Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

0

Λίγα λόγια σ’ έναν πρώην
Παρακολουθούμε κάποιες δηλώσεις του πρώην αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη. Οι οποίες ως προς το περιεχόμενό τους είναι σωστές. Παράλληλα συμφωνούμε διότι ακριβώς απηχούν την πραγματικότητα.
Όμως έχουμε κάποιες ενστάσεις διότι ο αγαπητός Ζαγναφέρης ελάχιστες παρεμβάσεις υλοποίησε κατά τη θητεία του. Η κριτική τώρα είναι μεν σωστή και απαραίτητη, όμως ο ίδιος απλά επισημαίνει. Τότε που είχε την εξουσία να κάνει συγκρούσεις και αλλαγές, δεν προχώρησε. Έμενε δέσμιος της κομματικής του προέλευσης και των επισημάνσεων σήμερα.
Τώρα όμως το θέμα όλων αυτών είναι θεωρητικό. Τις λύσεις τότε μπορούσε να δώσει και δεν το έκανε. Άρα, για αρκετά που δεν προχώρησαν έχει και ο ίδιος τις ευθύνες.
Τέλος, δεν προτίθεμαι να σχολιάσω το μεγάλο του ενδιαφέρον για την ανέγερση του ανδριάντα του Κ. Καραμανλή. Ο νομός άλλων θεμάτων την λύση είχε ανάγκη και συνεχίζει να έχει.
Γ.Δ.


Τσιτσιπάς και Σάκκαρη
Πρόσωπα των ημερών. Τα δύο παιδιά, αθλητές, που με τις επιδόσεις τους τιμούν τη χώρα μας στα γήπεδα του τένις. Δύο άτομα που έχουν ανεβάσει τόσο τα δικά τους ονόματα όσο και της χώρας μας στα αθλητικά ύψη.
Νέοι, όμορφοι, Έλληνας και Ελληνίδα νικούν και προχωρούν στους αγώνες τους.
Εκπροσωπούν τη νέα Ελλάδα οι δύο αθλητές. Και το κάνουν κατά τον καλύτερο τρόπο.
Σούπερ αποδόσεις, σούπερ νίκες σ’ένα άθλημα δύσκολο, απαιτητικό, εξαντλητικό.
Είτε κερδίσουν το κύπελλο είτε όχι, εμείς όλοι όσοι τους παρακολουθούμε, τους ευχαριστούμε για τη χαρά και την ικανοποίηση που μας έχουν προσφέρει.
-Σούπερ αθλητές και οι δύο.
Γ.Δ.


Επιτέλους, σηκώστε τα τηλέφωνα!
Ήταν οργισμένος, θυμωμένος και αρπαγμένος ο συμπολίτης. Μπήκε φουριόζος, δεν έκατσε καν, μας είπε τι συμβαίνει κι έφυγε εκνευρισμένος όπως ήρθε.
Αιτία αυτού του ξεσπάσματος μια δημόσια υπηρεσία (το ποια δεν έχει σημασία, μας το είπε αλλά μάλλον το ίδιο θα συμβαίνει κι αλλού).
Ο συμπολίτης τηλεφώνησε στην υπηρεσία σ’ένα νούμερο, σε δεύτερο, σε τρίτο, τίποτε. Χτυπάνε τα τηλέφωνα αλλά δεν τα σηκώνει κανείς!
Μια πληροφορία ζητούσε και δεν μπορούσε να βρει κάποιον να του την πει.
Βέβαια είπε κι άλλα πολλά, έβρισε με την ψυχή του το ελληνικό δημόσιο, τους προϊσταμένους των υπηρεσιών που δεν κάνουν ελέγχους, είπε, είπε κι άλλα για τις κυβερνήσεις που χαϊδεύουν τους δημοσίους υπαλλήλους που βρήκαν την περίοδο αυτή τη δικαιολογία που δεν εξυπηρετούν, δεν δουλεύουν, που ούτε ένα τηλέφωνο δεν σηκώνουν.
Σκέφτομαι, άραγε πότε θ’αλλάξει αυτή η συμπεριφορά προς τους πολίτες;
Γ.Δ.


Πάμε στοίχημα;
Το θέμα των καθημερινών βροχοπτώσεων στην πόλη μας έγινε αιτία για έναν εσωτερικό αγώνα. Οι εργαζόμενοι στην Εφημερίδα, έτσι χάριν αστεϊσμού, «στοιχηματίζουν» ποια ώρα θ’αρχίσει η βροχή κάθε μέρα! Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως συνήθως «πέφτουν μέσα» και βέβαια ο «νικητής» κερδίζει ένα απλό «μπράβο».
Τακτικός καθημερινός επισκέπτης η βροχή, γίνεται αφορμή για σχόλια, συζητήσεις κι επικρίσεις γιατί εμποδίζει τα θαλασσινά μπάνια.
Γ.Δ.


Τέχνες και Πολιτισμός
Σίγουρα δεν κομίζω γλαύκα στην Αθήνα εάν υποστηρίξω πως οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και άλλοι άρχοντές μας πως μικρή έως καμία σχέση έχουν με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Αυτό ισχύει τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και τοπικό.
Ελάχιστοι είχαν κάποια ενδιαφέροντα και γνώσεις για τις τέχνες και τον Πολιτισμό στο σύνολό του. Δεν θα αναφέρω ονόματα αλλά εάν ψάξει κανείς σε βάθος θα απογοητευθεί.
Παράλληλα, ο Πολιτισμός δεν αποτελεί πρωτεύον συστατικό των σκέψεων και αποφάσεών τους.
Γι’αυτό σε τοπικό επίπεδο χρόνια τώρα ήταν η τελευταία επιλογή, υποχρεωτική, να βγουν από την όποια ευθύνη, γι’αυτό και λίγο τους ενδιέφερε να βρουν έναν ικανό και γνώστη για να τον θέσουν ως επικεφαλής.
Το ίδιο συνεχίζεται και σήμερα, δυστυχώς.
Ο πολιτισμός είναι τελευταίος στην αξιολόγηση, στο ενδιαφέρον, σε επενδύσεις.
Είναι λυπηρό, αλλά έτσι είναι.
Γ.Δ.


Πολτοποίηση βιβλίων
Πριν μπούμε στην ουσία του θέματος, να δούμε και ν’απαντήσουμε σ’ ένα καίριο ερώτημα: Πόσοι διαβάζουν βιβλία σήμερα; Και μάλιστα ποίηση; Απαντώ μόνος μου από προσωπική γνώση και εμπειρία. Ε, λοιπόν, ελάχιστοι διαβάζουν βιβλία.
Όμως, οι ελάχιστοι γνήσιοι βιβλιόφιλοι, αυξήθηκαν ξαφνικά στο διαδίκτυο. Κι αυτοί, οι δήθεν βιβλιόφιλοι, ξιφούλκησαν υπέρ της προστασίας των βιβλίων και κατά της πολτοποίησης αυτών.
Πόσο μακριά από την πραγματικότητα αλήθεια βρίσκονται όλοι αυτοί. Αυτοί που έχουν ένα στερεότυπο στο μυαλό τους για τα βιβλία και μ’αυτό πορεύονται.
Δυστυχώς, τα βιβλία που δεν αγοράστηκαν, που περίσσεψαν, που δεν διαβάστηκαν, όλων των συγγραφέων έχουν την ίδια μοίρα. Όχι μόνον τώρα, πάντα οδηγούνται στην πολτοποίηση. Από κει που ξεκίνησαν, για να συνεχίσουν πάλι να γίνουν χαρτί, ένα νέο βιβλίο.
Γ.Δ.


Και βέβαια έχει το δικαίωμα
Ουδείς μπορεί βέβαια να εμποδίσει έναν δημοτικό σύμβουλο και δη τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, να επισκεφθεί ένα σχολείο. Πολλώ μάλλον όταν αυτός είναι εκπαιδευτικός.
Όμως, από το σημείο αυτό μέχρι του να επισκεφθεί και ενημερωθεί για την εξέλιξη των έργων στις σχολικές μονάδες υπάρχει απόσταση.
Αυτόν τον επιτόπιο έλεγχο ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος δεν τον πραγματοποιούσε ούτε στη διάρκεια της θητείας του.
Παράλληλα δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ενδιαφέρεται για το έργο αυτό στα σχολεία διότι εγκρίθηκε επί της δικής του θητείας.
Η επίσκεψη άλλους λόγους εξυπηρετούσε, αυτό φάνηκε δια γυμνού οφθαλμού. Όσο για την ενημέρωσή του θα μπορούσε να τη ζητήσει διαδικαστικώς κατά την κατάθεση σχετικής ερώτησης.
Όμως, ο Δημαρχόπουλος δεν παρίσταται αντιδρώντας για την παρουσία του Φερντούν.
Δημαρχόπουλε, εντάξει, κατανοητή η ανάγκη προβολής σου λόγω αντιπολίτευσης, αλλά όχι κι έτσι…
Γ.Δ.


Μετά 17 χρόνια
Το τι γίνεται τελικά με το Φυσικό Αέριο που θα έρθει στην πόλη μας, την απάντηση την λάβαμε όλοι.
Ενδιαφερόμενοι και μη πληροφορήθηκαν πότε με το καλό θ’αρχίσουν οι εργασίες και οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για σύνδεση.
Ο μήνας λοιπόν είναι ο Ιούλιος σύμφωνα με τις δηλώσεις της ΔΕΔΑ.
Θεωρώ πως η ημερομηνία αυτή πως θα τηρηθεί, εκτός κι αν συμβεί κάτι ιδιαίτερα σοβαρό.
Πάντως, την ίδια ενημέρωση έχει και ο δήμος Ξάνθης διότι ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τις ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους της πόλης.
Άντε λοιπόν, να δούμε τα συνεργεία  τα οποία περιμένουμε συνολικά δέκα επτά χρόνια! …
Γ.Δ.


Θα πραγματοποιηθούν φέτος οι γιορτές Π. Πόλης! Συναυλία Ελεωνόρας Ζουγανέλη


Μπορεί από τον δήμο και το Κέντρο Πολιτισμού να κρατούν χαμηλούς τόνους και ειδικότερα ο πρόεδρος κ. Ηλίας Ασκαρίδης να ανακατεύει πάντα τον Θεό σ’ ότι λέει αλλά η οργάνωση προχωρά. Απόδειξη είναι ότι η δημοφιλής και αξιόλογη ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη που ανακοίνωσε το πρόγραμμα των συναυλιών της για το φετινό καλοκαίρι περιλαμβάνει και την Ξάνθη. Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στο πρόγραμμά της θα βρίσκεται στην Ξάνθη στις 4 Σεπτεμβρίου στις γιορτές Π. Πόλης. Αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί συμφωνία με το Κέντρο Πολιτισμού.
Τώρα βέβαια δεν ξέρουμε τι μέτρα θα ισχύουν, αν για παράδειγμα θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό του κοινού ή τυχόν έλεγχοι για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τεστ.
Μ.Ξ.


Το εργασιακό νομοσχέδιο «ξύπνησε» τον κόσμο της εργασίας και στην Ξάνθη
Ικανοποίηση επικρατεί στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης και την ΑΔΕΔΥ καθώς και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς από την συμμετοχή στην απεργία και την πορεία της Πέμπτης. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόση συμμετοχή. Βέβαια ήταν και το θέμα ισχυρό καθώς πρόκειται για το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο της εργασίας κυρίως σε θέματα διευθέτησης του χρόνου με έμφαση στην ευελιξία του 8ωρου και των υπερωριών. Φαίνεται ότι αυτό ήταν που αφύπνισε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα γιατί θεωρούν ότι καταργείται το 8ωρο και ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα “δώρο” της κυβέρνησης προς τους εργοδότες. Και πανελλαδικά οι αντιδράσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν δυναμικές στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…