόνο από οδικές αρτηρίες αλλά και μέσω θαλάσσιων και αεροπορικών μέσων.  Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η σύνδεση του κάθετου Άξονα με κάποιο λιμάνι είτε της Αλεξανδρούπολης είτε της Καβάλας για την εξυπηρέτηση του θαλάσσιου εμπορίου αλλά και του τουριστικού τομέα. Εγώ ο ίδιος έχω γίνει μάρτυρας της απίστευτης ταλαιπωρίας στο Τελωνείο των Κήπων, όπου οι αναχρονιστικές εγκαταστάσεις και η  έλλειψη προσωπικού καλά κρατούν. Η περιοχή χρειάζεται ένα σύγχρονο τελωνείο που να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εισροή τουριστών που αναμένουμε και φέτος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…