Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

0

Συζητήσεις
Την περίοδο αυτή με τις πυρκαγιές ακούω διάφορες συζητήσεις. Συζητήσεις για τον καιρό, για τις θερμοκρασίες, για τις φωτιές και τελευταία για το εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές από τον Μητσοτάκη. Προσπερνώ τα άλλα θέματα και μένω στις εκλογές.
Λοιπόν, εκφράζοντας προσωπικές καθαρά απόψεις έχω να πω τα εξής:  Μόνον κάποιος αφελής και με αυτοκτονικές τάσεις πρωθυπουργός θα προχωρούσε την περίοδο αυτή που καίγεται κυριολεκτικά ο τόπος, στο να κάνει εκλογές!
Απίθανο πέρα για πέρα για έναν βασικό λόγο. Θ’ αφήσουν τις φωτιές και θα τρέχουν σε πόλεις και χωριά για να μαζεύουν ψήφους; Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα και προσβλητικό για τους πολίτες.
Γ.Δ.


Τα γεγονότα καθορίζουν
Γι’ αυτούς και για άλλους πολλούς λόγους πρόωρες εκλογές δεν θα έχουμε. Πολλώ δε μάλλον όσο οι πυρκαγιές είναι σε καθημερινή βάση κυρίως στην Αττική. Πρόκειται για πολιτική αφέλεια το να το πιστεύει κανείς αυτό.
Εξάλλου προχθές  ο πρωθυπουργός προχώρησε σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο επιτελείο της κυβέρνησης. Άρα, όχι μόνο εκλογές δεν θα έχουμε πρόωρες, αλλά ούτε «δομικό»  ανασχηματισμό.
Από την άλλη βέβαια, κανένα κόμμα, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν ζητά πρόωρες εκλογές.
Άρα, ο Μητσοτάκης θα εξαντλήσει τελικά την τετραετία γιατί προς τα εκεί οδηγούν και τα γεγονότα. Τα οποία γεγονότα είναι αυτά που καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Γ.Δ.


Ανεμβολίαστοι προσοχή!
Στοιχεία συντριπτικά από το γειτονικό μας νοσοκομείο Καβάλας. Ο διοικητής του νοσηλευτικού αυτού ιδρύματος δήλωσε λοιπόν δημόσια πως το 99% των νοσηλευόμενων με COVID είναι ανεμβολίαστοι.
Το όνομα αυτού Ντίνος Κλειτσιώτης και όσα είπε, γιατί είπε αρκετά, είναι ιδιαίτερα άσχημα για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Κι αυτό, διότι παντού στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων με COVID είναι ανεμβολίαστοι. Το ίδιο δε συμβαίνει και στις ΜΕΘ.
Ο ίδιος σήμανε συναγερμό διότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται ταχύτατα και «χτυπά» τους ανεμβολίαστους. Γι’ αυτό συνέστησε, όπως οι περισσότεροι σοβαροί γιατροί, κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό.
-Τώρα, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τη ζωή τους, οφείλουν να προστατευτούν. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό.
Γ.Δ.


Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω
Το θέμα είναι γνωστό, μου το έθιξε προχθές συμπολίτης αλλά το είδα και ο ίδιος στην Εγνατία.
Πρόκειται για τους μετανάστες οι οποίοι κινούνται με τα πόδια στην Εγνατία Οδό. Η κατεύθυνσή τους είναι προς Θεσσαλονίκη και τις βραδινές ώρες η παρουσία τους είναι επικίνδυνη για τους οδηγούς διότι μπορεί να γίνει ατύχημα. Γι’ αυτό και ορισμένοι οδηγοί αναφέρουν στην αστυνομία το περιστατικό που συναντούν για να επιληφθεί αυτή.
Παράλληλα, κάποιοι άλλοι, ακολουθούν την σιδηροδρομική γραμμή, πάντα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Το τί πρέπει να γίνει είναι υπόθεση της Πολιτείας. Όπως και να’ ναι όμως, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να παρασυρθούν ή να γίνουν αίτιοι τροχαίου ατυχήματος.
Γ.Δ.


Καρντάσια, σεβασμό στην αλήθεια
Όταν η προπαγάνδα δεν έχει όρια.
Διαβάστε: Δημοσιεύσαμε στο φύλλο της Τετάρτης την αναστολή λειτουργίας 38 σχολείων στην Περιφέρειά μας. Πρόκειται για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο.
Πρόκειται για σχολεία σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.
Τα εκπαιδευτικά αυτά σχολεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους διότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός μαθητών-παιδιών.
Διαβάστε τώρα τη συνέχεια.
Ενώ τα σχολεία που κλείνουν είναι ας τα πούμε της πλειονότητας και της μειονότητας, χωρίς καμία διάκριση, έρχεται η Άγκυρα και κάνει ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων!
Δηλαδή, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιχειρεί να καταγγείλει την Αθήνα για διακρίσεις, ότι συστηματικά κλείνει μειονοτικά σχολεία και για προσπάθεια «αφομοίωσης»  και «καταπίεσης της τουρκικής μειονότητας».
Απόλυτη δηλαδή διαστρέβλωση της πραγματικότητας με αβάσιμες κατηγορίες και ψεύτικες ειδήσεις.
Γ.Δ.


Πρώτος προορισμός
Ναι, πρώτος προορισμός των βορειοελλαδιτών φέτος.
Έτσι, ο πιο δημοφιλής προορισμός που έχουν επιλέξει οι ταξιδιώτες της περιοχής μας είναι η Λήμνος.
Ναι, η Λήμνος. Κι αυτό διότι η Λήμνος είναι σχετικά κοντά, είναι όμορφο νησί, είναι και πιο οικονομικά τα εισιτήρια για τις πολυμελείς οικογένειες.
Μάλιστα, ακολουθούν στις προτιμήσεις σύμφωνα με στοιχεία η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.
Συμπολίτης που ταξίδεψε προς τη Λήμνο για διακοπές, είπε πως το πλοίο ήταν γεμάτο, ενώ σημείωσε πως η αναχώρηση γίνεται από το λιμάνι Απόστολος Παύλος της Καβάλας.
Συμπέρασμα; Ότι ο τουρισμός είναι μεγάλη υπόθεση για έναν τόπο, είναι πλούτος, είναι προοπτική ανάπτυξης.
Προφανώς χαιρόμαστε για την πρόοδο της Λήμνου, προφανέστατα όμως προβληματιζόμαστε για μας εδώ στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Εύλογες απορίες
Το θέμα των συζητήσεων στις παρέες τις μέρες αυτές ήταν και συνεχίζει να είναι οι πυρκαγιές. Για την ακρίβεια οι πάρα πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα.
Λογικά σκεπτόμενος κάποιος δυσκολεύεται να το δεχτεί αυτό ως ένα φυσιολογικό συμβάν για να το δικαιολογήσει.
Από την άλλη επειδή δεν μας διακρίνει η συνωμοσιολογική τακτική, δεν επιθυμούμε να το δούμε από τη σκοπιά αυτή.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία 100 περίπου πυρκαγιές σε μια ημέρα, είναι ένας αριθμός που δυσκολεύεσαι να τον δεχτείς ως τυχαίο.
Εξ’ αυτού δε του γεγονότος υπάρχουν αμφιβολίες, εικασίες και σενάρια για σκόπιμους εμπρησμούς, κυρίως στην Αττική.
Κατά τα λοιπά θα αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που διέταξε εισαγγελέας και τις ανακρίσεις που διεξάγει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική γι’ αυτούς που εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως εμπρηστές.
Γ.Δ.


Χωρίς πολλά τσιμπήματα το φετινό καλοκαίρι
Το φετινό καλοκαίρι είχαμε την μικρότερη όχληση από κουνούπια! Κι αυτό  επιβεβαιώνεται από τους κατοίκους παραθαλάσσιων οικισμών που άλλοτε δεινοπαθούσαν. Επίσης δεν έχουμε κανένα κρούσμα με ιό του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο ενώ έχουν βρεθεί κρούσματα μόνο σε πτηνά από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργεί κάθε τόσο η περιφέρεια στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Κι αυτό βέβαια σημαίνει ότι έγινε σωστή και στοχευμένη δουλειά και στην φάση της προνυμφοκτονίας και στην φάση της ακμαιοκτονίας. Οι ψεκασμοί και μέσα σε οικισμούς και στις επιβαρυμένες περιοχές ήταν καθημερινοί από τα ειδικά συνεργεία όπως και οι έλεγχοι και γι’  αυτό έχουμε αυτήν την καλή εικόνα.
Μ.Ξ.


Αλίμονο στις γυναίκες του Αφγανιστάν
Περισσότερο ίσως από το προσφυγικό κύμα που σίγουρα θα σκάσει στις ακτές μας το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον το δράμα που θα ζήσουν οι γυναίκες του Αφγανιστάν με την επανάκαμψη των Ταλιμπάν στην ηγεσία της χώρας. Οι μπούγκες, οι υποχρεωτικοί γάμοι μικρών κοριτσιών, η βία και η στέρηση των δικαιωμάτων που έζησαν πριν την επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα το 2001, σύντομα θα επανέλθουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε προχθές στο διάγγελμά του για την αποχώρηση από την πολύπαθη χώρα πως «οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα δώσουν έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν θέλουν να δώσουν», προσθέτοντας ότι η αφγανική ηγεσία εγκατέλειψε τη χώρα και ο αφγανικός στρατός σε πολλές περιπτώσεις δεν έδωσε καν μάχη απέναντι στους Ταλιμπάν.
Είκοσι χρόνια πολέμησαν τους φανατικούς ισλαμιστές οι Αμερικανοί, κι άλλα τόσα νωρίτερα τους Μουτζαχεντίν οι Ρώσοι, ωστόσο η ειρήνη και η ευημερία δεν εδραιώθηκαν στην άμοιρη αυτή χώρα. Η δυστυχία των ανθρώπων θα συνεχιστεί και κυρίως τα βάσανα των γυναικών. Οι δρόμοι της προσφυγιάς θα πλημμυρίσουν ξανά, οι μανάδες θα κρύβουν απεγνωσμένα τα κορίτσια τους για να τα γλυτώσουν από τους φανατικούς ισλαμιστές. Η διεθνής κοινότητα θα βρει ασφαλώς κάποιο πρόσχημα για να καλύψει μια μεγάλη τρύπα ντροπής στο χάρτη των αξιών και των κατακτήσεων του ανθρώπινου πολιτισμού…
Γ.Μ.


Ήρθε για να μείνει…
Η εμπειρία 1,5 χρόνου με κορωνοϊό έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς είτε με εμβόλιο πόσο δε μάλλον  χωρίς εμβόλιο! Εκεί που λέγαμε ότι πάμε καλά στην Ξάνθη και τα κρούσματα είναι σταθερά να’ σου και είχαμε έκρηξη στα 33 κρούσματα την Τρίτη. Βέβαια όπως μάθαμε η προσέλευση στο νοσοκομείο είναι μικρή και δεν αντιστοιχεί στην αύξηση των κρουσμάτων. Το νέο στοιχείο είναι ότι ενώ παλαιότερα οι προσελεύσεις με συμπτώματα στο νοσοκομείο ήταν σε συντριπτική πλειοψηφία άνω των 50 ετών τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων αλλά με ήπια συμπτώματα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα έχουμε δύσκολο χειμώνα και μάλιστα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι άνω των 50 να κάνουν και τρίτη δόση όπως γίνεται από τώρα στο Ισραήλ. Μεγάλο στοίχημα είναι και το άνοιγμα των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνονται οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει πολλά χρόνια και να μας ταλαιπωρεί και ότι τα μέτρα πλέον θα μας γίνουν τρόπος ζωής. Όπως η 11η Σεπτεμβρίου 2001 με την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης άλλαξε τον κόσμο σε θέματα ασφάλειας και κοινωνικής συμπεριφοράς έτσι και το 2020 η επέλαση του κορωνοϊού άλλαξε τον κόσμο στα αντίστοιχα θέμα περιορίζοντας και την προσωπική ελευθερία καθώς τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.
Μ.Ξ. 


18 – 8 – 2021 πρόσωπα

Λέξεις

 

Ήρθε για να μείνει…

Η εμπειρία 1,5 χρόνου με κορωνοϊό έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς είτε με εμβόλιο πόσο δε μάλλον  χωρίς εμβόλιο! Εκεί που λέγαμε ότι πάμε καλά στην Ξάνθη και τα κρούσματα είναι σταθερά να’ σου και είχαμε έκρηξη στα 33 κρούσματα την

Τρίτη. Βέβαια όπως μάθαμε η προσέλευση στο νοσοκομείο είναι μικρή και δεν αντιστοιχεί στην αύξηση των κρουσμάτων. Το νέο στοιχείο είναι ότι ενώ παλαιότερα οι προσελεύσεις με συμπτώματα στο νοσοκομείο ήταν σε συντριπτική πλειοψηφία άνω των 50 ετών τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων αλλά με ήπια συμπτώματα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα έχουμε δύσκολο χειμώνα και μάλιστα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι άνω των 50 να κάνουν και τρίτη δόση όπως γίνεται από τώρα στο Ισραήλ. Μεγάλο στοίχημα είναι και το άνοιγμα των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνονται οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει πολλά χρόνια και να μας ταλαιπωρεί και ότι τα μέτρα πλέον θα μας γίνουν τρόπος ζωής. Όπως η 11η Σεπτεμβρίου 2001 με την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης άλλαξε τον κόσμο σε θέματα ασφάλειας και κοινωνικής συμπεριφοράς έτσι και το 2020 η επέλαση του κορωνοϊού άλλαξε τον κόσμο στα αντίστοιχα θέμα περιορίζοντας και την προσωπική ελευθερία καθώς τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.

Μ.Ξ. 

 

Χωρίς πολλά τσιμπήματα το φετινό καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι είχαμε την μικρότερη όχληση από κουνούπια! Κι αυτό  επιβεβαιώνεται από τους κατοίκους παραθαλάσσιων οικισμών που άλλοτε δεινοπαθούσαν. Επίσης δεν έχουμε κανένα κρούσμα με ιό του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο ενώ έχουν βρεθεί κρούσματα μόνο σε πτηνά από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργεί κάθε τόσο η περιφέρεια στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Κι αυτό βέβαια σημαίνει ότι έγινε σωστή και στοχευμένη δουλειά και στην φάση της προνυμφοκτονίας και στην φάση της ακμαιοκτονίας. Οι ψεκασμοί και μέσα σε οικισμούς και στις επιβαρυμένες περιοχές ήταν καθημερινοί από τα ειδικά συνεργεία όπως και οι έλεγχοι και γι’  αυτό έχουμε αυτήν την καλή εικόνα.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …