Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κατ’ εξαίρεση επιτρεπτό το κυνήγι αγριόχοιρου στη Θράκη

Κατ’ εξαίρεση επιτρεπτό το κυνήγι αγριόχοιρου στη Θράκη

0

Λόγω των απαιτούμενων προληπτικών ενεργειών για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Διαμαρτύρονται οι κυνηγετικοί σύλλογοι της περιοχής. Έληξε η επιτρεπόμενη περίοδος κυνηγιού του αγριόχοιρου, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση

 

Το θέμα κυνηγιού και ψαρέματος, υπό καθεστώς πίεσης από τους ενδιαφερόμενους, τέθηκε στην Επιτροπή των λοιμοξιολόγων. Όπως ενημέρωσε την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσης τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας, θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

«Να ενημερώσω ότι το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα τεθούν εκ νέου στην Επιτροπή την άλλη Παρασκευή, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, πάντα βέβαια με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα των ημερών εκείνων», είπε ο υφυπουργός.

 

Για «θέατρο του παραλόγου» μιλούν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Θράκης

Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Θράκης αντέδρασαν στη σχετική απόφαση, και σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν έκαναν λόγο για “θέατρο του παραλόγου” επισημαίνοντας μάλιστα ότι, “σύμφωνα με τις διατάξεις του δασικού κώδικα και της ετήσιας ρυθμιστικής, η θήρα του αγριόχοιρου ασκείται από 15/9 έως 20/1, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή την στιγμή έχει λήξει”.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε την ανακοίνωση Χαρδαλιά για την παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού από την οποία εξαιρούνται οι περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση αυτή εκτός από την μεγέθυνση της οργής και αγανάκτησης του κυνηγετικού κόσμου για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που υφίσταται από την κυβέρνηση, η οποία επιδεικνύει μια εχθρική στάση απέναντι στους κυνηγούς χωρίς να την τεκμηριώνει επιστημονικά, προκαλεί και μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του δασικού κώδικα και της ετήσιας ρυθμιστικής, η θήρα του αγριόχοιρου ασκείται από 15/9 έως 20/1, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή την στιγμή έχει λήξει. Πως λοιπόν επιτρέπει προφορικά και δια της τηλεοράσεως ο κ. Χαρδαλιάς το κυνήγι του αγριόχοιρου σε τρεις νομούς, όταν το θεσμικό πλαίσιο και οι κείμενες διατάξεις το απαγορεύουν;

Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στο θολωμένο, από την εξουσία μυαλό του κ. Χαρδαλιά, ξεκαθαρίζουμε ότι άλλο πράγμα είναι η κυνηγετική περίοδος που επιτρέπει την άσκηση θήρας με συγκεκριμένους κανόνες και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους, οι οποίες καθορίζονται βάσει επιστημονικών μελετών και άλλο η αντιμετώπιση της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης.

Εάν η πολιτεία θέλει την συνεργασία των κυνηγετικών οργανώσεων θα πρέπει πρώτα ο κ. Χαρδαλιάς να σταματήσει να απειλεί τους κυνηγούς και να ζητήσει επίσημα, οργανωμένα και εμπεριστατωμένα την βοήθεια τους.

Οι κυνηγοί της Θράκης δεν θα αποσπαστούν από τους κυνηγούς της υπόλοιπης Ελλάδος, αποδεχόμενοι τις ανυπόστατες υποδείξεις του κ. Χαρδαλιά και τις πολιτικές και πρακτικές του διαιρεί και βασίλευε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…