Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

0

«Ενοχλητικά επίμονη και ουσιαστικά παρεμβατική»
Δεν έχει ανάγκη η στήλη να ευλογήσει τα γένια της γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να αναφέρω πως την χαρακτήρισε γνωστός Ξανθιώτης.
Είπε συγκεκριμένα: «Την χαρακτηρίζω ενοχλητικά επίμονη και ουσιαστικά παρεμβατική».
Φυσικά και τον ευχαρίστησα διότι τα γεγονότα με υποχρεώνουν να επανέρχομαι με επιμονή, σε βαθμό ενόχλησης των εκπροσώπων κυρίως της αυτοδιοίκησης.
Έτσι, καθίσταται παρεμβατική η στήλη για την υλοποίηση παραλείψεων ή κατάθεση νέων προτάσεων που στηρίζονται στη λογική και την εμπειρία.
Γ.Δ.


Προσοχή στις προσφορές στα Σούπερ Μάρκετ
Ότι η κατάσταση στην κοινωνία-αγορά είναι δύσκολη αλλά και προβληματική, αυτό δεν το αρνείται κανένας καλοπροαίρετος άνθρωπος.
Η χρονική αυτή περίοδος περνά από τις μεγάλες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη στα Σούπερ Μάρκετ, κρύβει και μια άλλη παγίδα για τις προσφορές τύπου 1+1 δώρο σε αρκετά είδη πλέον. Το παιγνίδι των εταιρειών παίζεται σε έκταση μεγάλη στα διάφορα απορρυπαντικά.
Προσοχή ιδιαίτερη λοιπόν χρειάζεται από τους καταναλωτές διότι οι φερόμενες ως προσφορές, τελικά μόνο προσφορές δεν είναι.
Γ.Δ.


Μηνιαίοι οι λογαριασμοί ρεύματος
Πλέον από τους πρώτους μήνες του 2024 η καταμέτρηση θα γίνεται κάθε μήνα, προκειμένου οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβώς όσα καταναλώνουν και όχι φουσκωμένους λογαριασμούς που εξορθολογίζονται κάθε τετράμηνο.
Τέλος στους έναντι λογαριασμούς μετά την αρχή του νέου έτους. Συγκεκριμένα, την έναρξη των καταμετρήσεων των «ρολογιών» ηλεκτρικού  ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ σε μηνιαία βάση, αποκάλυψε o υπουργός ΥΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.
Mε τον τρόπο αυτό  θα καταργηθούν οι έναντι λογαριασμοί ρεύματος με κατά προσέγγιση χρεώσεις και θα γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα n καταμέτρηση δεν γίνεται σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα ένας πάροχος ο οποίος εκδίδει μηνιαίους λογαριασμούς, να χρειάζεται να εκδίδει τρεις έναντι λογαριασμούς πριν τον επόμενο εκκαθαριστικό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως για τρεις μήνες ο πελάτης πληρώνει για ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που κατά προσέγγιση έχει καταναλώσει και μόνο τον επόμενο μήνα πληρώνει με βάση την πραγματική κατανάλωση του συνολικού 4μήνου.
Γ.Δ.


Θα κλάψουν …μανούλες
‘Έξαλλοι είναι οι αγρότες με το ΥΠΑΑΤ με αφορμή της κουτσουρεμένες κατά 50% επιδοτήσεις που πήραν για τα δικαιώματα ΟΣΔΕ και τα βοσκοτόπια τον Οκτώβριο. Ο υπουργός έριξε την ευθύνη στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ μιλώντας μάλιστα για λάθος και ζήτησε την παραίτησή του. Αντ’ αυτού όμως παραιτήθηκε μόνο ο αντιπρόεδρος. Τον Οκτώβρη πήραν το 70% της επιδότησης και τώρα έως τις 22 Δεκεμβρίου θα λάβουν την εξόφληση δηλαδή το 30%.  Κι επειδή μάλλον δεν πρόκειται για λάθος του προέδρου αλλά για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης οι αγρότες εκτιμούν ότι θα δουν κάτι ψίχουλα στους λογαριασμούς τους.
Μ.Ξ. 


Ανανέωση και πολιτική ωριμότητα στο ΠΑΣΟΚ
Σε Ολομέλεια συγκάλεσε η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ τα μέλη της έχοντας ως καλεσμένο τον εκπρόσωπο τύπου Θανάση Γκλαβίνα. Ένα αξιόλογο στέλεχος της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ, με εύστοχο και μεστό πολιτικό λόγο. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανανεώσει τα στελέχη του σε πολύ μεγάλο βαθμό κι αυτό το βλέπουμε και στην Νομαρχιακή της Ξάνθης με τον γραμματέα Αντώνη Μήτρου.  Ένα Ιδιαίτερα αξιόλογο στέλεχος με πολλές προοπτικές.  Ανανέωση όμως έχει και η βάση του αν κρίνουμε από τους συμμετέχοντες στην Ολομέλεια όπου ήταν διακριτή η δυναμική παρουσία της νεολαίας, σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές του ΠΑΣΟΚ. Η ανανέωση όμως δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και σε επίπεδο πολιτικής έκφρασης. Το πολιτικό πρόταγμα του ΠΑΣΟΚ είναι πιο ώριμο από ποτέ. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιεί επιθετική, καταγγελκτική και λαϊκίστικη ρητορική απέναντι στην ΝΔ προκειμένου να καρπωθεί τα μέγιστα από την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει o ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάνει αργά και σταθερά βήματα αναπτύσσοντας μια δυναμική που έχει πολιτικό υπόβαθρο και περιεχόμενο κι όχι συγκυριακό.
Απ’ αυτή την επιλογή,  θα βγει κερδισμένο και θα κατακτήσει σύντομα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώτο crash test οι ευρωεκλογές.
Μ.Ξ.


Προβληματισμός για τον Πολιτισμό
Πρόκειται όντως για έναν προβληματισμό υπαρκτό και σοβαρό. Ο λόγος για τις δημοτικές επιχειρήσεις πολιτισμού που πλέον κλείνουν με απόφαση της κυβέρνησης.
Η αλήθεια είναι πως δεν μπόρεσα να κατανοήσω ακόμη τον λόγο και την ουσία αυτής της υπόθεσης.
Αντί να διευρύνονται και να αυξάνονται οι αρμοδιότητες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαπιστώνουμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και το ερώτημα είναι απλό «Ποιος φοβάται τον Πολιτισμό;»
Προσωπικά προβληματίζομαι για την συρρίκνωση του παραγόμενου έργου που αποδεδειγμένα παραγόταν.
-Βήματα πίσω λοιπόν;
Γ.Δ.


Αποφασιστικότητα + στρατηγική= αποτέλεσμα
Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «φίλε μου Κυριάκο» είναι μια κωλοτούμπα δρόμος. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να εμφανιστεί και με φουστανέλα, αν έκρινε ότι κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά του. Κοντά βρέθηκε. Χειροκρότησε και τον Μητσοτάκη εντός Μαξίμου και μάλιστα μετά τη διευκρίνιση περί μουσουλμανικής μειονότητας. Ναι, η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη πήγε καλά. Να το επαναλάβουμε, την επόμενη φορά στην Αγκυρα. Και μετά πάλι στην Αθήνα. Και ύστερα Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη.
Να περάσουν 10, 20 και 30 χρόνια χωρίς να αλλάξει κάτι. Απλώς οι δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα και τη διάθεση να συνομιλήσουν για τα ακανθώδη θέματα. Και το Αιγαίο, εκτός από θάλασσα ειρήνης, να γίνει και ένα ωραίο χαλάκι, κάτω από το οποίο θα σπρώξουμε τις διαφορές. Μια χαρά είναι αυτό ως σενάριο. Ας τα στείλουμε όλα συστημένα στο μέλλον. Κάποια στιγμή οι υδρογονάνθρακες του Αιγαίου δεν θα ενδιαφέρουν κανέναν. Και στο μεταξύ, μπορεί να βρεθεί και κάποιος στη Λευκωσία να υπογράψει τη λύση του Κυπριακού «βάσει των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί» -κάπως έτσι το είπε ο Ερντογάν.
Ασφαλώς κάτι πρέπει να γίνει με τους τουρκοφάγους και τους ομολόγους τους απέναντι. Ας βάλει, λοιπόν, η κυβέρνηση έναν ηλεκτρονικό πίνακα στο Σύνταγμα, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με τα ποσά που εξοικονομούνται από τη νηνεμία στο Αιγαίο. Να ξέρει ο κάθε πολίτης πόσο πετρέλαιο θέρμανσης αγοράζεις με ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του F-16. Μετά όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Ούτως ή άλλως τον έχουμε συνηθίσει τον Ερντογάν. Έχει μεγαλώσει πλέον μια γενιά Ελλήνων στον ρόλο του δύστροπου μπάρμπα.
Και ο Μητσοτάκης δικαιούται να δει τον υψωμένο αντίχειρά μας. Έμεινε συνεπής στις θέσεις του, επέδειξε σθένος όπου χρειάστηκε και τελικά η συγκυρία έφερε τον Ερντογάν στα νερά του. Αν μας διδάσκει κάτι όλο αυτό είναι ότι η αποφασιστικότητα, η προσήλωση στη στρατηγική -που ενίοτε κοστίζει όσο ένα σμήνος Rafale και δύο φρεγάτες- φέρνει αποτελέσματα.
Κ.Γ.


Εποικοδομητική αντιπολίτευση

Μία σύντομη συζήτηση είχα πρόσφατα με τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος δήλωσε σε σχετική μου ερώτηση ότι επιθυμία του είναι να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση ως αντιπολίτευση από την 1η Ιανουαρίου.
Όπως τονίζει, είναι ενεργός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για πάνω από 25 χρόνια, έχοντας υπηρετήσει σε αυτή τόσο από τη θέση της διοίκησης, όσο και της αντιπολίτευσης αύριο.
Γι’ αυτό και δεσμεύτηκε πως θα δουλέψουν δημιουργικά, παραγωγικά και εποικοδομητικά, επικροτώντας ότι θετικό υπάρχει, και επικρίνοντας ότι αρνητικό.
Ερωτηθείς δε αν θα είναι υποψήφιος εκ νέου στις επόμενες εκλογές, παρόλο που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, στάθηκε στο προφανές: στα πέντε χρόνια που  μεσολαβούν, πολλά μπορούν να συμβούν, οπότε αυτό θα το καθορίσουν οι περιστάσεις.
Γ.Δ.


Αυτή είναι η αλήθεια
Ναι είναι γεγονός πως η κοινή γνώμη του νομού αλλά και παραπέρα πως συγκλονίστηκε από τον θάνατο της 19χρονης κοπέλας στον Παλαιό Ζυγό.
Μια νέα ψυχή, βγήκε απογευματάκι προς βράδυ, να πάει βόλτα το σκυλάκι της. Στο δρόμο, ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Αστυνομίας την παρέσυρε και την τραυμάτησε.
Το όχημα προφανώς οδηγούσε αστυνομικός ο οποίος σταμάτησε, διαπίστωσε τον τραυματισμό και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά της κοπέλας στο νοσοκομείο. Μέχρι εδώ όλα είναι γνωστά στους Ξανθιώτες.
Εκείνα που πληροφορήθηκα από αξιόπιστη πηγή είναι τρία πράγματα και τα αναφέρω:
-Ο αστυνομικός δράστης του ατυχήματος τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα.
-Δόθηκε εντολή από την Περιφερειακή Διοίκηση της Αστυνομίας για τη διεξαγωγή ΕΔΕ για την συγκέντρωση- αξιολόγηση των στοιχείων και των ευθυνών.
-Τρίτο, σχηματίσθηκε αμέσως δικογραφία σε βάρος του αστυνομικού.
Συμπέρασμα: Ό,τι έπρεπε να κάνει από την πλευρά της η διοίκηση της Αστυνομίας το έκανε και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης της όλης υπόθεσης και του αστυνομικού προσωπικά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…