Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2021

0

Επιτέλους έφθασε η μέρα
Σήμερα Τρίτη 30 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των άλλων θεμάτων, συνολικά 23, στο 7ο θέμα θα συζητηθεί η πρόταση για την απόδοση τιμής στον πρώην Νομάρχη Ξάνθης Κων/νο Θανόπουλο, με την ανέγερση προτομής του και με την επανέκδοση του βιβλίου του «Πορεία Αντίθετα».
Την πρόταση είχε καταθέσει η αντιπολίτευση και την αποδέχτηκε αμέσως η δημοτική παράταξη Τσέπελη. Έτσι, αναμένεται κατά τη συζήτηση ομόφωνα να γίνει αποδεκτή η εισήγηση για την έγκριση από το Σώμα, ανέγερσης προτομής του Κ. Θανόπουλου.
Θυμίζουμε πως ως Νομάρχης Ξάνθης, ο Θανόπουλος είχε εργαστεί σκληρά για να χαρακτηριστεί η Παλιά Πόλη ως Παραδοσιακός Οικισμός για να μείνει έτσι και να προστατευθεί από οικιστικές παρεμβάσεις και αντιπαροχές.
Γ.Δ.


Στρατιωτικοί- Αστυνομικοί του γλυκού νερού
Η συζήτηση χαλαρή και αναμενόμενη ως προς το περιεχόμενό της. Τι άλλο; Τα κρούσματα, τις αρνητικές αντιδράσεις κάποιων, τους θανάτους και τα πλαστά δικαιολογητικά.
Έτσι, ήταν αναπόφευκτο να αναφερθεί για αρνητές του εμβολίου και αγοραστές πλαστών πιστοποιητικών εκ μέρους Στρατιωτικών και Αστυνομικών.
Το τι ειρωνεία έπεσε, το τι χαρακτηρισμοί ακούστηκαν σε βάρος των φοβικών στρατιωτικών και αστυνομικών, δε περιγράφεται. Γέλιο αρκετό, ειρωνείες και αποδοκιμασίες των δύο μάλιστα φορέων της χώρας που απαιτούν οι συνθήκες ανδρισμό, δύναμη και αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Το «σιγά μη σκιστεί το καλσόν»  ήταν το αθωότερο των σχολίων…
Γ.Δ.


Προσπάθεια φιλότιμη;
Ομολογώ πως κατανοώ πλήρων τις φιλότιμες προσπάθειες του Χαρ. Δημαρχόπουλου να βρεθεί στην επικαιρότητα. Όπως κατανοώ και τους λόγους για να βγει από την προβληματική θέση στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό ως επικεφαλής της παράταξής του «Δήμος Πρότυπο».
Αιτία και για τις δύο αφορμές ότι ακούει από διάφορες πλευρές να «κάνει πίσω» για να επιλεγεί κάποιος άλλος ως επικεφαλής.
Βέβαια το να βρεθεί άλλος, είναι μια επιθυμία κάποιων οι οποίοι δεν έχουν ρωτήσει τη Νέα Δημοκρατία εάν εγκρίνει κάτι τέτοιο διότι Τσέπελη και Ν.Δ. οι  σχέσεις είναι σε άριστο επίπεδο, ας μην το ξεχνούν αυτό όσοι ασχολούνται με το θέμα των δημοτικών εκλογών.
Γ.Δ.


Έκλεισε μια επιχείρηση
Από προχθές, η επιχείρηση «Σαράντης» που ασχολείτο με τα γαλακτοκομικά είδη, σταμάτησε τη λειτουργία της.
Ξεκίνησε στην πόλη μας το μακρινό 1938 παρασκευάζοντας γιαούρτι και πουλώντας γάλα και αριάνι. Γενιές επί γενεών συνέχισαν ν’ ασχολούνται με το γάλα και να παρασκευάζουν εξαιρετικό γιαούρτι.
Η εμφάνιση των σύγχρονων γαλακτοβιομηχανιών ανέτρεψε τα δεδομένα, η προτίμηση των καταναλωτών άλλαξε και σιγά-σιγά οι παραδοσιακές μικρές μονάδες έκλειναν.
Μετά από 83 χρόνια παρουσίας, σταμάτησε και ο «Σαράντης»  κι έτσι το εξαιρετικό Αριάνι που παρασκεύαζε δεν θα υπάρχει πλέον.
Γ.Δ.


Αναπάντεχη εξέλιξη
Φίλος που ασχολείται με την Πολιτική, που βρίσκεται δε στον κεντρώο χώρο, μου έλεγε πρόσφατα με αφορμή τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου, το εξής.
Ως γνωστόν, μου είπε, την απλή αναλογική που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, την πρότεινε και την υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μικρά κόμματα.  Λοιπόν, αυτό το εκλογικό σύστημα, μου ανέφερε ο φίλος, είναι που θα βοηθήσει ειδικότερα και ιδιαίτερα το ΚΙΝΑΛ! Ήδη πορεύεται με αύξηση των ποσοστών του, έρχεται και ο νέος αρχηγός σε λίγες ημέρες, οι Κεντρώοι παίρνουν θάρρος, αισιοδοξούν για ένα καλό ποσοστό στις εκλογές, ακριβώς λόγω του συστήματος.
Πρόκειται για μια αναπάντεχη εξέλιξη που αλλάζει τους συσχετισμούς του εκλογικού παιγνιδιού.
Γ.Δ.


Και το όνομα αυτής «Όμικρον»
Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και αυτό το όνομα της έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αποφάσισε να δίνει ουδέτερα ονόματα στις μεταλλάξεις, χρησιμοποιώντας τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, στην προσπάθειά του να αποφύγει το στίγμα για τις χώρες στις οποίες πρωτοεμφανίζονται οι μεταλλάξεις. Μετράμε λοιπόν μεταλλάξεις: η μετάλλαξη Άλφα ήταν αυτή την οποία αρχικά όλοι ονόμασαν βρετανική μετάλλαξη, ενώ η μετάλλαξη Βήτα ήταν αυτή που είχε πρωτοεμφανιστεί στη Ν. Αφρική. Η μετάλλαξη Γάμα εντοπίστηκε αρχικά στη Βραζιλία και η μετάλλαξη Δέλτα στην Ινδία και είναι αυτή που κυριαρχεί.
Όμως όταν ήρθε η ώρα να καταλήξει στο όνομα της μετάλλαξης που εντοπίστηκε αρχικά σε χώρες της νοτίου Αφρικής, όπως η Μποτσουάνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέλεξε το Όμικρον, και όχι το Νι ή το Ξι, που ήταν επόμενα στη σειρά. Κι αυτό γιατί «το Νι (Nu, όπως θα γραφόταν με λατινικούς χαρακτήρες) μπερδεύεται εύκολα με το new (νέο)», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στους Times. «Και το Xi δεν χρησιμοποιήθηκε γιατί είναι ένα συνηθισμένο επίθετο», πρόσθεσε.
Επί της ουσίας τώρα. Δεν έχει σημασία πως την ονόμασαν αλλά ότι είναι μια νέα μετάλλαξη που έχει  προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Ακόμη δεν έχουν βγει επιστημονικά συμπεράσματα κυρίως ως προς αν την καλύπτουν τα εμβόλια. Όπως όλα δείχνουν έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να γίνει από πανδημία ενδημική νόσος όπως η γρίπη. Απ’ «Όμικρον» ως το «Ωμέγα» έχουμε πολύ δρόμο…άλλα 9 γράμματα!
Μ.Ξ.


Τα κουνούπια είναι ακόμη εδώ
Μπορεί να είμαστε στον πρώτο μήνα του χειμώνα όμως τα κουνούπια δεν λένε να μας αφήσουν σε ησυχία! Ναι, και όμως συμβαίνει. Μας το βεβαίωσαν Ξανθιώτες που συνηθίζουν να κάνουν μικρές αποδράσεις το Σαββατοκύριακο στην παραλιακή ζώνη απολαμβάνοντας τον καλό καιρό πλάι στην θάλασσα. Είναι μια τάση που υιοθετούν νέα ζευγάρια με παιδιά που αντί να αναζητήσουν κάποιο καφέ στην πόλη παίρνουν τον καφέ τους στο χέρι και κάνουν βόλτες στην παραλία του  Αη Γιάννη έως πίσω στο κάμπινγκ της Μάνδρας. Μπορεί στο βουνό η φύση να είναι απαράμιλλη αυτή την εποχή αλλά και η θάλασσα δεν πάει πίσω… Μας μετέφεραν λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά κουνούπια. Ίσως ο καλός καιρός, ίσως η υγρασία πάντως τα κουνούπια παραμένουν ζωντανά…και αρκούντως ενεργά!
Μ.Ξ.


Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Ε, και;
Διαβάζω τελευταία άρθρα και σχόλια για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας που συγκροτήθηκε με τη συνεργασία τριών κομμάτων και παρατηρώ μια αισιοδοξία στις αναλύσεις. Αισιοδοξία πως η στάση και συμπεριφορά της Γερμανικής κυβέρνησης θα είναι διαφορετική απέναντι στη χώρα μας.
Χαμογελώ πικρά για τη συνεχιζόμενη πολιτική αφέλεια που μας διακατέχει ως λαό. Ξεχνάμε δυστυχώς το βασικότερο συστατικό των διεθνών σχέσεων μεταξύ των κρατών που είναι το συμφέρον κάθε χώρας. Γνωστό είναι το ρηθέν «τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα». Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε επιτέλους ως λαός, ως πολιτικά κόμματα, για να μάθουμε να πορευόμαστε έτσι και να το αποδεχτούμε πως ήδη το έχουν αποδεχθεί εδώ και αιώνες οι άλλοι.
Γ.Δ.


Black Friday εμβολίου στη Θεσσαλονίκη!
Μία πολύ ευχάριστη ουρά σχηματίστηκε την Παρασκευή στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, παρά το βροχερό καιρό, όχι για την αγορά κάποιας ηλεκτρικής συσκευής, ή κάποιου ρούχου, λόγω Black Friday, αλλά για να κάνουν εμβόλιο, χωρίς ραντεβού!
Ήταν μία πρωτοβουλία της 4ης ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην οποία οι Θεσσαλονικείς ανταποκρίθηκαν εντυπωσιακά. Κι ενώ μπροστά στα εμπορικά καταστήματα υπήρχαν μόνο μικρές ουρές, στην… Black Friday του εμβολίου «εξυπηρετούνταν» 300 πολίτες την ώρα!
Σίγουρα αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα θα πρέπει να κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές να υλοποιήσουν κι άλλες τέτοιες έξυπνες ενέργειες που θα προωθήσουν τα εμβόλια σε μια μερίδα του πληθυσμού που είναι περισσότερο αναβλητική ή παρορμητική από το σύνολο…


Παθήματα αφελών
Πόσο αφελής και απονήρευτος μπορεί να είναι κανείς αλήθεια;
Προφανώς υπάρχει διαβάθμιση, από τους λιγότερο αφελής έως τους τελείως, οι οποίοι είναι και τα θύματα των πονηρών. Το φαινόμενο το ζούμε σχεδόν καθημερινά. Δεκάδες νεοέλληνες «πέφτουν»  θύματα αυτών που με κατάλληλο τρόπο τους ξεγελούν και τους παίρνουν τον αριθμό του λογαριασμού τους και άλλα δεδομένα και έτσι τους ξαφρίζουν τις τραπεζικές καταθέσεις.
Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει στην υπόθεση αυτή είναι η ευκολία με την οποία παραχωρούν τραπεζικά τους στοιχεία χωρίς ίχνος πονηριάς.
Ένα πρόσφατο θύμα παραχώρησε τα στοιχεία του σε άγνωστο που του τηλεφώνησε πως δήθεν θα του καταβληθεί επίδομα λόγω εμβολιασμού. Αποτέλεσμα; Του αφαίρεσε ο πονηρός του αφελή 9.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…