Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Ο εργασιακός νόμος «ξύπνησε» τους συνδικαλιστές της Ξάνθης και βγήκαν στους δρόμους

Ο εργασιακός νόμος «ξύπνησε» τους συνδικαλιστές της Ξάνθης και βγήκαν στους δρόμους

0

Σε ικανοποιητικά επίπεδα  η συμμετοχή στην απεργία και την πορεία μετά από πολύ καιρό

 

Για νομοσχέδιο «εργασιακός οδοστρωτήρας» κάνει λόγο στο ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

 

 

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και το 5νθήμερο» βγήκαν στους δρόμους της Ξάνθης για να εκφράσουν την αντίδρασή τους κατά του εργασιακού νομοσχεδίου,  εργαζόμενοι και εκπρόσωποι από 25 σωματεία της δυναμικότητας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Στην απεργιακή κινητοποίηση και στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και άλλες αριστερές οργανώσεις.

Ικανοποίηση των συνδικαλιστών από την συμμετοχή στην απεργία

Τόπος συγκέντρωσης των απεργών, το Εργατικό κέντρο Ξάνθης όπου στις 10 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ε. Κ Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε την αναγκαιότητα να αντιδράσει δυναμικά ο κόσμος της εργασίας για να αποσυρθεί ένα νομοσχέδιο που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους και καταργεί κεκτημένα που κερδήθηκαν με αγώνες, όπως  το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία και φέρνει μειώσεις στους μισθούς, ενώ καταργεί τα συνδικάτα αποδυναμώνοντας τους εργαζόμενους έναντι της αυθαιρεσίας των εργοδοτών. Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χ. Ευστρατίου καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μπεμπεκίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή στην απεργία και στη πορεία και μάλιστα μετά από πολύ καιρό: «Ο κόσμος της εργασίας είδε την σοβαρότητα του θέματος και ήρθε να εκφράσει την αντίδραση του. Αφυπνίστηκε από το αντεργατικό νομοσχέδιο που θίγει τα δικαιώματα του. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε ώστε να αποσυρθεί», τόνισε ο ο κ. Μπεμπεκίδης.

Ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης «Νομοσχέδιο εργασιακός οδοστρωτήρας»

Στο Ψήφισμα που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης  μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το νομοσχέδιο «εργασιακός οδοστρωτήρας» που προωθείται είναι εις βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας που συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του το βάρος της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν δυσβάσταχτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον». Και καταλήγει: «Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να ακυρώσουμε κάθε πολιτική που στοχεύει στην ζωή μας και στην καθημερινότητα και στο μέλλον μας».

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης: «ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!»

Σε ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του σωματείου μας στα πλαίσια της Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία έδωσε μια δυναμική, μαζική απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης για την κατάργηση του οκτάωρου, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και το δικαίωμα στην απεργία.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Όπως τόνισε και στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης η πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου Ρόιδου Γιώτα: «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε, δεν θα περάσει το αντεργατικό τερατούργημα που χτυπάει κάθε έννοια σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, του 8ωρου, που διαχωρίζει την έννοια του εργαζόμενου από τον σκλάβο. Δεν θα μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω. Δήθεν ότι ο Χατζηδάκης θυμήθηκε τις εργαζόμενες μητέρες και με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νομοσχεδίου, «για την προστασία των εργαζομένων», θέλει να τις υποχρεώσει να δουλεύουν 15 μέρες συνεχόμενα για να δουν τα παιδιά τους μια Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι και συνδικάτα μίλησαν, η απεργία πέτυχε, η ιστορία γράφτηκε, αυτό το νομοσχέδιο πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…