Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν κινδυνεύει το νοσοκομείο από τις αναστολές στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Δεν κινδυνεύει το νοσοκομείο από τις αναστολές στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

0

Πάνω από 90% οι εμβολιασμένοι γιατροί και πάνω από 75% το νοσηλευτικό προσωπικό – Λίγες οι αναστολές

 

Μέχρι τέλος του μήνα παραχώρηση ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ξάνθης

 

Καθησυχαστικοί αλλά όχι εφησυχαστικοί για την γενική εικόνα της πανδημίας στον νομό μας αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, εν’ όψει μάλιστα και της 1ης Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς και θα ισχύσει ο νόμος με τις αναστολές, εμφανίζονται τόσο η διοικητική αρχή όσο και οι γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης. Αμφότεροι δε διαψεύδουν την πληροφορία που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης Α. Καραδέδος που αναφέρεται σε 17 γιατρούς ανεμβολίαστους στο νοσοκομείο,  ένας αριθμός που αν ισχύει θέτει σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία του νοσοκομείου. Ωστόσο τόσο από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών όσο και από την πλευρά της διοίκησης δεν δίνεται ο ακριβής αριθμός των ανεμβολίαστων γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού παρά μόνο κατά προσέγγιση σε ποσοστά,  αφ’ ενός γιατί είναι ευμετάβλητος αφού καθημερινά αλλάζει (υπονοώντας ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί) αλλά και γιατί υπόκεινται στον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως υποστηρίζουν.

Πάνω από 90% οι εμβολιασμένοι γιατροί στο νοσοκομείο και πάνω από 75% το νοσηλευτικό προσωπικό – Λίγες οι αναστολές

Αυτά είναι τα ποσοστά που δίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Γιώργος Γεωργίου για το νοσοκομείο Ξάνθης καθώς επίσης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης, για όλα τα νοσοκομεία της ΑΜΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες  παρατηρείται κινητικότητα και όλο και περισσότεροι σπεύδουν να εμβολιαστούν ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι θα τεθούν σε αναστολή και θα στερηθούν μισθό και ασφάλιση για όσο χρόνο παραμείνουν. Πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των αναστολών θα είναι πολύ μικρός και θα αναπληρωθούν με 3μηνες συμβάσεις, ενώ εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει  θέμα δυσλειτουργίας στο νοσοκομείο.

45 νοσηλευόμενοι στον νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης  

Την εικόνα της πανδημίας στην περιφέρεια αλλά και στον νομό μας ειδικότερα μας περιέγραψαν αντίστοιχα ο κ. Βενετίδης και ο κ. Γεωργίου. Ειδικότερα ο κ. Βενετίδης σημείωσε: «Παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης. Είμαστε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου.  Αυτή την στιγμή έχουμε 45 νοσηλευόμενους αλλά όχι στην ΜΕΘ ενώ πριν έξι μόνο μέρες είχαμε 25.Γενικά από τις 20 Ιουλίου έχουμε αύξηση και πιο πολύ στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη που έχουν τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση».

Η μετάλλαξη Δέλτα προτιμά του νέους

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας επικεντρώνεται στην ηλικία των νοσούντων. Όπως αναφέρει ο κ. Βενετίδης: « Αυτό το κύμα που είναι με μετάλλαξη Δέλτα αφορά περισσότερο τις μικρές ηλικίες. Νοσούν 17χρονοι και 20χρονοι. Αντίθετα τα προηγούμενα κύματα αφορούσαν ηλικίες άνω των 50 ετών». Καταλήγοντας ο κ. Βενετίδης χαρακτήρισε ελεγχόμενη την κατάσταση στην περιφέρειά μας ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αναφορικά με την πορεία της πανδημίας τον χειμώνα: «Αποτελεί μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων. Επίσης ήδη συζητιέται και 3η επαναληπτική δόση για τις  ευπαθείς ομάδες και άνω των 50 ετών».

Το εμβόλιο ασπίδα από την βαριά νόσηση

«Διαχειρίσιμη» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ξάνθη παρά την σταθερή αύξηση των κρουσμάτων και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Γεωργίου: «Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα. Η κατάσταση στην Ξάνθη είναι διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη. Ωστόσο είμαστε επιφυλακτικοί γιατί είμαστε σε μια γκρίζα ζώνη. Υπάρχει αραιή προσέλευση στο νοσοκομείο μας με ήπια συμπτώματα. Έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις νόσησης εμβολιασμένων αλλά με ήπια συμπτώματα. Το εμβόλιο είναι μια ασπίδα από την βαριά  νόσηση».

Μέχρι τέλος του μήνα παραχώρηση ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ξάνθης

Τέλος όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου και επιβεβαιώνεται από πηγές του νοσοκομείου, δρομολογείται λύση στο οξύ πρόβλημα της μεταφοράς των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο καθώς το ΕΚΑΒ δεν τις αναλαμβάνει. Απομένουν κάποια διαδικαστικά θέματα για την παραχώρηση ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο με πλήρωμα, μέχρι  τέλος του μήνα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…