Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχεται την Πέμπτη η Φον ντερ Λάιεν για την επίσημη έγκριση του «Ελλάδα 2.0»

Έρχεται την Πέμπτη η Φον ντερ Λάιεν για την επίσημη έγκριση του «Ελλάδα 2.0»

0

Σκυλακάκης: Δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Έρχεται την Πέμπτη στη χώρα μας η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για να μεταφέρει το μεγάλο «ναι» στο εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) που αναμένεται να πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση 30,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έως το 2026, με τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ να φτάνουν στα ταμεία του κράτους ήδη από φέτος

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επιβεβαίωσε το γεγονός υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων αυτών, προβλέπει επενδύσεις ύψους περίπου 59 δις ευρώ την επόμενη πενταετία, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα και μεταξύ άλλων, την δημιουργία 200.000 μόνιμων θέσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών.

Από εκεί και πέρα, περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου αναμένεται να καταφθάσουν τα πρώτα κονδύλια στη η χώρα μας, με την Ελλάδα να αναμένεται να υποδεχτεί τα πρώτα 4 δις. ευρώ, τα οποία αναμένεται να κατευθυνθούν  σε μια σειρά από επενδύσεις.

Η έναρξη του Ταμείου για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σε επίσημη τελετή στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας την Πέμπτη 17 Ιουνίου, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, Η κ. Φον ντερ Λάιεν, της οποίας το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί και προσωπική επιτυχία, θα περιοδεύσει στην ομάδα χωρών που θα πάρουν την Τετάρτη πρώτες το «πράσινο φως», μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Θα ξεκινήσει με την Ιβηρική, Λισσαβώνα και Μαδρίτη την Τετάρτη και θα συνεχίσει με την Αθήνα, την Κοπεγχάγη την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πάει στο Λουξεμβούργο. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με πληροφορίες, θα «επισκεφθεί» διαδικτυακά σημαντικά έργα που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να δοθεί και η έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών και στη συνέχεια να ακολουθηθεί μια διαδικασία σύναψης συμβάσεων. Ανάμεσα στα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το «Εξοικονομώ επιχειρήσεων».

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» για τα 748 εκατ. ευρώ των SMPs και ANFAs, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης της 19ης μεταμνημονιακής αξιολόγησής της, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

«Η Ελλάδα εμφανίστηκε να έχει εμμονή με τη λεπτομέρεια και αυτό ανταμείφθηκε», υποστήριζαν διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλέσθηκε σε δημοσίευμά του την Τετάρτη το Politico, σχετικά με την αναμενόμενη έγκριση του ελληνικού προγράμματος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…