Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Υπό σχεδιασμό Αθλητικό Κέντρο τένις με το όνομα «Λάζαρος Στάλιος»

Υπό σχεδιασμό Αθλητικό Κέντρο τένις με το όνομα «Λάζαρος Στάλιος»

0

Ο Δήμος Ξάνθης τιμά τον πρωταθλητή τένις με καταγωγή από την Ξάνθη. Επίσκεψη του υιού του Πέτρου Στάλιου στο Δημαρχείο

 

 

Δώρισε κύπελλα από αγώνες του πατέρα του  – Χώμα από το Rolland Garros του δώρισε αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης

 

 

Οι βάσεις για την προώθηση του αθλήματος της αντισφαίρισης (τένις) στον απόηχο των μεγάλων επιτυχιών του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη, τέθηκαν και στην Ξάνθη αξιοποιώντας ένα σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα, να έλκει την καταγωγή του από την πόλη μας ο πρωταθλητής και διεθνούς κλάσης τενίστας Λάζαρος Στάλιος που έκανε σπουδαία καριέρα κατά την δεκαετία του 1930 έως το 1963 οπότε και αποσύρθηκε. Η οικογένεια Στάλιου είναι γνωστή στην Ξάνθη για την ισχυρή οικονομική της θέση και την κοινωνική της προσφορά.

Μια πρωτοβουλία της ομάδας πολιτισμού και αθλητισμού

Αυτή την πτυχή της ιστορίας του μέλους της οικογένειας Στάλιου που αποτελεί και  ιστορία του ελληνικού τένις την έβγαλε στο φως η έρευνα της άτυπης ομάδας που ασχολείται με θέματα πολιτισμού και αθλητισμού και κάνει προτάσεις στον δήμο. Η ομάδα ήρθε λοιπόν σε επαφή με τον μοναχογιό του Λάζαρου Στάλιου, Πέτρο Στάλιο, πρωταθλητής και ο ίδιος σε τρία συνεχόμενα πανελλήνια πρωταθλήματα,  ο οποίος δέχτηκε με χαρά να δωρίσει κύπελλα του πατέρα του στον δήμο και να συνδράμει στην όποια προσπάθεια του δήμου για ανάπτυξη του αθλήματος.  Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στάλιος συνοδευόμενος από τα μέλη της ομάδας, κυρίους, Δημήτρη Γκαγκαλίδη, Γιάννη Διαφωνίδη, Γιώργο Μπατζακίδη, Κώστα Μαυρομάτη, επισκέφτηκαν το δημαρχείο της πόλης όπου τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης με τους αντιδημάρχους Μανώλη Φανουράκη , Μπεκήρ Ογλού Σουά και την γραμματέα του δήμου Σοφία Ψωμά.

Ο δήμος σχεδιάζει αθλητικό κέντρο με γήπεδα τένις  – Θα φέρει το όνομα «Λάζαρος Στάλιος»

Σ’ ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την γνωριμία με τον κ. Στάλιο και μίλησε με θερμά λόγια για την οικογένειά του και το κοινωνικό της αποτύπωμα στην Ξάνθη. Σημείωσε δε πως είναι μια ευτυχής συγκυρία καθώς ο δήμος ζήτησε και αναμένει την παραχώρηση ενός οικοπέδου από τον ΟΑΕΔ στο οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει γήπεδα του τένις  και υποδομές προδιαγραφών για να φιλοξενήσει πανελληνίους και παγκόσμιους αγώνες. Υπογράμμισε δε πως αυτό το έργο θα φέρει το όνομα «Λάζαρος Στάλιος» και πως μ’ αυτό τον τρόπο ο δήμος Ξάνθης θα τιμήσει τον πρωταθλητή πατέρα του, θα αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα και θα αναδείξει όλο το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής και της αθλητικής καριέρας του Λάζαρου Στάλιου, δίνοντας ένα ακόμη έρεισμα στους νέους και τις νέες του δήμου να ασχοληθούν με το άθλημα. Απ’ την πλευρά του ο κ. Στάλιος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση του για την τιμή στον πατέρα του και δήλωσε αρωγός σε κάθε προσπάθεια του δήμου που θα αποσκοπεί στην εμπέδωση και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Ο Πέτρος Στάλιος δώρισε κύπελλα από αγώνες του πατέρα του στον δήμο Ξάνθης

Στην συνέχεια ο ιδρυτής της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και μέλος της ομάδας κ. Γιάννης Διαφωνίδης δώρισε στον κ. Στάλιο δύο βιβλία που αποτυπώνουν την ιστορική και πολιτισμική  ταυτότητα της περιοχής, ενώ ο κ. Στάλιος δώρισε στον δήμο κύπελλα που κέρδισε ο πατέρας του στους πολυάριθμους αγώνες του, μαζί με την πλακέτα όταν ανακηρύχτηκε Βαλκανιονίκης το 1932. Ιδιαίτερη στιγμή όταν ο κ. Στάλιος έδειξε στους παρευρισκόμενους μια φωνογραφία του πατέρα του με τον παγκόσμιο Γερμανό πρωταθλητή Φον Κραμ και διηγήθηκε την ιστορία πως αυτή η φωτογραφία έσωσε το σπίτι τους από την επίταξη κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη και πως βοήθησε στην επιβίωση της οικογένειας τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Μια ιστορία που έχει δημοσιεύσει το «Ε» όπως  την κατέγραψε ο συλλέκτης  – ερευνητής Κώστας Μαυρομάτης με τίτλο: «Λάζαρος Στάλος: «Ένας θρύλος του ελληνικού τένις με καταγωγή απ’ την Ξάνθη» ( φύλλο 7/1/2021).

Χώμα από το Rolland Garros από τον αντιδήμαρχο Μανώλη Φανουράκη

Ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης επεφύλαξε μια έκπληξη στον κ. Στάλιο καθώς του δώρισε …χώμα από το Rolland Garros που έφερε από την πρόσφατη επίσκεψη του στο Παρίσι όπου παρακολούθησε τον τελικό αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο κ. Στάλιος δεν έκρυψε την χαρά του για το ιδιαίτερο αυτό δώρο και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φανουράκη και τον δήμαρχο κ. Τσέπελη για την υποδοχή και τα δώρα τους και την τιμή στον πατέρα του και τον ίδιο.

Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία

«Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί εισέρχονται στη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή ένας Γερμανός Λοχαγός με μια ομάδα στρατιωτών ήρθε με διαταγές να επιτάξει το αρχοντικό Στάλιου. Οι Γερμανοί άρχισαν να λεηλατούν το σπίτι, να πετούν έξω τα έπιπλα και να ψάχνουν για πολύτιμα αντικείμενα προς λαφυραγώγηση. Σε κάποιο σημείο κοντά στις εσωτερικές σκάλες, ο Γερμανός Λοχαγός πρόσεξε σε μια φωτογραφία του Λάζαρου Στάλιου με τον Γερμανό πρωταθλητή αντισφαίρισης, Γκόντφριντ φον Κραμ, και μάλιστα, με ιδιόχειρη αφιέρωση στον ίδιο, στα Γαλλικά. Κατάπληκτος ο Λοχαγός απευθύνθηκε στη μητέρα του Λάζαρου Στάλιου, να του πει ποιος ήταν αυτός δίπλα στον πρωταθλητή τους. Η μητέρα του, σε άπταιστα Γερμανικά, του απάντησε πως ήταν ο γιος της. Αφού κατέφθασε και ο ίδιος ο Λάζαρος Στάλιος, ο εντυπωσιασμένος Γερμανός Λοχαγός, σε στάση προσοχής και με δέος, τον ρώτησε αν μπορούσαν να παίξουν μαζί μια παρτίδα τένις,  καθώς το θεωρούσε μεγάλη τιμή να παίξει με κάποιον που είχε συναγωνισθεί με τον πρωταθλητή τους. Ο Λάζαρος Στάλιος, ασυμβίβαστος και αγωνιστής από τη φύση του, δε σκέφτηκε ούτε στιγμή να χαριστεί στον Γερμανό αξιωματικό, αν και δεν ήξερε ποια θα ήταν η αντίδρασή του σε μια αναμενόμενη ήττα. Έπαιξαν δύο σετ και, όπως ήταν φυσικό, κέρδισε και τα δύο με 6 -0!  Ο Γερμανός αξιωματικός εξετίμησε το αγωνιστικό πνεύμα του Λάζαρου Στάλιου και τελικά, επιτάχθηκε μόνον ο πρώτος όροφος της οικίας,  όπου στεγάστηκε νοσοκομείο. Στην οικογένεια επετράπη να διαβιεί στο υπόλοιπο σπίτι, και μάλιστα, σιτιζόταν από το συσσίτιο του νοσοκομείου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…