Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία και την γυναικοκτονία

Μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία και την γυναικοκτονία

0

Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου: «Η γυναικοκτονία είναι μια δολοφονική διάσταση της πατριαρχίας. Οι γυναικοκτονίες είναι ένα πολύ παλιό φαινόμενο αλλά δεν αναδεικνύονταν»

 

Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες δομές προστασίας   – Ενδιαφέρον του κοινού για την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών

 

Τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την έμφυλη βία και την πιο ακραία της μορφή στην γυναικοκτονία δόθηκαν από την Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Διακαίου του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου που ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση μ’ αυτό το θέμα. Με εισηγήσεις τους συμμετείχαν ο Δικηγόρος Γιάννης Πατζανακίδης και η εκπαιδευτικός Λένα Παπαδόπουλου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα μέλη ανατολικού και δυτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με αφορμή την διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κουρτίδης, ο πρώην υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο γραμματέας της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου, τα στελέχη των οργανώσεων που είχαν την πρωτοβουλία και την ευθύνη της εκδήλωσης και αρκετοί πολίτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετέχοντας με ερωτήσεις τους.

«Η γυναικοκτονία είναι μια δολοφονική διάσταση της πατριαρχίας»

Αναφερόμενη στον όρο γυναικοκτονία η  κα Καμτσίδου σημείωσε: «Η γυναικοκτονία είναι μία δολοφονική διάσταση της πατριαρχίας που αναπαράγει την τρομοκρατία σε βάρος των γυναικών, περιορίζει τα δικαιώματα και την αυτονομία τους και δεν τους επιτρέπει να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους».

Πρόσθεσε δε ότι: «είναι πολύ σωστό να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία: «Είναι πολύτιμο να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία γιατί ο όρος δείχνει ότι υπάρχουν θύματα που χάνουν τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Επειδή οι άνδρες θεωρούν ότι είναι αντικείμενα της εξουσίασης τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να της αφαιρούν και τη ζωή τους»…

«Οι γυναικοκτονίες είναι ένα πολύ παλιό φαινόμενο αλλά δεν αναδεικνύονταν»

Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή του 2021 στην χώρα μας είχαμε 14 γυναικοκτονίες. Κοινωνιολόγοι μιλούν για έξαρση του φαινομένου ωστόσο η κα Καπτσίδου που ρωτήθηκε από το «Ε» για την τα αίτια του φαινομένου εξέφρασε επιφύλαξη: «Επειδή δεν έχουμε στατιστικά δεδομένα δεν ξέρουμε αν είναι έκρηξη του φαινομένου που θα μπορούσε να οφείλεται στην ένταση των ανισοτήτων, στους αποκλεισμούς λόγω της πανδημικής κρίσης ή απλώς αυτή την στιγμή βγαίνουν στο φως  εγκλήματα  που ενδημούν παγκοσμίως και στις δυτικές κοινωνίας. Οι γυναικοκτονίες είναι ένα πολύ παλιό φαινόμενο αλλά δεν αναδεικνύονταν», πρόσθεσε.

Οι  τάσεις εξουσίας καλύπτονται από την μανδύα της αγάπης

Στο ερώτημα: «Ποιο είναι το σημάδι σε μία σχέση που πρέπει να ανησυχήσει τη γυναίκα, να την κινητοποιήσει  και πως πρέπει να αντιμετωπίσει από την στιγμή που θα έχει δεχτεί βία η κα Καμπσίδου ανέφερε μια σειρά από αντιδράσεις και λόγια – παγίδες των ανδρών που μπορούν να αποπροσανατολίσουν τις γυναίκες: ««Η τάση της εξουσίας από τον σύντροφο παίρνει πάρα πολλές μορφές. Δεν μπορεί να τις φανταστεί κανείς. Πολύ συχνά δε, καλύπτονται αυτές οι μορφές από τον μανδύα της αγάπης. «Σ’ αγαπώ», «δεν θέλω να μ’ αφήσεις», «δεν θέλω να βλέπει άλλους ανθρώπους», είναι τα λόγια που χρησιμοποιούνται.

Όταν λοιπόν ο σύντροφος δεν επιτρέπει στην σύντροφό του να έχει ένα δικό της πεδίο ανάπτυξης, όταν δεν της επιτρέπει να κάνει τις επιλογές της, να διαθέτει ένα δικό της χώρο στο εσωτερικό της σχέσης, αυτό είναι ανησυχητικό. Δείχνει ότι η σχέση είναι στηριγμένη πάνω στα πατριαρχικά πρότυπα».

Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες δομές προστασίας  

Σ’ ότι αφορά την αντιμετώπιση αυτό είναι πολύ σημαντικό είναι το θύμα να μιλήσει, να ζητήσει βοήθεια, να καταγγείλει το γεγονός και να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο. Αυτό που επισημάνθηκε επίσης ότι χρειάζεται η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να γίνουν πολύ περισσότερες από τις υφιστάμενες δομές προστασίας των κακοποιημένων γυναικών και Συμβουλευτικό Κέντρα υποστήριξης.  Ένα αντίστοιχο διεκδικεί ο Δήμος Ξάνθης.

Κλήση για βοήθεια στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

Να σημειώσουμε ότι η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που λειτουργεί 24 ώρες, 365 μέρες και δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες-θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε έναν φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας.  Το κέντρο δέχθηκε το 2020 9.288 κλήσεις – οι 6.474 αφορούσαν περιστατικά βίας. Από αυτά, 3.772 ήταν ενδοοικογενειακή βία, οι 91 κλήσεις για σεξουαλική παρενόχληση και οι 44 κλήσεις για περιπτώσεις βιασμού.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που διαχειρίστηκαν οι αστυνομικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο των προανακριτικών τους αρμοδιοτήτων το 2019 ήταν 5.221, ενώ το 2020 έφτασαν τα 5.413 (αύξηση 4%).

Αυξήθηκαν τα περιστατικά μέσα στην καραντίνα

Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των περιστατικών βίας τον Απρίλιο του 2020 (μόλις είχε αρχίσει η πρώτη καραντίνα για τον κορωνοϊό δηλαδή) – καθώς ξεπέρασαν τα 1.000, ενώ τους 3 πρώτους μήνες ήταν γύρω στις 300/μήνα. Το πρώτο πεντάμηνο του 2021 οι ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι της γραμμής SOS 15900 έχουν δεχθεί 3.497 κλήσεις, εκ των οποίων 2.376 αφορούν περιστατικά βίας. Τα 1.361 είναι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, τα 69 σεξουαλικής παρενόχλησης και 36 βιασμού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…