Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

0

48 χρόνια ειρηνικά και δημοκρατικά
Ο αναστοχασμός αυτός προήλθε από όσα καθημερινά πληροφορούμαστε για την Ουκρανία. Θάνατοι, καταστροφές, απάνθρωπη βία προς άμαχους και άλλα που κανείς ευρωπαίος κάτοικος δε μπορούσε να σκεφτεί πως θα συμβούν στον 21ο αιώνα και πως με τα όπλα θα άλλαζαν τα όρια ενός ευρωπαϊκού κράτους.
Στοχάστηκα λοιπόν μέσα από την τραγικότητα των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία, πως εμείς και η χώρα μας 48 χρόνια τώρα ζούμε και απολαμβάνουμε δύο μεγάλα αγαθά. Την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.
Ίσως επειδή περάσαμε κι εμείς πολλά με εμφύλιους και πολέμους, με δικτατορίες, λάθη τραγικά που πληρώθηκαν με αίμα και ξεριζωμούς.
Αποτελούμε σήμερα όλοι εμείς τους πλέον τυχερούς. Από  τους πατεράδες και τους παππούδες μας που γνώρισαν και έζησαν πολλά κι άσχημα.
Γ.Δ.


Πορευόμαστε προς τα μπρος
Δεν θα πρέπει να το κρύβουμε και να το αρνούμαστε. Ναι, υπήρξαμε τυχερή γενιά. Άλλοι, οι προηγούμενοι αγωνίστηκαν και τα έστησαν με κόπο και μόχθο. Εμείς, σε μεγάλο βαθμό βρήκαμε το τραπέζι μισοστρωμένο.
Σαράντα οκτώ χρόνια, μισός αιώνας κοντά, δεν είναι λίγα χρόνια. Δεν είναι βέβαια και πολλά μπροστά στην ιστορία και τη ζωή αυτής της γωνιάς. Όμως ήταν χρόνια ειρηνικά, δημοκρατικά, με υπερβολές πολιτικές, με λαϊκισμούς και εθνικισμούς, με αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.
Η Δημοκρατία όμως εδραιώθηκε, τα κόμματα αλλάζουν στην εξουσία ομαλά, οι δομές λειτουργούν, οι εκλογές είναι αδιαμφισβήτητες απ’ όλους, ο Στρατός ασχολείται μόνον με το έργο του, το ίδιο η Αστυνομία, οι ιδέες διακινούνται ελεύθερα, ο Τύπος το ίδιο και η οικονομία αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά. Η Ελλάδα μας έχει τις βάσεις της πλέον και πορεύεται προς τα μπρος μετέχοντας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Γ.Δ.


Σπανίζει;
Είναι γνωστό πως η Ιεροψαλτική είναι μια προσφορά η οποία αμείβεται με κάποιο συμβολικό ποσό στα χωριά ή με ποσό αντίστοιχο των ικανοτήτων σε Ναούς των πόλεων.
Όμως, φαίνεται πως ο αριθμός των ασχολουμένων με τον ψαλτική πως είναι μικρός διότι διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω την επί μήνες αγγελία σε εφημερίδες της Κομοτηνής για την κάλυψη της θέσης του Λαμπαδαρίου.
Συμπεραίνω ως εκ τούτου πως ή ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχουν ή οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου Ιερού Ναού είναι μεγάλες.
Γ.Δ.


Σχετικά με το Πόρισμα
Παρακολούθησα τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής την Τετάρτη που είχε σαν θέμα της το Πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη. Άκουσα αρκετούς ομιλητές από διάφορα κόμματα. Μένω στην τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και στην ουσία της επισήμανσής της πως «Το Πόρισμα θα αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την περιοχή και για τον σχεδιασμό της πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες».
Γενικώς η κυρία Μπακογιάννη απέδειξε πως κατέχει το θέμα και παράλληλα επεσήμανε πως η Επιτροπή που ορίστηκε δούλεψε σκληρά για την ολοκλήρωσή του.
Προσωπικά μένω σ’ ένα σημείο, το παρακάτω: Το Πόρισμα να μείνει πράγματι για τον σχεδιασμό της πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες και να μην πεταχτεί από την όποια επόμενη κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Προτίμηση στα τοπικά
Η περίοδος που ζούμε είναι γνωστό πως έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά αγαθών και προϊόντων όπως και η ενέργεια ν’ αυξηθούν υπερβολικά και να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στο οικογενειακό εισόδημα.
Θεώρησα απαραίτητη την εισαγωγή αυτή για ν’ απευθυνθώ προς τους αγαπητούς συμπολίτες σ΄αυτές τις δύσκολες μέρες να δείξουν πνεύμα αλληλεγγύης. Αλληλεγγύη στηρίζοντας με τις αγορές τους τόσο τα τοπικά καταστήματα αλλά και τα τοπικά παραγόμενα διάφορα είδη.
Πρόκειται για μία στήριξη που ουσιαστικά μας περιλαμβάνει όλους και η οποία την περίοδο της ευμάρειας την είχαμε αφήσει πίσω. Σήμερα όμως πρέπει να αλληλοστηριχθούμε σαν περιοχή. Δεν είναι δύσκολο, προσπαθήστε το.
Γ.Δ.


Λίγα τα κρούσματα στα σχολεία μας
Μέρες ηρεμίας από το θέμα της πανδημίας διάγουν τα σχολεία της Ξάνθης  με τα κρούσματα να έχουν μεγάλη μείωση σε 5 – 6 σε μαθητές και 2 – 3 σε εκπαιδευτικούς. Μόνο την προηγουμένη εβδομάδα ανησύχησαν οι αρχές που βρέθηκαν 10 κρούσματα σε καθηγητές. Όπως είναι γνωστό οι μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες μπήκαν πλέον στην τελική ευθεία και θέλουν να προλάβουν την ύλη αλλά και την ύλη από την τράπεζα των θεμάτων ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι και το γεγονός της απουσίας των εκπαιδευτικών λόγω καραντίνας προκαλεί καθυστέρηση στην διδασκαλία.
Πάντως γενικά η εικόνα με τον κορωνοϊό στην Ξάνθη παρουσιάζει ύφεση σε αντίθεση με την γενική εικόνα. Να θυμίσουμε ότι την Τέταρτη ανακοινώθηκε 72 θάνατοι και 369 διασωληνωμένοι. Αυτό δείχνει ότι η πανδημία επιμένει στους σκληρούς δείκτες.
Μ.Ξ.


Άσχημο εύρημα
Απομεινάρια μιας παλιάς εποχής που όμως όταν εντοπιστούν σήμερα προξενούν μια ανατριχίλα όσο να πεις. Για τις οβίδες ο λόγος που κατά καιρούς βρίσκονται στα πιο απρόβλεπτα μέρη.
Αυτό συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης στο οικόπεδο κατοικίας στον οικισμό Βελόνης στα Άβδηρα. Γυναίκα καθάριζε την αυλή της από τα χόρτα που είχαν μεγαλώσει αρκετά. Εκεί λοιπόν, ξαφνικά, χτύπησε η τσάπα της σε μεταλλικό αντικείμενο.
Παραξενεύτηκε και σιγά σιγά διαπίστωσε πως ήταν μια οβίδα. Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία η οποία και μετέβη στο σημείο ενημερώνοντας τους κατοίκους να μην την αγγίξουν, διότι μόνον ένας πυροτεχνουργός του Στρατού θα το κάνει αυτό, πράγμα που τελικά και έγινε.
Γ.Δ.


Μια γνώμη για το Μητροπολίτη
Μεταφέρω την προσωπική άποψη σημαίνοντος ατόμου της τοπικής μουσουλμανικής μειονότητας για τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.Παντελεήμονος.
Συζητώντας μαζί του για διάφορα θέματα μου είπε κάποια στιγμή την προσωπική του άποψη για τον Μητροπολίτη μας, πως πρόκειται για έναν σοβαρό ποιμενάρχη. Ο οποίος λειτουργεί με σεβασμό προς όλους τους κατοίκους, πως δεν τους διαχωρίζει και πως η εν γένει στάση και συμπεριφορά του αποτελούν βάσεις για ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών.
Μάλιστα τόνισε πως ο Μητροπολίτης δεν διαχωρίζει αλλά  καλλιεργεί με λόγια και πράξεις την ενότητα και την ειρηνική συμβίωση όλου του λαού.
-Στις σκληρές μέρες που ζούμε, τέτοια λόγια είναι βάλσαμο. Μητροπολίτα, τα σέβη μου.
Γ.Δ.


Δύο όψεις
«Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα που θα έχει η δεκαήμερη αποχή των δικηγόρων για τη νέα διάταξη που προβλέπει ότι θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμη και πλημμελημάτων, δηλαδή κλοπών, μου έλεγε χθες με το που ενημερώθηκε γνωστός επαγγελματίας συμπολίτης «αλλά εγώ και άλλοι πάρα πολλοί συμφωνούμε».
Από τη συζήτηση που είχαμε και η οποία ήταν ενδιαφέρουσα, βγήκε το συμπέρασμα πως η ουσία βρίσκεται στο αφήγημα «η αστυνομία συλλαμβάνει, τα δικαστήρια τους αφήνουν ελεύθερους». Κι έτσι οι δράστες συνεχίζουν το γνωστό παιγνίδι της νιότης μας «Κλέφτες κι Αστυνόμοι».
Ο αγαπητός συμπολίτης μου ανέφερε μάλιστα παραδείγματα ανθρώπων που έκλεψαν, λεηλάτησαν, λήστεψαν και λόγω αυτής της ατιμωρησίας ούτε μήνυση τους υποβλήθηκε.
Έθεσα το θέμα και στην πρακτική του πλευρά πως θα χρειαστούν 2-3 νέες φυλακές για να φιλοξενήσουν τόσους παραβάτες διότι δεν θα επιτρέπεται η αναστολή ποινής ή μετατροπής διότι όποιος κρίνεται ένοχος θα φυλακίζεται ως μέλος συμμορίας.
-Τι να πω. Δέχτηκα πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Πάντως η κοινωνία δέχτηκε τη διάταξη με ικανοποίηση.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…