Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

0

Παράλογη συμπεριφορά
Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά οι αλήθειες πρέπει να λέγονται και κυρίως να μην κρύβονται.
Τα νούμερα για το νομό μας είναι απογοητευτικά. Στο νομό μας συνολικά έχουν εμβολιαστεί με μια δόση το 30,23%  των κατοίκων. Παράλληλα μόνον το 20,13% έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια.
Ποσοστά τραγικά, μικρά, ποσοστά που αποδεικνύουν πως εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία, θα έχουμε δεκάδες ακόμη νεκρούς.
Στατιστικά λοιπόν το ένα τρίτο έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και τα υπόλοιπα δύο τρίτα ζουν μακαρίως με τον κίνδυνο να νοσήσουν.
Πρόκειται για μια παράλογη συμπεριφορά των συμπολιτών που δεν αιτιολογείται με τίποτε.
Μάλιστα όταν πρέπει τουλάχιστον το 50% των κατοίκων να εμβολιαστεί.
Γ.Δ.


Είκοσι αστυνομικοί για.. έναν συζυγοκτόνο!
Πολλά πράγματα στην χώρα μας έτσι όπως συμβαίνουν είναι να σε τρελαίνουν.
Έβλεπα λοιπόν στο δελτίο ειδήσεων των καναλιών την προσαγωγή στον εισαγγελέα-ανακριτή του συζυγοκτόνου της υπόθεσης στα Γλυκά Νερά.
Έμεινα με ανοιχτό το στόμα με την εικόνα είκοσι ένοπλων και μη αστυνομικών να έχουν στη μέση με αλεξίσφαιρο γιλέκο για να προστατέψουν τον δολοφόνο!
Μετά άρχισα να γελάω ειρωνικά και να σκέφτομαι πόσο της υπερβολής λαός είμαστε.
Τόσος αριθμός αστυνομικών ούτε στον Κουφοντίνα δεν υπήρχε. Πράγματι έχει δίκιο αυτός που είπε πως μας χαρακτηρίζει η υπερβολή και η ανοησία.
Αυτός ο αξιωματικός που έδωσε αυτήν την εντολή για είκοσι άτομα, είναι ακόμη αξιωματικός; Δεν πήγε σπίτι του;
Γ.Δ.


Πόρτο Λάγος
Ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς δεν έχει το ανάλογο ενδιαφέρον της Πολιτείας είναι το λιμάνι του Πόρτο Λάγος.
Ένα λιμάνι στα όρια της εγκατάλειψης σήμερα και της απαξίωσης. Ένα λιμάνι που «πνίγεται» ανάμεσα στα εμπορικά και τουριστικά λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.
Ένας χώρος που έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, παρότι έχει μεγάλη προϊστορία, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, ελάχιστο μέλλον.
Το Πόρτο Λάγος ζει με οξυγόνο πλέον, ενώ παράλληλα στερείται του κρατικού και Περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Γ.Δ.


Πόρτο Λάγος ΙΙ
Η περίπτωση «Λιμάνι Πόρτο Λάγος» μας πάει χρόνια πίσω. Μας οδηγεί στον βουλευτή της ΕΡΕ Τριαντάφυλλο Μιχαηλίδη. Ο οποίος ήταν αυτός που μαζί με άλλους φορείς είχε πραγματικό και μεγάλο ενδιαφέρον γι’αυτό.
Επί των ημερών του η κίνηση στο λιμάνι ήταν μεγάλη, το Λάγος είχε ζωή, είχε υπηρεσίες, είχε τα καράβια που πηγαινοερχόταν κάθε ημέρα.
Από το λιμάνι δούλευαν τα καταστήματα, οι ναυτεργάτες είχαν τις οικογένειές τους, υπήρχε κίνηση.
Ακολούθησαν κι άλλοι μετά τον Τρ. Μιχαηλίδη, βοηθούσε το Επιμελητήριο, η κατάσταση ήταν καλή μεν αλλά φθίνουσα διότι είχε δοθεί βαρύτητα από τις κυβερνήσεις σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.
Ακολούθησε η οικονομική κρίση και η αποβιομηχάνιση και η αυλαία, δυστυχώς, έπεσε.
Τώρα, θα πρέπει να ξεκινήσουν όλα από την αρχή, με σχέδια και μελέτες. Είναι κρίμα το Λάγος να χαθεί.
Γ.Δ.


Μετάνιωσε ο Ζάεφ
Αφού ζόρισαν τα πράγματα με την αντίδραση της Αθήνας μετανιωμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για το διπλωματικό πρόβλημα που δημιούργησε από μια τουλάχιστον άστοχη ανάρτηση όπου παρέλειψε τον γεωγραφικό όρο του ονόματος της χώρας του αθετώντας την συμφωνία. Πιθανότατα πάνω στον ενθουσιασμό του για την ομάδα της χώρας του που έπαιζε στο Euro 2021 είπε να καλοπιάσει τον ακροατήριο που έχει πιο εθνικιστικές θέσεις στην χώρα του. Αλλά γρήγορα κατάλαβε πως κάτι τέτοια δεν περνάνε έτσι χωρίς κυρώσεις τις οποίες και θα κληθεί να πληρώσει η χώρα του. Και αυτές βέβαια είναι η αναβολή της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας αλλά και το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Βόρεια Μακεδονίας. Ιδιαίτερα δε από την στιγμή που και η Βουλγαρία άσκησε βέτο, ο κ. Ζάεφ θα πρέπει να κατάλαβε ότι έκανε μεγάλο ατόπημα. Γι αυτό και προσπάθησε να τα διορθώσει και μάλιστα πρότεινε να αλλάξει επωνυμία  και η αθλητική  Ομοσπονδία της χώρας από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία».
Προφανώς ως δείγμα καλής θέλησης και αναγνώρισης του ατοπήματος !
Μ.Ξ.


Καμπάνια να γίνει
Το ότι οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης είναι από τους τελευταίους σε εμβολιασμούς το γνωρίζουμε εμείς και όλη η Ελλάδα.
Άγνωστο εάν το λαμβάνει υπ’όψιν της η κυβέρνηση και ο φορέας που έχει την ευθύνη των εμβολιασμών.
Ήδη η βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου δήλωσε πως θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια στην περιοχή μας, στην Περιφέρειά μας. Για να ενημερωθεί ο κόσμος, για να μη μείνει ανεμβολίαστος κανείς.
Και βέβαια, λέμε εμείς, στον αγώνα αυτόν πέρα από τις Εφημερίδες, Ραδιόφωνα και Τηλεοράση, να μπουν επικεφαλής οι δήμαρχοι, οι βουλευτές και οι άλλοι φορείς κάθε τόπου. Κι ανάμεσα σ’αυτούς τοποθετώ τους Μητροπολίτες, ιερείς, ιμάμηδες, όλους.
Ο κίνδυνος δεν έφυγε του κορωνοϊού. Είναι εδώ και «χτυπάει»  όλες τις ηλικίες των ανεμβολίαστων.
Γ.Δ.


Κι έχουμε βουλευτές γιατρούς
Κύριοι βουλευτές του νομού, γνωρίζετε πως τα προβλήματα ενός τόπου δεν λύνονται με ερωτήσεις προς τη βουλή. Η διαδικασία αυτή είναι τυπική  και σας είναι γνωστό.
Όσες ερωτήσεις και επερωτήσεις κι αν κάνετε, τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ξάνθης δεν θα λυθούν. Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής και επιχειρηματολογίας.
Διαθέτουμε δύο γιατρούς βουλευτές κι έναν φαρμακοποιό. Αυτοί λοιπόν, εσείς κύριοι, τώρα, άμεσα θα πρέπει να μπείτε μπροστά στον αγώνα αυτόν.
Μην περιμένετε από άλλους να τραβήξουν τον αραμπά.
Δείξτε τις προθέσεις σας δυναμικά, αγωνιστικά. Δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνετε αυτό, να μην δώσετε τον αγώνα αυτόν.
Η κοινωνία της Ξάνθης θα σας «μετρήσει» και αξιολογήσει. Στα έργα όμως, όχι στα λόγια.
-Εμπρός λοιπόν, μπείτε μπροστά!
Γ.Δ.


Σωθήκαμε… ο Τσιάρας προανήγγειλε αυστηροποίηση ποινών
Μία δυστοπία ζούμε τελευταία με κάθε λογής εγκλήματα να κατακλύζουν καθημερινά στις οθόνες μας. Είναι σα να βλέπουμε κάθε μέρα κι ένα επεισόδιο αμερικάνικου αστυνομικού σίριαλ.
Και σ’ αυτό το κρεσέντο εγκληματικότητας, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά… προαναγγέλοντας αυστηροποίηση των ποινών. Ο κ. Τσιάρας αποδίδει μεν την έξαρση αυτή στην ψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του νέου Ποινικού Κώδικα που έχει μειώσει πολύ τις ποινές, καθώς και την απελευθέρωση χιλιάδων ποινικών με το νόμο Παρασκευόπουλου, ωστόσο ο ίδιος έχει συμπληρώσει ήδη δύο χρόνια στο υπουργείο. Κι ενώ η αλλαγή του ποινικού κώδικα και η δημιουργία νέων φυλακών ήταν ανάμεσα στις βασικές κυβερνητικές εξαγγελίες, αυτός δύο χρόνια μετά, ακόμη έχει μείνει στις εξαγγελίες. Οι προηγούμενοι έχουν κριθεί και καταδικαστεί για τα πεπραγμένα τους. Τώρα κρίνεται ο ίδιος που δεν έχει κάνει τίποτε εδώ και δύο χρόνια για να αναμορφώσει τον κώδικα, που προβλέπει ποινές- χάδια και αναστολές για βαριά εγκλήματα.
Έχει μόνο εφαρμόσει μόνο το γνωστό, δοκιμασμένο και αμιγώς ελληνικό σύστημα: το στρίβειν δια των Επιτροπών. Έφτιαξε μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία μετά από ατέλειωτες συνεδριάσεις και συζητήσεις, ύστερα από χρόνια θα καταλήξει σε κάποιες προτάσεις και βλέπουμε. Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι. Κι ως τότε η εγκληματικότητα θα οργιάζει…


Νέο αθλητικό κέντρο με γήπεδο τένις «Λάζαρος Στάλιος», σχεδιάζει η δημοτική αρχή
Τον πολυνίκη του τένις στην Ελλάδα, τον πρωταθλητή που ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του 1930, κέρδισε 7 συνεχή πανελλήνια πρωταθλήματα και έγινε βαλκανιονίκης το 1936, τον Λάζαρο Στάλιο, της γνωστής οικογενείας που έλκει την καταγωγή της από την πόλη μας, τίμησε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης στο πρόσωπο του γιου του Πέτρου Στάλιου. Ο κ. Στάλιος,  πρωταθλητής του τένις επίσης για 3 συνεχή πανελλήνια πρωταθλήματα κατά την δεκαετία του 1970 εμφανώς συγκινημένος παρέδωσε κύπελλα του πατέρα του στον δήμο Ξάνθης και δεσμεύτηκε να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια του δήμου για να παροτρύνει τους νέους της πόλης μας να ασχοληθούν με το τένις. Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι είναι στην διαδικασία η παραχώρηση από τον ΟΑΕΔ ενός οικοπέδου στην περιοχή του Εθελοντή Αιμοδότη στο οποίο ο δήμος σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα αθλητικό κέντρο με  γήπεδα τένις με μια σειρά από αθλητικές υποδομές προδιαγραφών για πανελλήνιους και παγκόσμιους αγώνες και θα το ονομάσει «Λάζαρος Στάλιος». Παράλληλα δε θα αναδείξει το ιστορικό υπόβαθρο της  καριέρας του Ξανθιώτη πρωταθλητή δίνοντας έτσι ένα ακόμη έρεισμα για τους νέους και τις νέες της Ξάνθης να ασχοληθούν με το άθλημα.
Μ.Ξ.


Απώλεια ενός θαυμάσιου Ξανθιώτη
Χρόνια δύσκολα, χρόνια θανάτων αγαπημένων Ξανθιωτών, απώλειες φίλων και γνωστών, άτομα ξεχωριστά, με προσφορά.
Τελευταίο κρούσμα ο θάνατος την Πέμπτη του αγαπητού συμπολίτη Πέτρου Δημητριάδη.
Το άσχημο νέο έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης και στις 11 η ώρα της Παρασκευής ακολούθησε η εξόδιος ακολουθία.
Ένας αγαπητός φίλος, ένας ξεχωριστός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας και βέβαια των αγαπημένων του.
Γνωρίζαμε τον Πέτρο Δημητριάδη αρκετά χρόνια. Ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος, με αγάπη στη μουσική γι’αυτό και ίδρυσε χορωδία μελών του ΚΑΠΗ. Διακρινόταν για τη γερή του μνήμη, ήταν ένας δημοκράτης Πόντιος και ήταν περήφανος για την καταγωγή του.
Πολλές φορές, αμέτρητες, είχαμε συζητήσεις για την Παλιά Ξάνθη, τους ανθρώπους της, τα έθιμα κλπ.
Στην οικογένειά του που λάτρευε, τα θερμά μας συλλυπητήρια. Ο Πέτρος μας ήταν ένας ξεχωριστός φίλος. Έφυγε σε ηλικία 86 χρόνων και μας γέμισε θλίψη.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …