Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φορολόγηση έως και 55% σε αναδρομικά συνταξιούχων

Φορολόγηση έως και 55% σε αναδρομικά συνταξιούχων

0

Πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις

Επώδυνη φορολόγηση περιμένει 1 εκατ. συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω επιστροφής ποσών από περικοπές που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Ο φόρος που πρόκειται να επιβληθεί στα αναδρομικά αυτά μπορεί να ανέλθει έως και 55%, λόγω «εκτόξευσης» των συντελεστών φορολόγησης. Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που κάνει λόγο για άδικη φορολόγηση ποσών που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους, με πενταετή καθυστέρηση και χωρίς καν τον προβλεπόμενο τόκο 6% κατ’ έτος.

Πιο αναλυτικά, 1 εκατ. συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο (Μάιος 2015-Ιούνιος 2016) διαπιστώνουν τώρα ότι στις βεβαιώσεις αποδοχών που τους χορηγήθηκαν από τον ασφαλιστικό τους φορέα τα ποσά αυτά αναγράφονται ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ανωτέρω έτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για κάθε ένα έτος ξεχωριστά (2015 και 2016) έως το τέλος του 2021. Θα υπάρξει σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αυτών των τροποποιητικών δηλώσεων, που πιθανότατα να τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων «μεταφράζεται» σε νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά θα προστεθούν στα ήδη δηλωθέντα εισοδήματα των συνταξιούχων για εκείνα τα έτη. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα βρεθούν μπροστά στη «δυσάρεστη έκπληξη» να καταβάλουν πρόσθετο φόρο, ανάλογα με την κλίμακα φορολόγησης που θα τοποθετηθούν, σε σχέση με το συνολικό εισόδημά τους, ενώ θα πρέπει να καταβάλουν και πρόσθετη εισφορά αλληλεγγύης.

Ακριβέστερα, για το 2015, τα αναδρομικά ποσά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε τότε και για το 2016 τα αναδρομικά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 45% που ίσχυε. Επιπρόσθετα όμως θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης (1%- 4% για το 2015 και 2,2% – 10% για το 2016). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει συνολική πρόσθετη φορολόγηση, έως 55%, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε συνταξιούχου!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απέστειλε για το συγκεκριμένο θέμα επιστολή διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει την εξαίρεση από τη φορολογία εισοδήματος των αναδρομικών ποσών που εισπράχθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 και αφορούν τις περικοπές που έγιναν το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ τα ποσά αφορούν «σε περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και για την εν μέρει επιστροφή τους από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση για το 11μηνο, λόγω σωρείας δικαστικών αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων που επιδίκαζαν ποσά έως την εξόφλησή τους, νομιμοτόκως με 6% ανά έτος. Το δε Ελεγκτικό Συνέδριο νομιμοτόκως επιδικάζει ποσά για 5ετία, τα οποία έχουν παράνομα περικοπεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αναδρομικά ποσά που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους δόθηκαν άτοκα και όχι με το νόμιμο τόκο…

Ήδη υπάρχει το αίτημα τα αναδρομικά ή να εξαιρεθούν ή να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20%, όπως συνέβη με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018. Όμως έως τώρα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται ώστε να μην παρέμβει στο ισχύον νομοθετικό-φορολογικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά ποσά που εισπράχθηκαν θα φορολογηθούν στα έτη που ανάγονται με βάση την κλίμακα που ίσχυε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …